Mahalabiya - arabski deser

Mahalabiya to przepyszny zdrowy i bardzo prosty w przygotowaniu arabski deser popularny na całym Bliskim Wschodzie, ale też na Sri Lance.
W zależności od preferencji może być aromatyzowany kardamonem, wanilią lub kawą
Poniżej przepis podstawowy w wersji z Arabii Saudyjskiej i ze Sri Lanki

Mahalabiya - arabski deser

  • 3 szklanki mleka (*** lub 1 szklanka rozgotowanego i zmiksowanego blenderem ryżu i dwie szklanki mleka - wersja ze Sri Lanki)
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego, ale może być też biały)
  • 1 szklanka zimnej wody
  • 6 łyżek skrobia kukurydzianej
  • 1 łyżka wody różanej lub wody z kwiatu pomarańczy lub aromat waniliowy
  • 2 całe strąki kardamonu lekko rozgniecione, ale tak, aby ziarenka nie wypadały lub pół łyżeczki mielonego kardamonu

Do dekoracji
Posiekane orzechy, pistacje lub wiórki kokosowe lub bardzo gęsty mus z dowolnych owoców

Przepis na arabski deser mahalabiya

Skrobię kukurydzianą dokładnie wymieszać w jednej szklance zimnej wody.
Na niewielkim ogniu zagotować mleko z cukrem (*** lub mleko z cukrem i ryżem), a następnie dodać rozmieszaną z wodą skrobię kukurydzianą i na minimalnym ogniu podgrzewać do czasu aż zgęstnieje.
Następnie dodać kardamon i śmietanę, cały czas mieszając podgrzewać do czasu kiedy ponownie zgęstnieje i zdjąć z ognia.
Wyjąć ziarna kardamonu, jeśli używaliśmy całych
Dodać wodę różaną lub wodę z kwiatu pomarańczy lub aromat waniliowy i raz jeszcze wymieszać, aby składniki się połączyły.
Przelać do niewielkich pucharków i odstawić do ostygnięcia.
Przed podaniem udekorować posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi lub gęstym musem owocowym.
Przechowywać w lodówce

źródło
 

Komentarze

  1. Uwielbiam! Zajadałam się tym deserem na wakacjach w Egipcie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo intrygujący smak:)zaciekawił mnie ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: