Chowder kukurydziany

Chowder kukurydziany 

Angielska zupa z kukurydzy.

Chowder kukurydziany to nawiązanie do anglosaskiej tradycji kulinarnej. Chowder kukurydziany to rodzaj zupy lub gulaszu przygotowywanego z mlekiem lub śmietaną albo zagęszczanego zasmażką, a jego historia sięga XVI wieku. Pożywny i rozgrzewający chowder z kukurydzy to dobry pomysł na wzbogacenie naszego menu w jesienne i zimowe miesiące. Więcej informacji o historii chowderów znajdziecie na stronie What's cooking America, a ja gorąco zachęcam do wypróbowania naszego przepisu na tą gęstą, pożywną zupę z kukurydzą. Jest wyjątkowo smaczna, a niewielki dodatek pasty Vegamite lub Marmite dodatkowo wzbogaci ją o cenne mikroelementy.

Chowder kukurydziany
Chowder kukurydziany

Chowder kukurydziany 

  • 2 duże (350-400g) puszki kukurydzy (można zastąpić mrożoną), 
  • około 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 200 ml śmietany do zup lub mleka
  • 1 duża cebula 
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 3 papryczki chili (jeśli wolicie łagodniejszą wersję wystarczy 1 papryczka)
  • opcjonalnie 5 -6 suszonych pomidorów lub 2-3 świeże mięsiste pomidory
  • 2-3 łyżki oleju (możecie wykorzystać olej z pomidorów, jeśli używacie suszonych) 
  • 2 ząbki czosnku 
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 listek laurowy
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, mielony czarny pieprz i pieprz cayenne do smaku
  • opcjonalnie około 150 g kiełbasy chorizio

    Chowder kukurydziany przepis

    1. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i papryczki chili, smaż około 2 minut, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliły. 

    2. Dodaj drobno pokrojone pomidory i smażyć kolejne 7-10  minut, aż pomidory się rozpadną. 

    3. Wlej bulion, dodaj plasterki marchewki, pokrojone w kostkę ziemniaki, kukurydzę i przyprawy. Gotuj około 25 - 35 minut lub dopóki ziemniaki nie będą miękkie. 

    4.  Śmietanę (lub mleko) wymieszaj z kilkoma łyżkami zupy i wlej do chowderu. Gotuj na niewielkim ogniu jeszcze dwie - trzy minuty. Po ugotowaniu możesz  doprawić do smaku pastą Vegemite lub Marmite.

    Chowder kukurydziany z wolnowaru 

    1. Na patelni lub w wolnowarze rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i papryczki chili, smażyć około 2 minut, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliły. 

    2. Dodaj drobno pokrojone pomidory i smaż kolejne 7 -10 minut, aż pomidory się rozpadną.

    3. Całość zalej bulionem i dodaj pozostałe składniki i uruchom wolnowar

    • opcja low - 4-5 godzin
    • opcja high 2-3 godziny  

     4. Na około 15 minut przed końcem wlej zahartowaną kilkoma łyżkami zupy śmietanę lub mleko oraz dopraw do smaku.

    Co to jest chowder

    Chowder kukurydziany to rodzaj zupy lub gulaszu przygotowywanego z mlekiem lub śmietaną albo zagęszczanego zasmażką, a jego historia sięga XVI wieku.
    Pochodzenie słowa "chowder" nie zostało dotychczas wyjaśnione. Prawdopodobnie wywodzi się od francuskiego określenia kociołka (franc. chaudron) lub kuchenki (franc. chaudière) na której gotowano pierwsze chowdery. Pierwotnie chowdery jadano głownie na żaglowcach lub w miastach portowych, a ich główny składnik stanowiły ryby i owoce morza. Nie mniej popularny jest chowder kukurydziany w skład którego wchodzą kukurydza, cebula, ziemniaki, mleko lub śmietana, a często także pomidory.

    Chowder kukurydziany 
    Chowder kukurydziany. 

    Komentarze

    1. Nie słyszałam wcześniej o takim daniu, ale wygląda pięknie, aż przywołuje wiosnę tym kolorem :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Kuchnia anglosaska nie jest popularna w Polsce, a szkoda, bo ta zupa jest bardzo smaczna

        Usuń
    2. Zupa robi niezle wrazenie. Choc musialabym papryczki pominac. Czy danie duzo by stracilo na tym?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. My lubimy pikantne potrawy, więc chili dodajemy prawie do wszystkiego. Nie sądzę, aby zupa straciła na smaku jeśli pominiesz papryczki

        Usuń
    3. Wygląda bardzo smakowicie, chociaż dużo składników potrzebuje. Ale w wolny dzień można spróbować zrobić :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Robię bardzo podobnie i oczywiście na ostro bo tak najbardziej lubimy

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Chowder nawet w wersji łagodniejszej nie powinien stracić na smaku :)

        Usuń
    5. Wygląda całkiem zachęcająco, więc na pewno spróbuję.

      OdpowiedzUsuń
    6. Kradnę przepis z nadzieją, że niedługo wykorzystam :)

      OdpowiedzUsuń
    7. Świetny przepis i do tego z kukurydzą, której jestem wielbicielką <3 I te pasty brzmią bardzo zachęcająco, muszę kupić :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu. Pasty, oprócz walorów smakowych, mają dużo cennych mikroelementów

        Usuń
    8. Pojęcia nie miałam, że ta zupka się tak nazywa, kiedyś mnie nią poczęstowano i przyznaję, że jest pyszna :) Wykorzystam przepis z ochotą :)

      OdpowiedzUsuń
    9. Pierwszy raz czytam o tym daniu :) Ja ostrych rzeczy nie lubię, więc dałabym minimalną ilosc chili :P

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Zupa ma przede wszystkim smakować Tobie, więc nie musisz ściśle trzymać się przepisu

        Usuń
    10. Co prawda nie przepadam za ostrymi daniami ale to wygląda wyśmienicie i być może kiedyś spróbuję przygotować. Pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Kuchnia anglosaska nie należy do naszych ulubionych, ale ta zupa stanowi wyjątek, więc z czystym sumieniem polecam :)

        Usuń
    11. Tak na marginesie, do Biedronki przywieźli topinambury! Może zastosuję je w miejsce ziemniaków, co myślisz? Vegemite na szczęście przyleciało z Australii do znajomego - poratuje odrobiną!

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Przy dłuższym gotowaniu topinambur się rozpadnie, musiałabyś gp dodać pod sam koniec, ale to może być ciekawy pomysł

        Usuń
    12. Smakowity pomysł na zupę. Bardzo lubię takie kombinacje z mnóstwem warzyw :)

      OdpowiedzUsuń
    13. Fajny przepis. Zapisuję. Coś podobnego robię z kurczakiem, taka zupa kebab :)

      OdpowiedzUsuń
    14. Wygląda świetnie i na pewno wypróbujemy.
      Dam znać czy się udało :)
      Piotr
      www.naszeszlaki.pl

      OdpowiedzUsuń
    15. Dziękuję za inspirację! :) Przygotuję jeszcze dziś <3 :)))

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Chowdery, nie tylko kukurydziany, ale i pozostałe warianty - to idealne zupy na taką pogodę

        Usuń
    16. Ciekawy przepis i wygląda pysznie. Chętnie spróbuję :)

      OdpowiedzUsuń

    Prześlij komentarz

    Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

    Formularz kontaktowy

    Nazwa

    E-mail *

    Wiadomość *


    Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

    Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


    Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

    Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

    A teraz ugotujmy coś wspólnie
    Ola i Paweł

    Znajdziesz nas tutaj

    Znajdziesz nas tutaj: