Batoniki Mixitki - zdrowa alternatywa dla słodyczy

Niemal dokładnie dwa lata temu wraz z naszymi przyjaciółmi doszliśmy do wniosku, że pora coś zmienić w naszym sposobie odżywiania. Przygotowywanie tzw. głównych posiłków - czyli obiadów okazało się wbrew pozorom znacznie łatwiejsze niż znalezienie rano czasu na pełnowartościowe śniadanie lub zastąpienie słodyczy ich zdrowymi odpowiednikami.


Szukając nowych smaków trafiłam na Mixit.pl,  firmę o tyle ciekawą, że jej właściciele biorą czynny udział w tworzeniu produktów, których smak i jakość testują na sobie i swoich najbliższych. To w pewien sposób było dla mnie rekomendacją. Powiedziałam sobie - "sprawdzam" -  i złożyłam pierwsze zamówienie wybierając na próbę batoniki i mieszanki orzechów.
Batoniki Mixitki Daktyle & Figi okazały się rewelacyjnym sposobem na przetrwanie, kiedy przychodzi mi spędzać w redakcji czas do późnych godzin wieczornych. Pozostałam więc wierna produktom Mixit i stopniowo poznawałam kolejne propozycje, a jest w czym wybierać.


 Mixit oferuje swoim klientom możliwość skomponowania własnych mieszanek musli i kasz. Mając do wyboru ponad 90 wysokiej jakości składników możemy stworzyć ulubione warianty zgodnie z zasadami odpowiedniej dla nas diety - bez glutenu, bez cukru czy bez laktozy.  Dostępny na stronie firmy kalkulator kalorii ułatwia ułożenie autorskiego miksa informując nas o wartości odżywczej mieszanki oraz zawartości białka, węglowodanów, tłuszczy, błonnika i soli.
Stworzonym samodzielnie mieszankom możemy też nadawać własne nazwy - będą więc również idealnym, spersonalizowanym prezentem dla najbliższych.

W ofercie dostępne są ponadto gotowe mieszanki musli i kasz, suszonych lub liofilizowanych owoców, nasion i orzechów, także w formie jednorazowych porcji, które możemy zabrać ze sobą np. do pracy, na wycieczkę czy dłuższy spacer oraz saszetki z gotowymi do przygotowania napojami i ciastka, które, jak już wspominałam, ratują mi życie, kiedy muszę do późnych godzin zostać w redakcji i zachować przy tym trzeźwość umysłu.
Ofertę uzupełniają zestawy prezentowe, degustacyjne i kilka przydatnych gadżetów m.in. shaker i śliczne miseczki, które spodobają się nie tylko dzieciom.
Nie sposób, w tym i tak dość długim artykule, opisać całą gamę produktów. Możecie się z nimi zapoznać na stronie firmy Mixit.pl

https://www.mixit.pl
Jednak na szczególną uwagę zasługują moim zdaniem Mixitki. To bardzo pożywne batoniki na bazie daktyli zawierające wysokiej jakości białko serwatkowe. Idealnie sprawdzają się w sytuacji, kiedy chcemy szybko i zdrowo zaspokoić uczucie głodu. Nie zajmują dużo miejsce w plecaku czy torebce, nie rozpływają się jak czekolada, można więc bez obaw, dać je dziecku na drugie śniadanie do szkoły.

 Batoniki Mixitki występują w 12 wariantach smakowych:

  • Mixitki Daktyle & Figi
Od pierwszego zamówienia mój ulubiony wariant batoników. Doskonale zaspakaja głód i apetyt na słodycze. Bardzo pożywny, rewelacyjne rozwiązanie na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy, albo jako zdrowa przekąska na długie wycieczki'
Składniki: płatki owsiane, masło, mleko skondensowane tłuste (mleko, cukier, laktoza), daktyle 11 %, złoty syrop, cukier trzcinowy, figi 4 %, mleko w proszku, miód, mąka ryżowa, cukier, sól Może zawierać śladowe ilości jajek, orzechów, sezamu, gorczycy i selera.
  • Mixitki bez glutenu - Kokos & Czekolada 
Słodki, ale nie przesłodzony, z wyraźnie widocznymi wiórkami kokosowym pożywny baton z dodatkiem kaszy jaglanej.
Składniki: płatki jaglane, kokos 19%, masło, mleko tłuste, cukier trzcinowy, czekolada belgijska gorzka 2% (masa kakaowa, cukier, emulgator: lecytyna sojowa, wanilia), miód, sól. Może zawierać śladowe ilości jajek, orzeszków ziemnych, sezamu, gorczycy i selera.
  • Mixitki bez glutenu - Orzeszki ziemne & Proteina
Coś dla fanów aktywnego trybu życia. Dodający energii, mocno daktylowy batonik wzbogacony masłem orzechowym, i orzeszkami ziemnymi. Idealna przekąska przed lub po treningu.
Składniki: suszone daktyle 50%, masło orzechowe 17,5%, orzeszki ziemne prażone 17,5%, proteina ryżowa 13%, płatki ryżowe Może zawierać śladowe ilości mleka, innych orzechów i soi. Może zawierać drobne części pestek
  • Mixitki bez glutenu - Czereśnie & Migdały
Ciekawe, dobrze zbilansowane  połączenie słodkich moigdałów z lekko kwaskowymi czereśniami.
Składniki:suszone daktyle 34%, suszone wiśnie, kwaśne czereśnie suszone 17%, orzechy nerkowca, migdały 11%, ryżowe krispies Może zawierać śladowe ilości innych orzechów (w tym ziemnych), mleka i soi. Może zawierać drobne części pestek i skorupek.
  • Mixitki bez glutenu - Jabłko & Cynamon
Klasyka w najlepszym wydaniu. Nie znam osoby, która nie lubi takiego połączenia, wzbogaconego dodatkowo nutą orzechów i rodzynek. Doskonale zaspakaja głód i zastępuje słodycze.
Składniki: suszone daktyle 64,5 %, suszone jabłko 21 %, rodzynki, orzechy włoskie, migdały, płatki ryżowe, cynamon 0,2 % Może zawierać śladowe ilości innych orzechów (w tym ziemnych), mleka i soi. Może zawierać drobne części pestek i skorupek
  • Mixitki bez glutenu - Proteina & Kakao
Koleina wersja batonika dla osób uprawiających sport lub wykonujących pracę wymagającą wysiłku fizycznego.
Składniki: suszone daktyle 60%, 100% masa kakaowa 20%, izolat białka serwatki CFM w formie instant 20% Może zawierać śladowe ilości innych orzechów (w tym ziemnych), mleka i soi. Może zawierać drobne części pestek.
  • Mixitki bez glutenu - Banan & Kokos
Ten batonik przypomni wam zimą wakacje spędzone na tropikalnych plażach i urzeknie swym niesamowitym smakiem.
Składniki: suszone daktyle 55%, banan suszony 25%, kokos 7%, siemię lniane, orzechy nerkowca Może zawierać śladowe ilości innych orzechów (w tym ziemnych), mleka i soi. Może zawierać drobne części pestek
  • Mixitki bez glutenu - Orzech laskowy
Absolutnie genialny w smaku, pełen orzechów i migdałów. Z wyraźnym, wyczuwalnym smakiem daktyli. Świetnie zaspokaja głód i pasuje nawet do popołudniowej kawy.
Składniki: suszone daktyle 67%, orzechy laskowe prażone 10%, migdały, płatki gryczane, pasta z orzechów laskowych 0,6% Może zawierać śladowe ilości innych orzechów (w tym ziemnych), mleka i soi. Może zawierać drobne części pestek i skorupek.
  • Mixitki bez glutenu - Jagoda
Najbardziej "daktylowy" (ponad 70 % masy batonika) z całej rodziny Mixitek. Pyszny jagodowy smak i dodatek quinoa spowodowały, że zajmuje w moim rankingu drugie miejsce.
Składniki: suszone daktyle 71,9%, jagody liofilizowane 10%, płatki quinoa, ziarna słonecznika, olej słonecznikowy, jeżyny liofilizowane, baobab. Może zawierać śladowe ilości orzechów (w tym orzeszków ziemnych), mleka i soi. Może zawierać drobne części pestek.
  • Mixitki bez glutenu - Ananas
To jedyny batonik, do którego podchodziłam z dość duża rezerwą. Nie jestem fanką ananasów, ale w połączeniu z daktylami i orzechami Mixitka okazała się bardzo smaczna.
Składniki: suszone daktyle 61,5%, orzechy nerkowca, płatki ryżowe, migdały, ananas liofilizowany 6,5%, liofilizowany proszek cytrynowy Może zawierać śladowe ilości innych orzechów (w tym ziemnych), mleka i soi. Może zawierać drobne części pestek i skorupek.
  • Mixitki bez glutenu - Kawa & Orzechy nerkowca
Dla nas rewelacja. Wyraźne orzechowy smak w połączeniu ze słodyczą daktyli to kompozycja doskonała.
Składniki: suszone daktyle 64 %, orzechy nerkowca 34 %, kawa mielona 2 % Może zawierać śladowe ilości innych orzechów (w tym ziemnych), mleka i soi. Może zawierać drobne części pestek.
  • Mixitki - Czarna porzeczka
Płatki owsiane i ryżowe wzbogacone wyrazistym smakiem czarnej porzeczki -  dobry pomysł na drugie śniadanie.
Składniki: płatki owsiane, masło, mleko tłuste, cukier trzcinowy, mleko w proszku, płatki ryżowe chrupiące, mrozem suszona czarna porzeczka 4%, miód, kwas cytrynowy, maltodekstryna, sok cytrynowy, sól. Może zawierać śladowe ilości jajek, orzechów (w tym ziemnych), soi, sezamu, gorczycy i selera.

Oprócz wyżej wspomnianych rodzajów batoników dostępne są także dwa miksy smaków (w tym jeden bez glutenu) oraz Mixitki  w wersji mini - idealne do podzielenia się z przyjaciółmi lub rówieśnikami na szkolnej wycieczce. Co ważne, żaden z batoników nie zawiera w swoim składzie niezdrowego oleju palmowego, tak powszechnie stosowanego do produkcji żywności.


 Świetną przekąskę stanowią także dostępne w sklepie internetowym Mixit.pl mieszanki owoców i orzechów. Liofilizowane truskawki, jagody, maliny i inne owoce, można traktować nie tylko jako składnik porannej owsianki, ale wykorzystać do przygotowania herbat owocowych lub jako dodatek do kisielu i ciast.
W tej grupie produktów naszymi faworytami są Truskawka - Chrupiące owoce i Tuba pełna orzechów - najlepsza ze znanych mi mieszanek orzechowych w skład której wchodzą: prażone orzeszki ziemne, migdały, orzechy laskowe prażone, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, orzechy pekan, orzechy włoskie

Właścicielom firmy Mixit należą się szczere gratulacje za pomysł na zdrową żywność, połączenia smaków i otwartość na potrzeby klientów. Batoniki Mixitki stanowią nie tylko zdrową przekąskę i alternatywę dla czekolady i ciasteczek, ale też dostarczają cennych składników odżywczych. Po te produkty z przyjemnością sięgniemy ponownie. Czekam też z niecierpliwością na kolejne nowości.

Komentarze

  1. Znam produkty tej firmy i polecam ich mieszanki musli oraz świetnej jakości batoniki Mixitka.
    Wszystko świeże i dobrej jakości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też jestem zadowolona z ich produktów i... szybkości obsługi - przesyłka dotarła w iście ekspresowym tempie

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: