7/09/2013

Węgierska zupa gulaszowa - kuchnia węgierska

Węgierska zupa gulaszowa - kuchnia węgierska

tradycyjny przepis.

 
Węgierska zupa gulaszowa - kuchnia węgierska należy do naszych ulubionych. Wyrazisty, pikantny smak zupy gulaszowej przypomina nam, że istnieją inne dania niż arabska shoarma czy ociekająca tłuszczem kabsa. W Arabii Saudyjskiej bardzo tęsknimy za kuchnią europejską, więc tak na wszelki wypadek wrzucamy przepis na bloga. Może uda się nam ją ugotować na surowym boczku przemyconym z sąsiedniego Bahrajnu :)
 
wegierska-zupa-gulaszowa

Węgierska zupa gulaszowa

  • 1 kilogram pokrojonej w kostkę wołowiny,
  • 20 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę,
  • 2 litry wywaru mięsnego najlepiej wołowego lub warzywnego
  • 2 średnie cebule pokrojone w kostkę,
  • 1 duża marchewka pokrojona w dość grube plasterki lub kostkę
  • 1 duża czerwona papryka pokrojona w cienkie paski,
  • 3 - 4 duże ziemniaki pokrojone w kostkę,
  • 100 do 150 gramów koncentratu pomidorowego,
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1-2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • smalec wieprzowy lub olej do smażenia
  • sól do smaku

Węgierska zupa gulaszowa przepis

Na patelni obsmażamy boczek, kiedy wytopi się trochę tłuszczu dodajemy cebulę i smażymy, aż zacznie nabierać złotego koloru. Na koniec dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy jeszcze około 2 minut. Zawartość patelni przekładamy do garnka.
 
Ponownie bardzo mocno rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy pokrojoną w kostkę wołowinę i smażymy na ciemno brązowy kolor. Zajmuje to około 6-8 minut. Podsmażone mięso wrzucamy do garnka i zalewamy wywarem.
 
Do zupy dodajemy teraz przyprawy, koncentrat pomidorowy, krojone pomidory,  marchewkę i paprykę i gotujemy około 40-50 minut. Następnie dodajemy ziemniaki i gotujemy, aż będą miękkie. 

Węgierska zupa gulaszowa z wolnowaru.

Na patelni obsmażamy boczek, kiedy wytopi się trochę tłuszczu dodajemy cebulę i smażymy, aż zacznie nabierać złotego koloru. Na koniec dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy jeszcze około 2 minut. Zawartość patelni przekładamy do misy wolnowaru.
 
Ponownie  bardzo mocno rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy pokrojoną w kostkę wołowinę i smażymy na ciemno brązowy kolor. Zajmuje to około 6-8 minut. Podsmażone mięso przekładamy do wolnowaru.
 
Do wolnowaru wlewamy wywar, dodajemy pokrojone ziemniaki i ustawiamy czas wolnowarzenia
  • opcja low 7-8 godzin
  • opcja high 5-7 godzin
wegierska-zupa-gulaszowa
Węgierska zupa gulaszowa

5 komentarzy:

  1. Wolnowar? Pierwsze słyszę - dziękuję za poszerzenie kuchennych horyzontów. A przepis zachowam do wykorzystania jesienią, aktualnie temperatury są aż za bardzo rozgrzewające :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wolnowar to inaczej slow cooker - mozna go kupić także w Polsce, a oszczędność czasu bardzo duża :)

      Usuń
  2. przepis jest super zupa wyśmienita

    OdpowiedzUsuń
  3. do tej zupy warto dodać czerwonego, wytrawnego wina:), gotuję bez ziemniaków, ale zupkę posypuję serem parmezanem, jest super:)

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis