Wiśniowa fantazja z bezą

Dzisiejszy przepis mimo, że dość długi, nie należy ani do trudnych, ani do zbyt pracochłonnych.

Składniki
Ciasto
  • 350 g mąki pszennej
  • 180 g zimnego masła
  • 90 g cukru pudru lub bardzo drobnego białego cukru
  • 2 jajka
  • 16 g cukru waniliowego (jedno małe opakowanie)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie ciasta
Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i żółtka i szybko wyrobić. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do zamrażalnika.
Na wysmarowanej masłem i obsypanej mąką blasze ułożyć warstwę mocno schłodzonego ciasta dociskając je dokładnie do blachy, a następnie nakłuć widelcem całą powierzchnię. 
Boki formy do pieczenia również wykleić ciastem i nakłuć.
Tak przygotowany spód podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut - ciasto powinno nabrać jasnozłotego koloru. 
W międzyczasie przygotować nadzienie wiśniowe

Nadzienie wiśniowe
  • 400 g bardzo gęstych konfitur wiśniowych (można zastąpić miękkim dżemem wiśniowym)
  • 1 łyżeczka dobrego ciemnego kakao (np. VanHouten)
  • 30 ml rumu
Przygotowanie  nadzienia
Konfiturę dokładnie wymieszać z rumem i kakao. Powinna powstać dość gęsta masa

Beza
  • 6 białek
  • 200 g cukru pudru
  • 1 płaska łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
Przygotowanie bezy
Białka ubić  na sztywną pianę.
W trakcie ubijania stopniowo - po jednej łyżce - dodawać cukier puder. Kiedy piana będzie sztywna dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksować.

Przygotowanie wiśniowej fantazji
Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane nadzienie wiśniowe, a następnie 3/4 bezy.
Z pozostałej części bezy za pomocą dekoratora uformować na wierzchu niewielkie beziki.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35-45 minut.
Jeśli po tym czasie beza nie będzie jeszcze dostatecznie upieczona wyłączyć dolną grzałkę, zmniejszyć temperaturę do około 140 stopni i dopiekać do czasu aż beza będzie gotowa.

















Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: