Faszerowana cukinia

Zdjęcie z  Leila Restaurant w Dubaju
Kousa mahshi (arab. كوسا محشي ) co w dosłownym tłumaczeniu znaczy nadziewane cukinie to danie bardzo popularne na Bliskim Wschodzie i miły przerywnik między jednym a drugim rodzajem gulaszu z ryżem, na widok którego zaczynam już ryczeć niczym wściekły Wielbłąd. 
Potrawa najprawdopodobniej pochodzi z Libanu i oczywiście wariantów ma tyle, ilu kucharzy :)

Faszerowana cukinia - składniki  

(porcja dla 3 - 4 osób)
  • 8 - 9 małych zielonych cukinii (im mniejsze, tym lepsze)
  • 1 czubata łyżka soli
Sos
  • 4 czubate łyżki stołowe koncentratu pomidorowego lub 1 litr przecieru pomidorowego lub 6 dużych mięsistych posiekanych pomidorów 
  • 1 mała cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane 
  • sól i pieprz do smaku  
  • woda  
  • olej lub masło do smażenia
  • ewentualnie 1 kostka rosołowa
Farsz (można go z powodzeniem stosować do faszerowania papryki, patisonów, pomidorów, liści winogron i innych warzyw)
  • 1/4 szklanki nieugotowanego ryżu  
  • 300 g  mielonej wołowiny lub jagnięciny 
  • 1 mała cebula bardzo drobno posiekana (można ją zeszklić na maśle przed dodaniem do farszu)
  • 3 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki  
  • 3 łyżki stołowe posiekanej mięty
  • 3 łyżki stołowe posiekanej natki kolendry
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego lub 2 posiekane pomidory   
  • 1 łyżeczka przyprawy baharat lub ras el hanout - nie jest konieczne, ale ja lubię :) 
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili 
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego   
  • 1/4 łyżeczki mielonego kuminu  
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie)  
  • sól i pieprz do smaku

Faszerowana cukinia - przygotowanie

Cukinie dokładnie umyć, usunąć koniec z ogonkiem odcinając ok. 2 cm, a z drugiego końca delikatnie, żeby nie naruszyć całości, wydłubać zdrewniałą część. Ostrożnie wydrążyć miąższ ze środka, pozostawiając ścianki o grubości ok. 0.5 cm. Można to zrobić łyżeczką z długim trzonkim - taką, jak do caffee latte. Wymaga to dużej cierpliwości i uwagi, żeby nie przebić cukinii, ale smak potrawy to wynagrodzi :)
W dużym naczyniu rozpuścić czubatą łyżkę soli i namoczyć wydrążone cukinie przez 10 minut, a następnie odcedzić (dzięki temu, cukinie pozostaną jędrne po ugotowaniu)
Farsz - wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać, odstawić na godzinę, żeby ryż wchłonął wilgoć, a następnie napełnić nim cukinie pozostawiając na końcu ok. 1 cm wolnego miejsca.
Sos - cebulę zeszklić na oleju lub na maśle, dodać posiekany czosnek i smażyć ok. 2 minut. Po tym czasie dodać pomidory, wodę i przyprawy.
Napełnione farszem cukinie umieścić w naczyniu z sosem i doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować około godziny, aż cukinie będą miękkie.

Informacje jak wydrążyć cukinie znajdziecie tutaj (strona w jąz. angielskim)

Komentarze

  1. swietny blog, mozna dowiedziec se duzo o kuchnia Arabii Saudyjskiej i temu podobnym krajom. :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za wizytę i komplementy i zapraszam częściej - także na nasze pozostałe blogi :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: