11/15/2017

Wybieramy ekspres do kawy

Wybieramy ekspres do kawy i.... okazuje się, że nie jest to zadanie takie proste, jak nam się wydawało.
Ilość marek i dostępnych modeli jest ogromna, a rozpiętość cen wcale nie mniejsza 
Pewnie wiele osób zastanawia się czy nie kupić sobie lub swoim bliskim ekspresu do kawy jako prezentu pod bożonarodzeniową choinkę.
Moim zdaniem warto zdecydować się na taki zakup,  powinna to być jednak decyzja przemyślana, by sprzęt służył nam długie lata.
Postaram się pokrótce opowiedzieć jakie parametry były istotne dla nas. Może w ten sposób, przynajmniej niektórym z Was, zaoszczędzę trochę czasu na poszukiwanie informacji.

Wybieramy ekspres do kawy
Wybieramy ekspres do kawy


Przede wszystkim musimy odpowiedzieć sobie na pytanie jaką kawę piją domownicy. Paweł rano preferuje mocne podwójne espresso, po południu zazwyczaj cappuccino, ja z kolei piję głównie latte.
Jak widzicie oboje lubimy kawy włoskie, takie jakie najczęściej serwowane są w kawiarniach.
Wybierając ekspres do kawy doszliśmy do wniosku, że nie ma sensu płacić kilku tysięcy złotych za sprzęt wyposażony w opcje, z których korzystać nie będziemy. Staraliśmy się dobrać takie urządzenie, które będzie w pełni zaspakajało nasze potrzeby, ale zarazem nie będzie miało zbędnych i nie przydatnych, z naszego punktu widzenia, gadżetów, jak np. podświetlane półki na filiżanki czy wbudowana lodówka na mleko.
Dzieckiem już nie jestem i na takie "bajki" nabrać się nie dam, a o tym, że to co jest najdroższe wcale nie musi okazać się najlepsze przekonałam się nie raz.
Poniżej znajdziecie kryteria, którymi się kierowaliśmy.

Wybieramy ekspres do kawy

  • Bardzo ważnym kryterium jest ciśnienie. Ten parametr decyduje o tym, czy będziemy pić kawę czy…. zwykłą lurę. Nasz pierwszy ekspres miał zaledwie 9 bar i była to jedna wielka pomyłka, choć w teorii takie ciśnienie powinno wystarczyć do zaparzenia espresso. Tym razem założyliśmy, że najlepszym rozwiązaniem będzie urządzenie osiągające 15 bar. Takie ciśnienie nominalne w zupełności wystarcza do zaparzenia wyśmienitej, aromatycznej kawy, a nie widzę podstaw do wydawania kilkuset złotych więcej na ekspres, który tłoczy wodę pod ciśnieniem około 20 bar
  • Drugim elementem na który warto zwrócić uwagę jest moc grzałki. Od tego zależy szybkość nagrzewania wody, a więc też czas oczekiwania na poranną małą czarną. W większości domowych modeli stosowane są obecnie tzw. termobloki. Są to grzałki przepływowe, których zadaniem jest ogrzewanie i utrzymywanie na tym samym poziomie (około 90 ºC) temperatury wody na naszą kawę. Ekspresy o mocy około 1000W potrzebują około jednej minuty na to, aby przygotować pierwszą kawę. Na rynku są też dostępne ekspresy o znacznie większej mocy i.... znacznie wyższej cenie, w mojej opinii zupełnie nieadekwatnej do możliwości takiego sprzętu.
Wybieramy ekspres do kawy
Wybieramy ekspres do kawy
  • Wbudowana dysza do spienia mleka – była dla mnie bardzo ważnym parametrem. Nie wyobrażam sobie kawy bez mleka, a jednocześnie nie chcę zagracać kuchennego blatu kolejnym sprzętem.
  • Warto też zwrócić uwagę czy macie możliwość regulacji ilości mlecznej piany, taka opcja jest szczególnie przydatna jeśli w Waszym domu pija się głównie kawy cappuccino i latte.
  • Skoro już jesteśmy przy mleku – nie mniej istotne było dla mnie to, aby pojemnik na mleko, można było wyjąć z ekspresu i schować do lodówki. 
Jak już wspomniałam wcześniej, na rynku są dostępne modele, które mają wbudowaną lodówkę na pojemnik lub karton z mlekiem. To rozwiązanie ma z mojego punktu widzenia dwie bardzo istotne wady - jedna z nich to cena tych urządzeń, druga to stały pobór prądu.
Schowanie mleka do zwykłej domowej lodówki, to naprawdę nie jest wielki wysiłek.

Wybieramy ekspres do kawy
Wybieramy ekspres do kawy

  • Regulacja wysokości półki na szklankę / filiżankę - niby drobiazg, ale jednak ważny, jeśli weźmiemy pod uwagę, że Paweł pije kawę w małych filiżankach do espresso, a ja w wysokich szklankach do latte. Dzięki możliwości regulacji wysokości półki, unikamy rozpryskiwania się kawy i brudzenia połowy kuchennego blatu.
  • Możliwość wyboru wielkości kawy - to w naszym przypadku również bardzo przydatna funkcja. Model, który wybraliśmy pozwala na przygotowanie kawy w następujących wariantach: małe i duże espresso, małe i duże cappuccino oraz małe i duże latte.
Wybieramy ekspres do kawy
Wybieramy ekspres do kawy
    • Pojemność zbiornika na wodę – teoretycznie przy naszym trybie picia kawy – czyli zaparzaniu zazwyczaj dwóch, a maksymalnie czterech filiżanek dziennie, nie powinno to mieć wielkiego znaczenia. Tyle w teorii, w praktyce im większy zbiornik, tym lepiej, choćby dlatego, że do spieniania mleka także wykorzystywana jest para wodna. Optymalna moim zdaniem pojemność to półtora litra.
    Zakup ekspresu do kawy to inwestycja na dłuższy okres czasu, co najmniej na kilka lat i choćby z tego względu powinna być dobrze przemyślana. Nie sugerowaliśmy się więc wszechobecnymi reklamami i promocjami, ale sprecyzowaliśmy swoje oczekiwania i poprosiliśmy znajomych kawoszy o opinie, co do wstępnie wybranych przez nas modeli.

    Ponieważ pijamy kawy na bazie espresso zdecydowaliśmy się na ekspres kolbowy czyli taki w jakich parzona jest kawa w kawiarniach. Nie bez podstaw ktoś kiedyś powiedział, że prawdziwie włoską kawę można zaparzyć tylko w ekspresie kolbowym. Włoskie kawy to kwintesencja smaku i aromatu, ale też swoisty rytuał i pole do tworzenia napojów kawowych zgodnie z upodobaniami domowników, choćby poprzez stosowanie własnych mieszanek.

    Wybraliśmy Breville Prima Latte - ekspres kolbowy, który jednocześnie umożliwia parzenie kawy w saszetkach ESE (skrót od Easy Serving Espresso - systemu stworzonego w 1998 r. przez Illy) I choć nie jestem zwolennikiem kawy pakowanej w saszetki, to doceniam wygodę tego rozwiązania, kiedy bardzo mi się śpieszy. Po ponad półrocznym użytkowaniu nie mam do ekspresu Breville Prima Latte żadnych zastrzeżeń.
    No może z wyjątkiem jednego.... częściej piję kawę :)

    Pełna specyfikacja techniczna naszego ekspresu jest dostępna na stronie: Breville

    Wybieramy ekspres do kawy
    Wybieramy ekspres do kawy

    8 komentarzy:

    1. Czy to ekspres z młynkiem do mielenia kawy? A jeśli tak, to czy daje możliwość regulacji wielkości mielonych ziaren?

      OdpowiedzUsuń
    2. Świetny opis :) Fajnie, że opisaliście różne parametry. A piliście kiedyś kawę z aeropressu?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Piłam dwukrotnie u znajomych, za każdym razem była zbyt mocna dla mnie

        Usuń
    3. ja mam ekspres Breville ale srebrny. bardzo fajnie wygląda w kuchni, kawa też dobra, szczególnie espresso.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. u nas rządzi podwójne espresso i latte, ale ostatnio robiłam też kawę z kardamonem

        Usuń
    4. Oo widzę, że już wyższy poziom :D Porządny ekspres, widać ze dobrej jakości. Aż napiłabym się kawki z takiej maszyny:) Pozdrawiam:)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. To zapraszam najpierw do nas na kawę, a później do sklepu po ekspres :)

        Usuń

    Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

    Drukuj lub zapisz przepis

    Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger