Egzotyczna sałatka jajeczna

Naszego zaprzyjaźnionego Futrzaka Pomysłowego (klik na kulinarny blog Futrzaka) dręczył w Argentynie  brak ogórków kiszonych, a jajek dostatek.
- Co zrobić ?, jak żyć ? zastanawiał się Futrzak
Futrzak myślał, myślał i .... wymyślił i to całkiem smakowitą sałatkę

Składniki (proporcje na 4 osoby)
  • 8 jajek
  • jeden duży ziemniak
  • wielki pęczek szczypioru
  • puszka serc palmowych *** (na warunki polskie tutaj trzeba wstawić ze 3 ogórki kiszone)
  • jedno dojrzale avocado
  • duuuzo majonezu, najlepiej własnoręcznie ukręconego
  • sól, pieprz 
  • ewentualnie śmietana
Jaja gotujemy na twardo, ma się rozumieć. Ziemniak myjemy, obieramy i kroimy w drobna kostkę poczym gotujemy w osolonej wodzie. Uwaga: gotujemy do stanu twardego, bo inaczej się rozleci. Jak ziemniak się już ugotuje, odlewamy wodę i odparowujemy resztę.
Jaja kroimy w kostkę, siekamy szczypior, kroimy w kostkę serca palm (lub ogórki kiszone) i avocado. Mieszamy wszystko i doprawiamy do smaku majonezem, pieprzem i solą.
Uwaga: najlepiej jest odstawić do lodówki na 12 godzin co najmniej, żeby szczypiorek się przegryzł  :)

Moje modyfikacje polegały na dorzuceniu: 3 porwanych na kawałki liści sałaty (bo akurat była w lodówce), 1/2 puszki kukurydzy, 1 pokrojonego pomidora i małej czerwonej papryki pokrojonej w cienkie paski, ale pominąłem majonez, awokado i ziemniaka. Też smacznie wyszło, mimo że doprawiłem tylko solą i pieprzem :)


Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Futrzak jest niezastąpiona w wymyślaniu smakowitych potraw :)

      Usuń
  2. Uwielbiam zupę z serc palmy. Myślę, że w tym przepisie komponują się równie pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdyby tutaj dało się kupić ogórki kiszone, to wybrałbym ogórki, ale niestety nie mam takiej możliwości

      Usuń
    2. Mając taki wybór na pewno zdecydowałabym się na serca palmy. U nas ogórków kiszonych jest bardzo dużo :)

      Usuń
    3. a u mnie za to w nadmiarze daktyli, moreli, avocado, melonów, wszelkiego gatunku i maści papryki, a ogórków kiszonych brak :(

      Usuń
  3. Świetna zamiana-serca palmowe na ogórki:0 pomysł na sałatkę super. Na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak się nie ma co się lubi (tzn. ogórków kiszonych, za którymi nieustająco tutaj tęsknię), to się lubi co się ma :D

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: