Piernik Dominy

Ola dostała od swojej koleżanki Dominiki przepis na piernik wielce smakowity :)
Jak się to skończyło - możecie się łatwo domyśleć - otóż zobaczyłem na Skype moją Żonę z minę godną kota ze Shreka, a zaraz potem padło nieśmiertelne w takich sytuacjach pytanie  - "Wielbłądku upieczesz.....  ???"

Otóż nie upiekę, bo....
- nie mam przyprawy do piernika
- na dworze jest ponad +30 stopni w cieniu, zanim Ola przyjedzie w Arabii Saudyjskiej będzie już środek wiosny i zrobi się jeszcze cieplej, a ja nie mam zamiaru  upiec się razem z tym piernikiem, bo wtedy byłyby dwa ciasta - jeden świeży i jeden bardzo stary piernik w kształcie Wielbłąda :P
- muszę dbać o linię Małżonki Mej Aleksandry, żeby nie nabrała nadmiernych krągłości,  jak większość tutejszych expatów
Ponieważ jednak uważam, że przepis jest godny uwagi a i Ola smak tego piernika zachwalała pod niebiosa, więc za zgodą Dominiki podaję Wam przepis, z którego sam chętnie skorzystam, ale...... dopiero zimą :)

Piernik Dominy - składniki

  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 12 dag margaryny,
  • 1 szkl cukru kryształu, 
  • 2 jaja,
  • 4 łyżki powideł śliwkowych,
  • 3 łyżeczki kakao,
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 15 dag rodzynek,
  • tłuszcz i bułka tarta do formy lub papier do pieczenia
Składniki polewy
  • 3 łyżki wody,
  • 6 łyżek cukru,
  • 1/4margaryny,
  • zapach migdałowy
  • 2 łyżki kakao
  • wiórki kokosowe lub migdały w płatkach do dekoracji

Piernik Dominy - przygotowanie

Margarynę roztapiamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Jaja wbijamy do wysokiego naczynia. Dodajemy cukier kryształ i miksujemy, aż do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie do masy dodajemy szklankę mleka, 3 łyżeczki kakao oraz mąkę wymieszaną wcześniej z sodą oczyszczoną i całym opakowaniem przyprawy do piernika. Delikatnie mieszamy wszystkie dodane do masy składniki i na sam koniec dokładamy powidła śliwkowe. Wlewając powoli chłodną rozpuszczoną margarynę miksujemy delikatnie mikserem na najniższych obrotach, aż wszystkie składniki się połączą. Wsypujemy rodzynki mieszamy lekko. Tak przygotowaną masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy do pieczenia.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚ C przez 1 godzinę

Przygotowanie polewy
Wszystkie składniki wsypać do niewielkiego garnka i gotować cały czas mieszając, aż wyparuje woda. Posmarować piernik i posypać na gorącą polewę według uznania wiórki kokosowe lub płatki  migdałów.

 

Komentarze

  1. Witaj, nominuję Twój Blog do Liebster Blog Award. Życzę miłej zabawy Szczegóły na: http://kulinarnewyzwanie.blog.pl/2014/03/12/liebster-blog-award/
    Zapraszam również na mój blog: http://kulinarnieszaleni.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: