Curry jalfrezi z kurczaka

Indyjski kurczak jalfrezi

gotuję - nie marnuję w wersji indyjskiej


Curry jalfrezi z kurczaka jest rodzajem pikantnego curry z zielonymi papryczkami chilli, cebulą i pomidorami. Nazwa dania w języku bengalskim - jhālpharezī - oznacza pikantne jedzenie. Jalfrezi było przygotowywana prawdopodobnie jeszcze za panowania Wielkich Mogołów. Wiele przepisów na curry jalfrezi z kurczaka lub jagnięciny albo jalfrezi wegetariańskie można też znaleźć w książkach kucharskich wydanych w czasach kiedy Indie znajdowały się pod panowaniem brytyjskim. Pierwotnie jalfrezi było przygotowywane z resztek mięsa, które pozostało po wykwintnych ucztach, dziś podawane jest w wielu renomowanych restauracjach. W 2011 roku curry jalfrezi zostało uznane za najpopularniejszą potrawę w indyjskich i południowo-azjatyckich restauracjach w Wielkiej Brytanii i zdeklasowało tym samym tak popularne potrawy jak tikka masala i kurczak tandoori / tandoori chicken

Przepis na curry jalfrezi z kurczaka znalazł się m.in. w The Hairy 'Bikers' Great Curries autorstwa Kudłatych Kucharzy - Dave'a Myersa i Si Kinga. Wersję jalfrezi z fasoli zamieścił w swojej książce Food Revolution bardzo lubiany w Polsce Jamie Oliver.
Inne nazwy jalfrezi to: jhal frezi, zalfrezi, zalfraizi, jaffraz, chicken jalfrezi,

Curry jalfrezi z kurczaka to idealne danie dla osób lubiących aromatyczną, pełną magicznej woni wschodnich przypraw,  kolorową, pikantną i niezwykle pyszną kuchnię indyjską. Do jalfrezi chicken można  wykorzystać resztki upieczonego lub ugotowanego mięsa, które zostało np. z  wczorajszego obiadu, więc unikniemy w ten sposób marnowania jedzenia.

Curry-jalfrezi-z-kurczaka

Kurczak jalfrezi

- proporcje na 3-4 osoby
  • około 600 g pozbawionego skóry i kości mięsa z kurczaka (filetów lub udek) albo mięso drobiowe, które zostało z np. z gotowania rosołu.
  • 1 duża cebula drobno posiekana
  • 2 zielone papryczki chili
  • 2 zielone lub czerwone słodkie papryki średniej wielkości, oczyszczone z nasion
  • 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2-3 cm kawałek świeżego imbiru drobno posiekany
  • 1 łyżka stołowa czerwonej pasty curry lub 1 łyżeczka garam masala
  • pół łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 400 g pomidorów z puszki lub cztery duże mięsiste pomidory
  • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 -2 łyżki masła ghee lub oleju do smażenia
  • sól, duża szczypta cukru i duża szczypta cynamonu do smaku
  • natka kolendry lub pietruszki do dekoracji 
  • ryż basmati lub czerwony ryż
Większość przypraw indyjskich, masło ghee czy czerwony ryż można bez problemu kupić w sklepie internetowym Kuchnie Świata

Przepis na curry jalfrezi z kurczaka

Mięso obieramy ze skóry,  kroimy w średniej wielkości kostkę, około 3x3 cm (albo używamy ugotowanego wcześniej mięsa).i oprószamy solą i kurkumą.
W głębokim rondlu, woku lub na patelni rozgrzewamy masło ghee lub olej, dodajemy posiekaną cebulę i drobno posiekane chili i mieszając podsmażamy przez około 2-3 minuty. Dodajemy mięso z kurczaka, pastę curry lub garam masala i smażymy kolejne 3-4 minuty, aż mięso nabierze złocistego koloru. Dodajemy posiekany czosnek i imbir i smażymy około 2 minut. Wsypujemy zmieloną kolendrę, mielony kumin, chili w proszku i smażymy około 1 minuty. Na koniec dodajemy drobno pokrojone słodkie papryki i pomidory, doprawiamy do smaku solą, cynamonem i ewentualnie cukrem i dusimy na niewielkim ogniu około 10 minut. Jogurt rozrabiamy z dwiema łyżkami powstałego sosu, dodajemy do mięsa i dusimy kolejne 5 minut.
Kurczak jalfrezi  najlepiej smakuje z ryżem basmati lub z czerwonym ryżem, który widzicie na zdjęciach.
Również chleb naan świetnie pasuje curry jalfrezi z kurczaka.

Curry-jalfrezi-z-kurczaka

Aromatyczne curry jalfrezi z kurczaka


Komentarze

  1. Curry jalfrezi na Twoich zdjęciach wygląda tak, jak zaproszenie w daleką i bardzo egzotyczną podróż pełną smaków. Prowadzisz niesamowicie inspirujący blog i będziemy bardzo chętnie Cię odwiedzać! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi czytać takie słowa. Zwłaszcza, że wielokrotnie miałam okazję gościć na organizowanych w Waszym studio warsztatach.

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: