Rozwiązanie konkursu "Gotuj z Wielbłądami" i wygraj nóż szefa kuchni Zwilling Pure

Stek okazał się najwyraźniej męską specjalnością. Odkąd prowadzimy bloga w żadnym z dotychczasowych konkursów nie otrzymaliśmy tak dużej ilości odpowiedzi o mężczyzn.
Nie oznacza to bynajmniej, że Panie nie przesłały przepisów na swoje ulubione steki :)
Najchętniej nagrodzilibyśmy wszystkich, ale jak to już bywa w konkursach zwycięzca jest tylko jeden z został nim Autor przepisu na stek skropiony koniakiem.
Wypróbowaliśmy dzisiaj - jest wyśmienity
Wszystkim życzymy smacznego, a zwycięzcę prosimy o kontakt mailowy

Składniki: - proporcje na dwie osoby, przepis z niewielką naszą modyfikacją
  • 2 steki wołowe po około 300-350 g każdy
  • 2 ząbki czosnku,
  • 125 ml śmietana 12 %,
  • koniak,
  • 2-3 łyżki oliwy (użyliśmy oleju)
  • kilka świeżych borowików  (użyliśmy mrożonych)
  • natka pietruszki.
Przygotowanie steku wg Gabriela:
Rozgrzać olej na patelni, rozgnieść nie łuskane ząbki czosnku i wrzucić na patelnię, gdy czosnek się lekko przysmaży kładziemy stek, w zależności jak kto lubi przysmażamy kilka minut z jednej i drugiej strony. Wcześniej na patelni przysmażamy pokrojone borowiki. Gdy stek się usmaży gasimy ogień, skrapiamy stek niewielką ilością koniaku i znowu zapalamy ogień, gdy koniak wyparuje na patelnię wlewamy pół szklanki śmietany, dodajemy wcześniej przesmażone borowiki i mieszamy,po 2-3 minutach stek z powstałym sosem przekładamy na talerz i możemy posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.
Smacznego.Pozdrawiam Gabriel

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: