Dżem z jagód goji i nasion chia czyli raw food w praktyce

Dżem z jagód goji i nasion chia przygotowałam na podstawie przepisu znalezionego w w książce "Kuchnia Raw Food. Smaczne dania bez gotowania".
Ponieważ nigdy nie traktowałam przepisów kulinarnych jako wzorców, które powinnam ślepo naśladować, więc nie obyło się bez wprowadzenia kilku zmian.
Dżem z jagód goji i nasion chia należy do tej grupy przepisów, które bez obaw możemy dostosować do własnych upodobań kulinarnych.
Poniżej znajdziecie więc dwa warianty pysznego dżemu z jagód goji i nasion chia – jeden oryginalny, drugi z moimi zmianami.

Dżem z jagód goji i nasion chia - składniki


Oryginalny przepis opublikowany w
"Kuchnia Raw Food
Smaczne dania bez gotowania"


Przepis po moich modyfikacjach

  • 150 g mrożonych truskawek, rozmrożonych
  • 100 g mrożonych malin, rozmrożonych
  • 2 łyżki surowego miodu lub nektaru z agawy
  • 30 g jagód goji namoczonych w 120 ml wody przez 2-4 godziny
  • 2 łyżki nasion chia

  • 250 g świeżych truskawek
  • 100 g świeżych malin
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • 2 łyżki jagód goji namoczonych w 100 ml wody przez 2  godziny
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Dżem z jagód goji i nasion chia - przygotowanie

Zmiel truskawki, maliny i miód w robocie kuchennym z ostrzem w kształcie litery S
Dodaj namoczone jagody goji i nasiona chia, następnie kilka razy zmiksuj w trybie pulsacyjnym, aż jagody goji będą rozdrobnione, ale wciąż w kawałkach (ja rozdrobniłam wszystko dokładnie)
Przełóż dżem do wysterylizowanego słoika z nakrętką i przechowuj w lodówce do pięciu dni

http://platon24.pl/ksiazki/kuchnia-raw-food-smaczne-dania-bez-gotowania-99908/

Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: