Ostry sos kokosowy - Red Coconut Chutney - Dinesh's recipies

Dziś kolejny przepis od Denish'a - jeśli tak dalej pójdzie to w Arabii Saudyjskiej szybciej nauczę się gotować hinduskie potrawy, niż arabskie :)
Relacje z hinduskich knajpek w Al-Khobar możecie znależć tutaj - na naszym blogu o Arabii Saudyjskiej
Składniki
  • 1 czubata szklanka wiórków kokosowych 
  • 1 lub 1,5 łyżki mielonej papryki chili 
  • 1 łyżka startego imbiru  
  • 1 szklanka i 3-4 łyżki wody  
  • 4 szalotki  
  • 3-4 liście curry (w Polsce ze względu na małą dostępność można zamiast liści dodać szczyptę curry w proszku)
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy 
  • 1 -2 łyżki oleju najlepiej kokosowego do smażenia
  • sól do smaku 
Zmiksować razem na gładką masę wiórki kokosowe, mielone chili, imbir, 2 szalotki 3-4 łyżki wody i sól.
Na patelni rozgrzać olej, dodać nasiona gorczycy,  pozostałe 2 drobno posiekane szalotki oraz pokrojone liście curry lub curry w proszku.
Kiedy cebula zmieni kolor na złocisty dodać szklankę wody oraz wcześniej przygotowaną utartą masę z wiórków kokosowych, imbiru, soli, chili i wody.
Cały czas mieszając gotować na niewielkim ogniu około 6-8 minut.
Nie dopuścić do wrzenia 

Podawać do kurczaka 

Zdjęcie pochodzi ze strony DesiFoodBuzz
 


Komentarze

  1. dziękuję za link!
    czy te wiórki to mają być suche? czy jakoś namoczone, a może w ogóle świeży kokos zmielony (takie przepisy też widziałam)?

    bardzo chętnie wypróbuję to danie, wiórków mam akurat sporo (nie wiem po co tyle kupiłam...) i z dziką radością poeksperymentuję!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: