Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi

- miękkie, elastyczne i bardzo smaczne


Ciasto na pierogi - najlepszy przepis, wielokrotnie sprawdzony. Na tym przepisie nigdy się nie zawiodłam, pomimo że robiłam pierogi z mąki pszennej różnych typów i od różnych producentów. Miękkie i elastyczne ciasto na pierogi z olejem i jajkiem jest wyjątkowo smaczne i zarazem proste do zrobienia. Dzięki zachowaniu odpowiednich proporcji mąki i wody wyjątkowo dobrze się zagniata - można je zrobić ręcznie, mikserem lub w automacie do chleba.

Ciasto pierogowe zaparzane z tego przepisu przygotowuję także wtedy, kiedy robię samosy - pierożki indyjskie, które później smażymy.

Ciasto-na-pierogi
 Ciasto na pierogi - przepis podstawowy

Ciasto na pierogi - składniki

proporcje na około 45-50 niewielkich pierogów
  • 500 g mąki pszennej lub tortowej
  • 1 niepełna szklanka wrzącej wody (około 230 - 240 mililitrów)
  • 4 łyżki oleju lub 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko rozbełtane
  • pół łyżeczki soli

Ciasto na pierogi - przepis

Mąkę zalać wrzącą wodą i rozmieszać. Kiedy trochę przestygnie dodać jajko i olej, ponownie rozmieszać, a następnie zagnieść ręcznie elastyczne, gładkie ciasto lub przełożyć do automatu do chleba albo miksera. Ustawić program wyrabianie ciasta (trwa u mnie około 20 minut). Zagniecione ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć na pół godziny, żeby ciasto pierogowe odpoczęło.
Ciasto na pierogi podzielić na 2 lub 3 części i rozwałkować na grubość około 2 milimetrów podsypując mąką, aby nie kleiło się do blatu.
Wyciąć kółka, nałożyć farsz i ulepione pierogi wrzucić do wrzącej osolonej wody.
Gotować 4-5 minut od wypłynięcia.


Zamrażanie pierogów

Nadmiar surowych pierogów można zamrozić - w tym celu lekko przetrzeć mąką dużą deskę do krojenia, rozłożyć na niej surowe pierogi, tak aby nie stykały się ze sobą. Włożyć na 1,5 godziny do zamrażalnika. Zamrożone pierogi przełożyć do foliowych woreczków lub pojemników i przechowywać w zamrażalniku do 6 miesięcy.

Ciasto-na-pierogi
 Ciasto na pierogi

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: