Kurczak z sezamem czyli tanie danie

Dziś mamy dla Was propozycję na wyjątkowo prosty do przygotowania i niedrogi obiad.
Posypany ziarnami prażonego sezamu kurczak w marynacie miodowej, nie jest z pewnością daniem wykwintnym, ale za to bardzo smacznym.
Zamiast ćwiartek z kurczaka można w tej marynacie przygotować także polędwiczki drobiowe.
Taki obiad można też przyrządzić w wolnowarze, gotując razem z mięsem, przekrojone na połówki lub ćwiartki, ziemniaki, które nabierają wówczas wyjątkowego smaku.

Kurczak z sezamem czyli tanie danie
Kurczak z sezamem czyli tanie danie
Składniki - proporcje na dwie osoby
  • 2 duże ćwiartki z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • olej rzepakowy lub inny o neutralnym smaku do smażenia
Marynata
  • 1/2 szklanki ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub gęstego ketchupu
  • 3 łyżki oleju  (najlepiej sezamowego)
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka brązowego cukru (do tej marynaty idealnie pasuje ciemny cukier muscovado)
  • pieprz i papryka w proszku do smaku
Przygotowanie marynaty - wszystkie składniki wymieszać ze sobą, cukier powinien być całkowicie rozpuszczony.Olej sezamowy i cukier muscovado jest dostępny w sklepie Kuchnie Świata

Do dekoracji
  • 1 łyżka  sezamu uprażonego przez około 2 minuty na suchej patelni. Przygotowując sezam trzeba cały czas potrząsać patelnią, aby się nie przypalił.
Przygotowanie
Mięso myję, zalewam połową marynaty i odstawiam na całą noc do lodówki. Następnego smażę na mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia. Kiedy mięso nabierze ciemnozłotego koloru zmniejszam płomień do minimum, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i smażę jeszcze około minuty, uważając aby  go nie przypalić.
Wlewam pozostałą część marynaty, jeśli jest jej zbyt mało dodaję jeszcze kilka łyżek wody i łyżkę koncentratu pomidorowego i na średnim ogniu duszę pod przykryciem do miękkości (około 40 -50 minut).
Przed podaniem posypuję uprażonym sezamem.
Czas dla użytkowników wolnowarów
poziom low  od 4 do 6 godzin
poziom high od 3 do 5 godzin

Kurczak z sezamem czyli tanie danie
Kurczak z sezamem czyli tanie danie

Komentarze

  1. duszę pod przykryciem do miękkości (około 40 -50 minut) - kurczaka, godzinę? ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, nie lubię, kiedy mięso przy samej kości jest jeszcze twarde

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: