Kiszone cytryny - kuchnia marokańska


Składniki
  • 5 - 6 niewielkich cytryn + sok z  trzech - czterech cytryn
  • 1/4 do 1/2 szklanki  gruboziarnistej soli morskiej (w przybliżeniu - 1 łyżka stołowa soli na 1 cytrynę)
  • 1-2 laski cynamonu
  • 1-2  liście laurowe
  • 2 goździki
  • 1 suszone chilii (opcjonalnie) 
  • kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
  • kilka nasion kolendry (opcjonalnie)
Przygotowanie
Cytryny bardzo dokładnie umyć i przekroić na ćwiartki do 3/4 głębokości.
Do środka każdej cytryny wsypać około 1 łyżki stołowej soli.
Cytryny bardzo ciasno ułożyć w czystym wyparzonym wrzątkiem słoiku
Dodać przełamaną na kilka części laskę cynamonu, goździki, liść laurowy, po kilka ziaren pieprzu i ewentualnie kolendry oraz opcjonalnie papryczkę chilii.
Ułożone w słoiku cytryny zasypać solą i zalać sokiem wyciśniętym z cytryn, tak aby wszystkie cytryny były dokładnie zakryte
Słoik zakręcić i postawić w ciepłym, zacienionym miejscu na 4-5 tygodni, aż skórka zrobi się bardzo miękka.

Po otwarciu, kiszone  cytryny  można przechowywać w lodówce przez około 6 miesięcy.
Przed użyciem opłukać z nadmiaru soli i usunąć pestki.  

Zastosowanie:
Drobno pokrojoną skórkę możemy używać do sałatek.  
Do tajine, gulaszy i sosów można użyć zarówno całe ćwiartki, jak i samą skórkę w zależności od tego czy  chcemy uzyskać słabszy czy mocniejszy aromat cytrynowy. 
Do rosołu wkładamy tylko skórkę w całości, którą później wyjmujemy. 



Komentarze

  1. nie wiedziałem jak się to robi ale teraz nie długo zacznę kisić dzięki

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: