Jajka gotowane w herbacie

Poniższy przepis pochodzi z książki „Apetyt na Francję” autorstwa Mimi Thorisson.
Skąd więc w książce poświęconej kuchni francuskiej przepis na chińską przekąskę ? Otóż Mimi wychowała się w Hong Kongu, i dlatego jeden z rozdziałów jest poświęcony kuchni chińskiej.

Składniki
  • 12 jajek
  • 120 ml (0,5 szklanki) ciemnego sosu sojowego
  • 1 laska cynamonu
  • 2 łyżki czarnej herbaty liściastej(użyłam aromatyzowanej bergamotką herbaty Earl Grey)
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • opcjonalnie 2 kawałki suszonej skórki pomarańczowej (dodałam skórkę z całej pomarańczy)
  • 2 gwiazdki anyżu
Przygotowanie
Włożyć jajka do garnka z zimną wodą i gotować przez 10-12 minut na średnim ogniu, a następnie odcedzić i schłodzić w zimnej wodzie. Każde jajko opukać tylną częścią łyżeczki, uważając aby nie zrobić tego zbyt mocno. Dzięki pęknięciom herbata stworzy na jajka marmurkowy wzór i doda im smaku.
Do rondla wlać wodę, dodać wszystkie składniki i popękane jajka. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez 3 godziny. Pozostawić do ostygnięcia w mieszaninie herbaty. Jajka można pozostawić w herbacie na całą noc, jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny smak.
Podawać na gorąco lub na zimno.
Książka "Apetyt na Francję" jest dostępna w księgarni internetowej platon24.pl


http://platon24.pl/ksiazki/apetyt-na-francje-95384/

Komentarze

  1. Jak smakują takie jajka? CZy przez tak długie gotowanie nie tracą wartości odżywczych? Wygląd jest bardzo ciekawy ale smaku nie umiem sobie wyobrazić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam dokładnie te same pytania :)

      Usuń
    2. Aromat herbaty i sosu sojowego jest bardzo subtelny i delikatny, mimo iż zostawiliśmy jajka w naparze na całą noc.
      Część zjedliśmy do kanapek z wędliną, część z majonezem, a część z wasabi. We wszystkich połączeniach sprawdziły się bardzo dobrze
      Żeby wokół żółtek nie tworzyła się ciemna obwódka po pierwszym gotowaniu należy jajka bardzo mocno schłodzić (np. w zimnej wodzie z dodatkiem lodu). Nie sądzę, aby straciły wartości odżywcze, w naparze gotujesz te jajka na minimalnym ogniu.

      Usuń
  2. trzy godziny ? czy to nie pomyłka...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, to nie jest pomyłka, tyle czasu potrzebują jajka aby nabrać aromatu

      Usuń
  3. Można gotować krócej ale je zostawić w zalewie na dłużej.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: