4/20/2018

Grillowane gruszki z orzechami i migdałami

Grillowane gruszki z orzechami i migdałami to świetny pomysł na deser lub drugie śniadanie dla dzieci i dorosłych.  Możemy je upiec na ruszcie podczas  imprezy na świeżym powietrzu albo na zwykłej patelni grillowej lub grillu elektrycznym. Za każdym razem będą urzekać smakiem.
Grillowane gruszki z orzechami i migdałami będą też doskonałym dodatkiem do lodów, a w połączeniu z kremowym serkiem i granolą stanowią idealny pomysł na śniadanie lub podwieczorek.

Grillowane gruszki z orzechami i migdałami

proporcje dla 2 - 4 osób
  • 4 - 6 gruszek
  • pół szklanki migdałów
  • pół szklanki orzechów włoskich lub orzechów pekan
  • około 100 ml syropu klonowego
PS. Duży wybór syropów klonowych w różnych klasach jakości można znaleźć m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata

Jak zrobić grillowane gruszki z orzechami i migdałami

Orzechy i migdały rozsypać na tacce do grillowania i prażyć około 8-10 minut mieszając od czasu do czasu, a następnie wymieszać z syropem klonowym.
Gruszki przekroić na połówki lub ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć na ruszcie lub patelni grillowej przeciętą stroną do dołu.
Na gorące, zdjęte z grilla gruszki  położyć uprażone i wymieszane z syropem klonowym, orzechy i migdały

Ile czasu grillować gruszki

Połówki gruszek grillujemy około 10 -12 minut
Ćwiartki gruszek grillujemy około 4 minut na każdym boku

Gruszki z grilla z orzechami i migdałami
Grillowane gruszki z orzechami i migdałami

12 komentarzy:

  1. Gruszek w takiej wersji nigdy nie jadłam, ale bardzo zachęcający przepis! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudeńka! Bardzo lubię :) Myślę, że syrop klonowy z orzechami to super wykończenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Surop klonoway, to ta przysłowiowa kropka nad "i" - świetnie podkreśla smak :)

      Usuń
  3. Super połączenie. Dla mnie nawet sama gruszka i orzechy wystarczyłyby! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zobaczyłam te gruszki, to od razu wiedziałam, że przygotowałaś coś dla mnie!
    Kradnę! ;))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kradnij :) Na zdrowie !
      I pamiętaj - kradzione nie tuczy :)

      Usuń
  5. Szkoda, że wcześniej nie trafiłam na ten przepis, bo akurat szukałam czegoś oryginalnego i bezmięsnego na grilla :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzie pasuje jako deser niż danie główne

      Usuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger