Pikantna zupa z pieczonych warzyw

Pikantna zupa z pieczonych warzyw, mimo iż ma długą listę składników, jest wyjątkowo łatwa i szybka do przygotowania. Dzięki dodatkowi imbiru, czosnku i cynamonu doskonale rozgrzewa w jesienne chłodne dni. Poza sezonem można pominąć dodatek dyni lub zastąpić ją mrożoną kukurydzą albo czerwoną fasolą.
Pikantna zupa z pieczonych warzyw znana jest chyba pod każdą szerokością geograficzną, choć w zależności od regionu różni się składem i przyprawami. W Maroku zamiast wymienionych w przepisie przypraw dodaje się do tej zupy mieszankę ras el hanout w Japonii - makaron, sos sojowy i sos rybny, w Indiach - curry, garam masala, czasem też bataty i mleko kokosowe. Ilość wersji jest ogromna.
Pikantna zupa z pieczonych warzyw to zarazem świetny sposób na wykorzystanie pozostałych po obiedzie grillowanych warzyw.
Moja dzisiejsza pikantna zupa z pieczonych warzyw została dodatkowo wzbogacona listkiem limonki kaffir (można je kupić m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata

Pikantna zupa z pieczonych warzyw

Pikantna zupa z pieczonych warzyw

Składniki
  • 2 zwykłe marchewki
  • opcjonalnie 2 marchewki filetowe  (można je kupić w marketach albo dodać nasze polskie marchewki)
  • 3 pietruszki
  • około 500 g dyni piżmowej (waga po obraniu)
  • 3-4 duże pomidory lub 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 lub 2 papryczki chili
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku   
  • ćwierć bardzo małego selera (około 70 g)
  • 5 łyżek czerwonej soczewicy
  • około półtora litra bulionu warzywnego lub drobiowego (można zastąpić kostkami rosołowymi)
  • 2 liście laurowe 
  • 2 cm posiekanego świeżego imbiru lub 1 łyżeczka suszonego imbiru 
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • pół łyżeczki mielonego kuminu
  • duża szczypta cynamonu
  • kilka łyżek oleju 
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • świeży szczypiorek do dekoracji
  • opcjonalnie jedna - dwie łyżki płynnego miodu
Pikantna zupa z pieczonych warzyw

Pikantna zupa z pieczonych warzyw

Przygotowanie
Nagrzać piekarnik do 180 °C (termoobieg). Warzywa obrać, marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki, seler, dynię i ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać.
Marchew, pietruszkę i dynię umieścić w naczyniu żaroodpornym, posypać kuminem, wymieszać,  skropić olejem (opcjonalnie można też polać miodem) i wstawić do piekarnika na około 30 minut.
Cebulę podsmażyć na patelni, aż zrobić się szklista, dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze około minuty.
Wszystkie warzywa przełożyć do garnka, dodać seler, pokrojone pomidory,ziemniaki, soczewicę i przyprawy. Zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć płomień i gotować, aż warzywa będą miękkie, a soczewica się rozpadnie (około 30-40 minut).
Ja połowę porcji miksuję i w ten sposób powstaje pyszna zupa krem z pieczonych warzyw.

Pikantna zupa z pieczonych warzyw - wariant dla użytkowników wolnowarów
Warzywa przygotować jak w przepisie powyżej i przełożyć do misy wolnowaru
Czas wolnowarzenia
opcja low - 4-5 godzin
opcja high - 3-4 godziny

Pikantna zupa z pieczonych warzyw  może być podawana z chipsami z szynki parmeńskiej lub boczku albo z grzankami.

A może masz ochotę na:
Zupa grzybowa
Ogórkowa zupa krem z kaszą jaglaną
Harira - pożywna zupa marokańska
Pikantna zupa z pieczonych warzyw

Pikantna zupa z pieczonych warzyw


Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Jakoś tak się ostatnio składa, że praktycznie każdego dnia gotuję jakąś zupę właśnie z jesienią w tle

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: