Wątróbka z jabłkiem

Wątróbka z jabłkiem

Duszona wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą. 

Wątróbka z jabłkiem przepis na duszoną wątróbkę drobiową. Wątróbka z jabłkami jest świetnym pomysłem na szybki i tani obiad lub kolację. Najlepsza wątróbka z jabłkiem i cebulą jest delikatna i aromatyczna. Tradycyjny przepis na smażoną wątróbkę drobiową z jabłkami i cebulą jest bardzo łatwy. Całe danie przygotujesz na jednej patelni w mniej niż 30 minut. Możesz ją podawać z ziemniakami lub pieczywem, dobrym dodatkiem do wątróbki są też kluseczki gnocchi ziemniaczane (przepis). Zamiast wątróbki drobiowej możesz użyć wątróbki cielęcej pokrojonej w paski. Żeby wątróbka z jabłkiem była miękka nie sól jej przed smażeniem.

watrobka-z-jablkiem
Wątróbka z jabłkiem najlepszy przepis na duszoną wątróbkę drobiową.
 

Wątróbka z jabłkiem

  • 600-700 g wątróbki drobiowej, ale możesz też użyć pokrojonej w paski wątróbki cielęcej,
  • 2 Jabłka Grójeckie, pokrojone na ósemki i oczyszczone z gniazd nasiennych,
  • 2 średnie cebule pokrojone w półplasterki,
  • 5-6 łyżek masła lub oleju do smażenia
  • mąka pszenna do obtoczenia wątróbki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie majeranek.

Wątróbka z jabłkiem przepis

1. Na patelni rozgrzej połowę tłuszczu, dodaj cebulę i smaż, aż zrobi się szklista. Dodaj oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w "ósemki" jabłka i smaż mieszając od czasu do czasu przez około 5 minut. Po usmażeniu przełóż cebulę i jabłka do miseczki.

2. W międzyczasie wątróbkę umyj, oczyść z błon i odsącz z nadmiaru wody, najlepiej osuszyć ją papierowym ręcznikiem, żeby nie pryskała podczas smażenia. Oprósz wątróbkę  niewielką ilością mąki pszennej. Najwygodniej zrobić to w foliowym woreczku, energicznie nim potrząsając do czasu aż każdy kawałek wątróbki będzie pokryty mąką.

3. Na patelni rozgrzej pozostały tłuszcz (powinien być bardzo gorący) i dodawaj wątróbkę kawałek po kawałku (uważaj, bo może pryskać). Jeśli wątróbka zbyt długo będzie leżała w mące, może się posklejać i trzeba ją będzie rozdzielać. Smaż do czasu aż na powierzchni powstanie chrupiąca skorupka.

4. Zmniejsz ogień, dodaj podsmażoną cebulę z jabłkami, dopraw  pieprzem i ewentualnie majerankiem. Przykryj pokrywką i mieszając od czasu do czasu, duś jeszcze przez około 6-10 minut, aż całe danie będzie gorące.

5. Posól do smaku i podawaj z ziemniakami lub białym pieczywem.

Jak zrobić wątróbkę, żeby nie była twarda

Aby wątróbka nie stwardniała podczas pieczenia  solimy ją dopiero po usmażeniu. Przygotowując wątrobę, uważaj, aby nie smażyć jej zbyt długo, bo to też sprawia, że ​​jest twarda. Nie wkładaj na patelnię zbyt dużo wątróbki jednocześnie, ponieważ wątróbkę powinniśmy smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu.

Udostępnij przepis na wątróbkę z jabłkami

Spodobał Ci się przepis na duszoną wątróbkę z jabłkami ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

watrobka-z-jablkiem

Wątróbka smażona z cebulą w kuchniach świata

Wątróbka z cebulą to tradycyjne danie kuchni wielu krajów. W zależności od tradycji kulinarnych poszczególnych regionów może zawierać różne dodatki. W Polce popularna jest wątróbka z jabłkami i cebulą. We francuskiej tradycyjnej recepturze wątroba jest smażona z masłem i boczkiem. W kuchni katalońskiej zamiast masła używa się oliwy z oliwek i dodaje smażony czosnek. W kuchni włoskiej przepis fegato alla veneziana („wątróbka po wenecku”) zawiera odrobinę czerwonego wina lub octu, a fegato alla romana („wątróbka po rzymsku”) odrobinę białego wina. 

Smażona wątróbka z cebulą to klasyka wśród dań kuchni niemieckiej. Podawana jest z puree ziemniaczanym i, w zależności od regionu, z duszonym jabłkiem. Wątróbka po berlińsku to smażone na chrupko z cebulą wątróbki wieprzowe serwowane z papryką, ogórkiem konserwowym oraz grzankami, ewentualnie z pieczonymi ziemniakami. Wątróbka drobiowa przygotowywana w podobny sposób spotykana jest też w kuchni żydowskiej.

Warto wiedzieć, że wątroba wspomaga tworzenie się krwi w organizmie człowieka. W dawnych czasach, w przypadku anemii spowodowanej niedoborem żelaza, lekarze przepisywali nawet surową wątrobę do spożycia. Wątroba zawiera witaminy A, B1, B2, B3 oraz witaminę B12, której organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.

Materiał reklamowy powstał w ramach współpracy ze Stowarzyszeniem Sady Grójeckie.

Blog Cztery Fajery to osobisty blog pisany i redagowany z myślą o osobach szukających sprawdzonych przepisów. Na blogu mogą pojawiać się różne formy płatnej reklamy, artykuły sponsorowane lub linki partnerskie do stron firm z którymi współpracujemy.

Na blogu Cztery Fajery nigdy nie zamieszczamy linków afiliacyjnych - oznacza to, że NIE otrzymujemy prowizji za dokonane przez Czytelników bloga zakupy na stronach firm partnerskich.

watrobka-z-jablkiem
Wątróbka z jabłkiem.

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: