10/03/2017

Placki ziemniaczane

Po raz kolejny wracam do starych sprawdzonych przepisów. Tym razem padło na placki ziemniaczane, jedno z naszych ulubionych dań.
Poniżej znajdziecie przepis podstawowy, bez żadnych dodatków i udziwnień. Zwykłe, klasyczne placki ziemniaczane, z  piękną chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem.

Składniki
  • 75 dag ziemniaków
  • 1 mała cebula (opcjonalnie)
  • 2 do 3 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Przygotowanie
Wariant dla tradycjonalistów

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub zmiksować na papkę. Starte ziemniaki odcisnąć na sitku z nadmiaru soku (płyn zachować), dodać zmieloną lub startą na tarce cebulę, mąkę i rozmącone jajko. Całość doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Odlać zebrany podczas odsączania ziemniaków sok, ale pozostawić powstały na dnie osad - jest to skrobia ziemniaczana. Skrobię dodać do masy na placki i całość ponownie wymieszać.
Nabierać łyżką stołową i rozprowadzić na patelni niewielkie placki o grubości około 3 mm.
Smażyć z każdej strony po 3-4 minuty na bardzo gorącym oleju do uzyskania ciemnozłotego koloru
Podawać z ulubionymi dodatkami.

Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook
Do naczynia miksującego włożyć pokrojone na duże kawałki ziemniaki i pozostałe składniki, zaprogramować czas 30 sekund i prędkość 8–9.
Nabierać łyżką stołową i rozprowadzić na patelni niewielkie placki o grubości około 3-4 mm. Smażyć z każdej strony po 3-4 minuty na gorącym oleju do uzyskania ciemnozłotego koloru
Podawać z ulubionymi dodatkami.

Seria: Kohersen przepisy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger