Kabsa - mieszanka przypraw - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej

Składniki 
    • 1 łyżka ziaren kardamonu (wyjętych uprzednio z torebki nasiennej)
    • 1 łyżka kurkumy
    • 1 łyżka cynamonu
    • 1 łyżeczka goździków
    • 1 łyżka czarnego pieprzu (lub nieco mniej jeśli wolimy łagodniejszą wersję)
    • 1 łyżka nasion kminku
    • 1 łyżeczka nasion kolendry
    • 1 liść laurowy
    • 1/2 łyżeczki czarnej suszonej cytryny
    • 1 łyżka nasion kopru (opcjonalnie)
    • 1/2 łyżeczki szafranu (opcjonalnie)
    • szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
      Przygotowanie
      Wymieszać ze sobą wszystkie składniki
      Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu
      Jeśli do przygotowania mieszanki używamy nie zmielonych składników, to wówczas należy je najpierw podgrzać na suchej patelni do czasu,aż zaczną wydzielać aromat, a następnie zmielić.
      ps. Jeśli kogoś z Was interesują aktualne ceny artykułów spożywczych w Arabii Saudyjskiej to można to sprawdzić tutaj - na naszym drugim blogu
      Aktualny kurs riala saudyjskiego waha się w przedziale 1 SAR = 0,82 do 0,85 pln








      Komentarze

      1. Lubie gotowac, i widze tutaj duzo fajnych przepisow z ktorych chetnie skorzystam:)

        Lubie eksperymentowac w kuchni:)

        OdpowiedzUsuń

      Prześlij komentarz

      Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

      Formularz kontaktowy

      Nazwa

      E-mail *

      Wiadomość *


      Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

      Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


      Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

      Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

      A teraz ugotujmy coś wspólnie
      Ola i Paweł

      Znajdziesz nas tutaj

      Znajdziesz nas tutaj: