Rożki z ciasta francuskiego z budyniem

Od pewnego czasu nauczyliśmy się mieć w lodówce opakowanie gotowego ciasta francuskiego. Kiedy mają się pojawić niespodziewani goście można z niego wyczarować słodkie rożki z budyniem albo rogaliki z szynką. Można błyskawicznie przygotować cebularze czy zapiekane z żółtym serem parówki albo róże z jabłkami. Możliwości wykorzystania ciasta francuskiego są setki i ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Ponieważ wczoraj mieliśmy właśnie takich, bardzo nam miłych, ale niezapowiedzianych gości więc przygotowaliśmy rożki i tarty z budyniem.
Tarty niestety nie dotrwały do zdjęć :)

Składniki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie budyniu (waniliowy, czekoladowy lub wasz ulubiony)
  • 350 ml  mleka
  • 2-3 łyżki cukru (jeśli budyń był bez dodatku cukru)
  • gruby cukier kryształ do posypania
  • 1 jajko (rozmącone) 
Sprzęt
  • papier do pieczenia lub gruba folia aluminiowa do pieczenia
  • silikonowa mata do pieczenia
Przygotowanie
Ugotować budyń zgodnie z podanym na opakowaniu przepisem, ale zmniejszając ilość mleka (zamiast 500 ml dajemy 350 ml na każde opakowanie budyniu). Ugotowany budzić pozostawić do wystygnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Ciasto francuskie pociąć na prostokąty (ich wielkość zależy od tego jak duże mają być rożki lub tarty). Połowę prostokątów zwinąć w rożki. Ponieważ nie mam odpowiednich rurek, więc najpierw zwijam rożek z kilku warstw papieru do pieczenia lub folii aluminiowej, natłuszczam go od zewnętrznej strony i dopiero na tak przygotowany rożek nawijam ciasto francuskie. Drugą połowę prostokątów ponakłuwać na środku  widelcem, pozostawiając około 5-7 mm z każdej strony (dzięki temu zabiegowi ciasto na środku nie wyrośnie).
Ciasteczka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.  Wierzch każdego z nich posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem kryształem i piec przez około 15 minut, do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika nałożyć do środka budyń, tarty ewentualnie ozdobić owocami.

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. To się doskonale sprawdza, jak brakuje czasu na przygotowanie bardziej wyszukanego ciasta :)

      Usuń
  2. Są przecudne! Kocham wszelkie słodkości z budyniem :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie jem ze smakiem. Świetne są, a przygotowanie banalnie proste. Dziękuję za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: