Przyprawa węgierska

Odkąd pamiętam dania kuchni węgierskiej gościły w naszym domu bardzo często. Węgierska zupa gulaszowa, leczo czy pörkölt to ulubione potrawy Starego Wielbłąda.
Po wielu próbach i.... błędach udało nam się w końcu opracować dopracować recepturę własnej uniwersalnej mieszanki przypraw do potraw kuchni węgierskiej.

Składniki
  • 6-10 strączków chili,
  • 1 główka czosnku
  • 1 duża cebula lub dwie mniejsze
  • 1 bardzo duży lub dwa mniejsze pomidory
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • mały kawałek selera korzeniowego (około 40 g)
  • 1 listek laurowy
  • kminek do smaku (około 1 płaskiej łyżeczki)
  • opcjonalnie 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • opcjonalnie można do mieszanki dodać od razu sól, chociaż ja preferuję dodawanie soli bezpośrednio do potrawy.
Przygotowanie
Cebulę, korzeń selera i pomidory poszatkować na plasterki o grubości 1 do 2 mm Najwygodniej zrobić to na bardzo ostrej szatkownicy, dzięki temu warzywa będą suszyły się znacznie krócej.
Czosnek pokroić w jak najcieńsze plasterki. Chili pozostawić w całości lub przekroić na pół (nasiona pozostawiamy). Wszystkie warzywa ususzyć. Czas suszenia poszczególnych warzyw podałam w przepisie "Skarby jesieni - warzywa"
Ususzone warzywa, listek laurowy i przyprawy zmielić (przed zmieleniem odciąć ogonki z chili). Mieszankę przechowywać w szczelnym pojemniku.

Zastosowanie
Do sosów i gulaszów oraz świeżych sałatek, placka po węgiersku, leczo i wielu innych......

Przyprawa węgierska
Przyprawa węgierska

Komentarze

  1. nie mam suszarki :( a czy w piekarniku nie da się zrobić tego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam suszyć w piekarniku, ale myślę że powinno się udać :)

      Usuń
  2. hmmmm... mam suszarkę i przez brak grzybów w lesie leży taka samotna... koniecznie musze wypróbować ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uważaj tylko z ilością chili, my dajemy zazwyczaj 6 sztuk, ale nie każdy lubi tak pikantne potrawy

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: