Chałwa w dwóch wariantach - dla pracowitych i leniwych :)


 Składniki (wariant dla leniwców)

  • 2 szklanki drobnego brązowego cukru 
  • 2/3 szklanki pasty sezamowej Tahini
  • 2/3 szklanki mleka
  • masło do wysmarowania foremki
     Do aromatyzowania:
     - kilka kropel aromatu waniliowego
     - 1 łyżka kakao lub/ i ...
     - 1- 2 łyżki pokruszonych albo zmielonych pistacji lub
     - 
1- 2 łyżki pokruszonych albo zmielonych migdałów lub 
     1- 2 łyżki pokruszonych albo zmielonych orzechów

Wysmarować bardzo cienko małą foremkę masłem.
Zagotować cukier i mleko w rondlu na średnim ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. 
Zdjąć z ognia, dodać pastę sezamową tahini oraz aromat i pozostawić na 2-3 minuty
Wymieszać dokładnie masę i dodać pistacje lub migdały
Wlać do wysmarowanej formy, wstawić do lodówki na kilka godzin



Składniki (wariant dla pracowitych)

  • 500 g białego sezamu, ale można też użyć łuskanego słonecznika
  • 14 - 15 łyżek naturalnego jasnego miodu (miodu powinno być tylko tyle aby powstała gładka masa)
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • masło do wysmarowania foremki
  • dodatki w postaci pokruszonych lub zmielonych migdałów, pistacji, orzechów itd.
Wysmarować bardzo cienko małą foremkę masłem
Sezam uprażyć na suchej patelni, nie dopuszczając do zbrązowienia. Jak tylko zacznie zmieniać kolor i wydzielać aromat zdjąć z ognia i poczekać aż wystygnie.
Uprażony sezam zmielić na proszek (najlepiej sprawdził się do tego młynek do kawy, ale można też w blenderze).
Dodać miód, aromat waniliowy i wybrane dodatki. Masę przełożyć do wysmarowanych masłem foremek, uważając aby nie pozostawić pęcherzyków powietrza i odstawić do lodówki na kilka godzin.






Komentarze

  1. mniam ;)

    obserwuję i zapraszam do siebie: http://wkuchnimamy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś dla moich rodziców oni uwielbiają chałwę. Ja chwilowo raczę się grecką korzystajàc z urlopu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie się już chałwa przejadła. W Saudi mam tego smakołyku kilkadziesiąt rodzajów :)

      Usuń
  3. Robiłam ostatnio:wariant dla pracowitych jest wyśmienita !!!Pozdrawiam Domina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, chociaż Ola ostatnio zajada się owczą chałwą

      Usuń
  4. Uwielbiam chałwę. Mniaaammmm
    lulu

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: