tag:blogger.com,1999:blog-4570660523905837585.post2453316588480922451..comments2024-03-27T12:02:05.912+01:00Comments on Cztery Fajery - blog kulinarny. Proste przepisy dla każdego.: Nalewka z kwiatów czarnego bzu z ananasemSaudyjskie Wielbłądyhttp://www.blogger.com/profile/13211928066147922946noreply@blogger.comBlogger9125tag:blogger.com,1999:blog-4570660523905837585.post-35876611948904415962018-05-23T23:34:45.452+02:002018-05-23T23:34:45.452+02:00Nie za bardzo ogarniam temat nalewek i innych alko...Nie za bardzo ogarniam temat nalewek i innych alkoholi, ale w zeszłym roku robiłam z kwiatów bzu "szampana". Okazuje się, że kwiaty mają na sobie naturalne drożdże, napój nabiera naturalnych bąbelków i staje się dość wybuchowy. Rozumiem, że przy zalaniu alkoholem, nie mam się co martwić, że słoik wystrzeli? ;)Pichceniomaniahttps://www.blogger.com/profile/09613699181469843799noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4570660523905837585.post-68714885666477682202018-05-21T19:19:43.614+02:002018-05-21T19:19:43.614+02:00Daj znać czy Ci smakowała. Daj znać czy Ci smakowała. Saudyjskie Wielbłądyhttps://www.blogger.com/profile/13211928066147922946noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4570660523905837585.post-32879532391704501542018-05-21T13:59:11.316+02:002018-05-21T13:59:11.316+02:00Na pewno sprawdzę ten przepis w praktyce....co do ...Na pewno sprawdzę ten przepis w praktyce....co do kolejności to przychylam się do zalania spirytusem najpierw....głównie dla koloru...Jurek Reyhttps://www.blogger.com/profile/12028090195101241445noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4570660523905837585.post-48543336570541610592016-07-04T16:27:33.177+02:002016-07-04T16:27:33.177+02:00Właśnie się powoli przymierzamy do zakupów, chocia...Właśnie się powoli przymierzamy do zakupów, chociaż duże one nie będą :(Saudyjskie Wielbłądyhttps://www.blogger.com/profile/13211928066147922946noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4570660523905837585.post-3838878022920188382016-07-03T16:14:21.037+02:002016-07-03T16:14:21.037+02:00Cieszę się, że Ci się podobają :) Akurat mamy spor...Cieszę się, że Ci się podobają :) Akurat mamy spory wybór butelek, zwłaszcza na nalewki i ozdobnych, tak więc serdecznie zapraszam i pozdrawiam!Amator domowych nalewekhttp://www.malinowynos.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4570660523905837585.post-5709559978631384632016-07-01T17:32:21.581+02:002016-07-01T17:32:21.581+02:00i smaczna :)i smaczna :)Saudyjskie Wielbłądyhttps://www.blogger.com/profile/13211928066147922946noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4570660523905837585.post-5460367733310991262016-07-01T17:31:47.715+02:002016-07-01T17:31:47.715+02:00Pomysł na dodanie ananasa był spontaniczny, ale do...Pomysł na dodanie ananasa był spontaniczny, ale doskonale komponuje się z aromatem kwiatów czarnego bzu.<br />Ps. Bardzo ładne butelki na nalewki widziałam u Ciebie :)Saudyjskie Wielbłądyhttps://www.blogger.com/profile/13211928066147922946noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4570660523905837585.post-91326913895847588432016-07-01T16:08:10.037+02:002016-07-01T16:08:10.037+02:00Dobre podejście do nalewek : )Trzymanie kwiatów lu...Dobre podejście do nalewek : )Trzymanie kwiatów lub owoców przez 7-10 dni pod cukrem i na nasłonecznionym parapecie, bardzo często powoduje zafermentowanie nastawu. Owszem, winne posmaki są wskazane w niektórych nalewkach (np. wiśniówce), ale jednak wolę, gdy nalewka jest go pozbawiona. Poza tym zdarza się, że niedokładnie zasypane składniki po prostu pleśnieją. Kolejność - najpierw alkohol, potem cukier albo alkohol+cukier jednocześnie, pozwala uniknąć tego typu problemów, poza tym takie nalewki mają trwalszą barwę i moim zdaniem są bardziej ekstraktywne. Co do przepisu, to dodatek ananasa mocno mnie zaskoczył, w przyszłym sezonie chętnie wypróbuję!Amator domowych nalewekhttp://www.malinowynos.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4570660523905837585.post-44107943036650789432016-07-01T15:41:09.889+02:002016-07-01T15:41:09.889+02:00fajna naleweczkafajna naleweczkaplatformy schodowehttp://platformy.wix.com/schodowenoreply@blogger.com