Domowa shoarma drobiowa

Domowa shoarma drobiowa to chyba jedno z najprostszych i najszybszych do przygotowania dań arabskich. Można ją przyrządzić niemal każdego gatunku mięsa: z piersi kurczaka lub indyka, wołowiny, cielęciny lub mieszanki wymienionych mięs. Czas przygotowania nie przekracza 30 minut (nie licząc marynowania).
Ponieważ nie dysponuję w domu odpowiednim rożnem shoarmę przygotowuję na patelni

Domowa shoarma drobiowa - składniki

porcja dla 3 - 4 osób
  • około 500 - 600 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej lub chili (może być więcej jeśli ktoś lubi)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • szczypta zmielonych goździków
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • oliwa lub olej do smażenia i ok. 5 łyżek stołowych do przygotowania marynaty

    Domowa shoarma drobiowa - przepis

    Mięso pokroić w jak najcieńsze płatki. Najłatwiej to zrobić mięso kiedy jest średnio zamrożone.
    Oliwę lub olej wymieszać dokładnie z przyprawami i zamarynować mięso (minimalny czas marynowania to 30 minut, ale im dłużej mięso leży w marynacie tym lepiej)
    Następnie smażyć je na patelni do miękkości.
    Zamiast przygotowywać mieszankę przypraw można z powodzeniem użyć gotowej przyprawy Kebab / Shoarma firmy Kamis. (około 1,5-2 łyżeczek)
    Podawać z frytkami, pieczonymi ziemniakami, chlebem pita lub białym pieczywem

    Komentarze

    1. Z chęcią dziś spróbuję, zobaczymy, co z tego wyjdzie :)

      OdpowiedzUsuń
    2. najcieńsze paski to to nie są ;)

      OdpowiedzUsuń

    Prześlij komentarz

    Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

    Formularz kontaktowy

    Nazwa

    E-mail *

    Wiadomość *


    Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

    Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


    Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

    Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

    A teraz ugotujmy coś wspólnie
    Ola i Paweł

    Znajdziesz nas tutaj

    Znajdziesz nas tutaj: