Ostry dip do mięsa i warzyw - salata hara


Salata hara (znany też pod jemeńską nazwą zhug) - to rodzaj pikantnego dipa do mięsa, ryb lub warzyw stosowanego na całym Bliskim Wschodzie
W zależności od regionu różni się on nieco składnikami, a tym samym także smakiem.
Poniżej dwie, najbardziej popularne w Al-Khobar i Jubail, wersje salata hara stosowane do pieczonych mięs i warzyw. 
Oba dipy charakteryzyją się ostrym wyrazistym smakiem.


Salata hara do mięsa i ryb 
Składniki
  • 3 posiekane pomidory 
  • 2 posiekane czerwone chili wraz z nasionami
  • 3 - 4 łyżki natki ze świeżej kolendry 
  • opcjonalnie 3 ząbki czosnku  lub  1 płaska łyżeczka mieszanki baharat  
  • sól do smaku
Przygotowanie
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze


Salata hara do mięsa lub warzyw
Składniki
  • 1 pęczek natki kolendry  
  • 1- 2 zielone chili wraz z nasionami 
  • 1- 2 ząbki czosnku  
  • 3 łyżki oliwy  
  • 3 - 4 łyżki soku z limonki lub cytryny   
  • duża szczypta kardamonu 
  • duża szczypta kminku 
  • sól do smaku 
Przygotowanie
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze
Źródło

Komentarze

  1. Obydwie mi się podobają, trzeba wypróbować. Dziękuję za dodanie wpisu do mojej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała przyjemność po naszej stronie :)
      Zapraszamy częściej, ostatnio jak widzisz króluje u nas kuchnia z Zatoki Perskiej :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: