Syrop cukrowy do deserów, drinków i koktajli

Syrop cukrowy - niezbędny dodatek do deserów, drinków i koktajli


Syrop cukrowy do deserów, drinków i koktajli, także w wersji aromatyzowanej, to jeden z najłatwiejszych do zrobienia w domu słodzików oraz najczęściej wykorzystywany przez barmanów składnik drinków. Ponieważ cukier, zarówno biały, jak i trzcinowy, dość trudno rozpuszcza się w zimnej wodzie i alkoholu, jako zamiennik można zastosować domowy syrop cukrowy.

Syropy cukrowe przygotowuje się w dwóch wariantach

  • klasyczny syrop cukrowy - jedna część cukru i jedna część wody (1: 1)
  • gęsty syrop cukrowy - dwie części cukru i jedna część wody (2: 1).
W nomenklaturze barmańskiej klasyczny, rzadki syrop cukrowy określa się jako prosty syrop cukrowy, a gęsty nosi nazwę bogaty syrop cukrowy.

Gęsty syrop cukrowy ma podobny poziom słodyczy jak większość gotowych, dostępnych w sklepach syropów cukrowych, także tych smakowych. Wiele zamieszczonych w Internecie przepisów na syrop cukrowy podaje w składnikach proporcje objętościowe - np. 1 szklanka wody i 1 lub 2 szklanki cukru. Jednak, aby otrzymać odpowiednio słodki syrop cukrowy, który nie będzie powodował nadmiernego rozcieńczenia drinków i zimnych napojów, powinniśmy zastosować proporcje wagowe czyli np. 250 gramów wody i 250 lub 500 gramów cukru.


Do domowego syropu cukrowego warto też dodać sok z limonki lub cytryny.

Dzięki temu przedłużymy jego trwałość. Zazwyczaj do przygotowanych wg poniższych proporcji syropów cukrowych dodaję
  • 15 ml soku do klasycznego syropu cukrowego
  • 30 ml do gęstego syropu cukrowego

Z jakiego cukru przygotować syrop cukrowy

Syrop cukrowy można przygotować z każdego rodzaju cukru, zarówno z białego jak i z brązowego lub mieszanki kilku rodzajów cukru,  przy czym znacznie łatwiej rozpuszcza się cukier puder. Również ksylitol doskonale sprawdza się w postaci syropu słodzącego.
Aby otrzymać syrop aromatyzowany w trakcie rozpuszczania cukru możemy dodać ulubione dodatki, np. wanilię lub ekstrakt waniliowy, kardamon, skórkę pomarańczową lub sok z pomarańczy, imbir lub laskę cynamonu. Dodatki wyjmujemy przed przelaniem syropu do butelki.


Do czego stosować syrop cukrowy

  • Syrop cukrowy z białego cukru jest najbardziej neutralny w smaku i może być stosowany do wszystkiego, co wymaga słodzenia, w tym mrożonej herbaty, nalewek z delikatnych owoców, napojów na bazie mleka lub jogurtu, shake’ów, lemoniady i kompotów.
  • Syrop cukrowy z brązowego cukru stosuje się zazwyczaj do deserów, ciast, kawy, drinków z ciemnych alkoholi i kompotów.
  • Syrop cukrowy z cukru muscovado ma bardziej intensywny, lekko karmelowy smak i jest idealny np. do pancakesów.

Domowy syrop cukrowy do deserów, drinków i koktajli

proporcje na około 400 ml syropu
  • 250 ml wody
  • 250 lub 500 g cukru
  • 1 lub 2 łyżki soku z limonki lub cytryny

Jak zrobić syrop cukrowy do deserów, drinków i koktajli

Wlej jedną porcję przefiltrowanej lub przegotowanej wody do czystego rondelka.
Dodaj jedną porcję cukru (białego, brązowego,  muscovado lub mieszanki różnych rodzajów cukru) i wymieszaj za pomocą czystej, metalowej łyżki.
Umieść rondelek na niewielkim ogniu i delikatnie podgrzewaj. Syrop nie powinien się gotować, ma być bardzo ciepły, niemal gorący, ale nie wolno dopuścić do wrzenia.
Mieszaj energicznie, do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści.
Jeśli chcesz przygotować gęsty syrop cukrowy stopniowo, cały czas mieszając, dodawaj drugą porcję cukru.
Pozostaw syrop cukrowy do całkowitego ostygnięcia, dodaj sok z limonki lub cytryny, wymieszaj i przelej do czystej, wyparzonej wrzątkiem butelki.
Syrop cukrowy może być przechowywany w lodówce maksymalnie do 3 miesięcy..

Syrop słodzący z ksylitolu

Do przygotowania syropów można też wykorzystać dobrej jakości, oryginalny fiński ksylitol. To dość kosztowny wariant, ale jeśli nie używacie cukru trzcinowego lub z buraków cukrowych, to nie ma lepszego rozwiązania, stewia pozostawia bowiem swój charakterystyczny posmak. Zaletą syropu słodzącego z ksylitolu jest idealna przezroczystość.
Przelicznik wygląda następująco
1 łyżka ksylitolu to odpowiednik 1 łyżki cukru.
Syrop z ksylitolu jest krystalicznie czysty i nieco mniej słodki niż syropy cukrowe. Możemy go przygotować tak jak syrop z cukru. Więcej informacji na temat ksylitolu znajdziecie na stronie Eco&Fit

Nie próbowałam nigdy przygotowywać syropu z cukru palmowego, więc jeśli macie z nim jakieś doświadczenia, będę wdzięczna za Wasze opnie.

Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: