Sos tahini czyli طحينة

Pasta tahini występuje w dwóch odmianach - jasna jest przygotowywana z naturalnych ziaren sezamu, ciemną, nieco ostrzejszą w smaku i bardziej aromatyczną przygotowuje się z ziaren prażonych.
W krajach Zatoki Perskiej można spotkać pastę tahini z dodatkiem syropu daktylowego.
Do sosu tahini najlepsza jest pasta z lekko prażonych ziaren sezamu. Na Bliskim Wschodzie jest to obowiązkowy dodatek do wielu potraw.

Składniki
  • 1/2 szklanki pasty tahini  
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego lub 1/2 szklanki wody 
  • 1/4 szklanki soku z cytryny (ewentualnie nieco więcej, jeśli ktoś lubi bardzo kwaskowy smak) 
  • 3 ząbki czosnku  
  • 2 łyżki oliwy (opcjonalnie, jeśli nie dodajemy jogurtu) 
  • sól i pieprz do smaku  
  • opcjonalnie do sosu można dodać: bardzo drobno posiekane lub zmielone pistacje albo orzechy, posiekaną natkę pietruszki lub kolendry, szczyptę mielonej ostrej papryki.
Przygotowanie
Wszystkie składniki
(z wyjątkiem natki z pietruszki lub kolendry) zmiksować w blenderze na jednolitą masę.

Podawać do pieczonych lub grillowanych mięs i ryb w tym oczywiście do falafela i kebabu oraz do warzyw i sałatek.
Uwaga - bezpośrednio po dodaniu wody sos gęstnieje, ale nie należy się tym martwić, rozrzedzi się podczas miksowania.


Komentarze

  1. U nas bardzo dobre tahini i hummus mozna kupic w Lidlu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a u mnie nie ma Lidla, ale tahini i hummus jest w każdym sklepie :P

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: