Chleb kokosowo - orzechowy lub kokosowo - rodzynkowy

Składniki
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 50 g drobno posiekanych (ale nie mielonych) dowolnych orzechów lub rodzynek
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 200 ml mleka kokosowego lub 50 ml mleka kokosowego i 150 ml wody
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 7 g (jedno opakowanie) drożdży instant
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z solą, dodać drożdże, cukier i wiórki kokosowe. W mące zrobić wgłębienie, dodać olej i stopniowo dolewając podgrzane do temperatury 45 stopni mleko kokosowe (lub wodę wymieszaną z mlekiem kokosowym), wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto.
Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, w przykrytej ściereczką misce na ok. 1,5 - 2 godziny - powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, dodać drobno posiekane orzechy lub rodzynki i raz jeszcze zagnieść. Formę do pieczenia posmarować cienko masłem, oprószyć mąką, napełnić ciastem do 2/3 wysokości, przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na około 40-50 minut do wyrośnięcia
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 - 190°C przez około 40 minut.
Pozostawić do ostygnięcia na kratce

Komentarze

  1. Brzmi bosko!!! Sprobuje w maszynie, zobaczymy jak wyjdzie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam się łąskawej pamięci Dwóch Kotów i czekam na sprawdzone przepisy, do których można użyć dostępnych w Saudi produktów :)

      Usuń
  2. mmmmm..czas najwyższy zmobilizować się do robienia zdrowych pyszności..tym bardziej,że i organizm się domaga:):
    Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: