Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Pomysł na szybki obiad z kurczaka. 

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym jest prawdopodobnie najpopularniejszym chińskim daniem.
Jeśli naprawdę lubicie kuchnię chińską musicie chociaż raz zrobić  kurczaka w sosie słodko-kwaśnym sami. Pomimo długiej listy składników pyszny i kolorowy domowy sos słodko-kwaśny z kawałkami soczystego kurczaka i warzyw jest zdecydowanie prostszy do przygotowania, niż się z pozoru wydaje. Kluczem do sukcesu jest krótkie podsmażenie mięsa na mocno rozgrzanym tłuszczu, tak aby na powierzchni powstałą skorupka ze skrobi kukurydzianej.

Zgodnie z klasycznymi przepisami kuchni chińskiej, sos powinien jedynie lekko pokrywać mięso i warzywa. Kurczak słodko-kwaśny podany z ryżem i świeżymi warzywami to idealny pomysł na obiad, który można przygotować w pół godziny albo w wolnowarze.

kurczak w sosie slodko-kwaśnym

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

 składniki
  • 500 g filetów z kurczaka
  • pół małego ananasa (można zastąpić ananasem z puszki)
  • 1 duża papryka dowolnego koloru
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 marchewka pokrojona w plasterki lub cienkie słupki
  • 2 łyżeczki startego na tarce świeżego imbiru
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 70 ml octu jabłkowego lub ryżowego (jest dostępny m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata)
  • 4 łyżki keczupu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 - 4 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 6 łyżek wody
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
Uwaga: w klasycznych przepisach kawałki kurczaka należy przed smażeniem najpierw obtoczyć w rozbełtanym jajku, a później oprószyć skrobią kukurydzianą.

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym - tradycyjny przepis

Pokrojone w kostkę filety z kurczaka oprószyć skrobią kukurydzianą i odłożyć na około 10 minut. Usmażyć mięso na silnie rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia,  zdjęć z  patelni i odłożyć.
Na patelnię wlać dwie-trzy łyżki oleju i cały czas mieszając podsmażyć na średnim ogniu imbir i czosnek - zajmie to około jednej minuty. Trzeba uważać, aby nie przypalić czosnku. Dodać cebulę i cały czas mieszając smażyć kolejne 3 minuty. Dodać mięso z kurczaka, pokrojoną paprykę, marchewkę, kawałki ananasa i smażyć następne 2 minuty. Dodać brązowy cukier, keczup, ocet jabłkowy lub ryżowy, sos sojowy, doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze około 3 do 5 minut. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody lub niesłodzonego soku ananasowego lub zagęścić sos skrobią kukurydzianą rozrobioną z wodą.

Udostępnij przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym

Spodobał Ci się przepis na kurczak w sosie słodko-kwaśnym ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z wolnowaru

Filety z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć skrobią kukurydzianą, doprawić solą i pieprzem i zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu.
Obranego i pozbawionego głąba ananasa pokroić w średniej wielkości kostkę. Cebulę drobno posiekać, paprykę pokroić w niedużą w kostkę, a marchewkę w cienkie słupki lub plasterki. Do misy wolnowaru wkładamy brązowy cukier, keczup, imbir, ocet jabłkowy lub ryżowy, sos sojowy i warzywa. Całość mieszamy. Dodajemy mięso drobiowe, jeszcze raz mieszamy i uruchamiamy wolnowar i ustawiamy czas (podany niżej czas dotyczy wolnowarów Crock-Pot).

  • opcja low 4-5 godzin
  • opcja high 3-4 godziny

Na około 20 minut przed końcem gotowania, dodajemy rozmieszaną z wodą skrobię kukurydzianą i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody lub niesłodzonego soku ananasowego.

Co to jest sos słodko kwaśny

Sos słodko - kwaśny należy do najbardziej znanych dań kuchni chińskiej. W Europie popularność zyskały zwłaszcza wieprzowina w sosie słodko kwaśnym (koe loe yuk) i kurczak w sosie słodko kwaśnym (koe loe kai). Wersja z wieprzowiną ma swoje korzenie w kuchni kantońskiej, na jej bazie powstał przepis na kurczaka w sosie słodko - kwaśnym. Ale to nie jedyne zastosowania sosu słodko-kwaśnego w kuchni chińskiej. Sos można również zobaczyć w potrawach takich jak guo bao rou czy słodko-kwaśna wieprzowina z Dongbei, słodko-kwaśne żeberka, słodko-kwaśna gęś i słodko-kwaśna ryba.W Chinach sos słodko-kwaśny jest używany nie tylko jako sos do smażenia, ale także jako sos do maczania. 

Najważniejszym elementem tego dania jest sos. Składniki takie jak ocet ryżowy i, co zaskakujące, ketchup nadają mu charakterystyczny kwaśny smak, który jest zrównoważony sosem sojowym, cukrem, a czasem sokiem ananasowym. Pokrojona w kostkę wieprzowina (w przypadku koe loe yuk) lub piersi z kurczaka (w przypadku koe loe kai) są najpierw marynowane w mieszance sosu sojowego i wina ryżowego, następnie obtaczane w ciaście na bazie mąki pszennej i jajka i smażone w głębokim tłuszczu. Warzywa są krótko smażone, aby zachowały swój kolor i chrupkość, a sos zagęszcza się mąką kukurydzianą. Mięso pozostawia się na chwilę w sosie przed podaniem.

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Kurczak w sosie słodko kwaśnym.

Komentarze

  1. Cześć! Dzięki za podrzucenie pomysłu na smaczny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całą przyjemność po mojej stronie :)
      A jaką kawę polecilibyście po takim obiadku?

      Usuń
    2. Oj, petarda!!!! Zrobilam dzisiaj, proporcje idealne :-) dziękuję za przepis.

      Usuń
    3. Bardzo dziękuję za miłe słowa :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: