Świąteczny tort piernikowo - serowy

Przepis na to pyszne i pięknie prezentujące się na świątecznym stole ciasto dostaliśmy od Basi - czyli Mamy naszego ulubionego wędzarnika - Pana Boczka z forum wedlinydomowe.pl
Receptura na tort piernikowo - serowy przechodziła z ust do ust od wielu pokoleń. Piekły go i mama i babcia Basi.
Na szczęście Basia spisała kiedyś ten wyjątkowy przepis. Mama Basi przygotowywała go z pomocą prodiża i tylko na wyjątkowe święta rodzinne.
Wykonanie jest banalnie proste, choć wymaga nieco czasu.

Świąteczny tort piernikowo - serowy - składniki
  • 4 szklanki mąki pszennej 
  • 2 szklanki cukru pudru 
  • 2 jajka 
  • 5 dkg margaryny 
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany (takiej jak do zupy)
  • 2 łyżki kakao 
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Świąteczny tort piernikowo - serowy - przygotowanie
Miód i margarynę rozpuścić i przestudzić. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. 
Ciasto podzielić na 6 równych części. 
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, placki piernikowe są bardzo cienkie, wystarczy im 15-20 minut pieczenia w temperaturze 180 stopni. Zaraz po upieczeniu blaty piernikowe przekładamy szybko na płaską powierzchnię, gdyż bardzo szybko stają się kruche.
Jeżeli ktoś ma możliwości lepiej piec równocześnie na 2 tortownice..  czas skraca się o połowę

Składniki masy serowej
  • 1,25 kg pełnotłustego białego sera (nie na sernik z wiaderka)
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru pudu
  • 2 całe jajka  
  • kilka kropli aromatu -  wg uznania: waniliowy, arakowy, cytrynowy lub rumowy
Przygotowanie masy serowej
Wszystkie składniki (jeszcze zimne) dokładnie wymieszać, a następnie gotować na niewielkim ogniu 10 minut. Gorącą masą serową przekładać placki piernikowe

Polewa
  • 2 łyżki margaryny lub masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru pudru 
Przygotowanie polewy
Składniki połączyć w rondelku, zagotować mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
Tort można posypać orzeszkami, wiórkami kokosowymi, lub tym, co aktualnie przyjdzie do głowy


Komentarze

  1. Przepis trochę podobny do mojego tortu z przekładkami miodowymi - wygląda mi na bardzo dobrą wersję ciasta dojrzewającego - zrobię na święta. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: