Węgierska zupa gulaszowa - kuchnia węgierska

Węgierska zupa gulaszowa - kuchnia węgierska

tradycyjny przepis.

 
Węgierska zupa gulaszowa - kuchnia węgierska należy do naszych ulubionych. Wyrazisty, pikantny smak zupy gulaszowej przypomina nam, że istnieją inne dania niż arabska shoarma czy ociekająca tłuszczem kabsa. W Arabii Saudyjskiej bardzo tęsknimy za kuchnią europejską, więc tak na wszelki wypadek wrzucamy przepis na bloga. Może uda się nam ją ugotować na surowym boczku przemyconym z sąsiedniego Bahrajnu :)
 
wegierska-zupa-gulaszowa

Węgierska zupa gulaszowa

  • 1 kilogram pokrojonej w kostkę wołowiny,
  • 20 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę,
  • 2 litry wywaru mięsnego najlepiej wołowego lub warzywnego
  • 2 średnie cebule pokrojone w kostkę,
  • 1 duża marchewka pokrojona w dość grube plasterki lub kostkę
  • 1 duża czerwona papryka pokrojona w cienkie paski,
  • 3 - 4 duże ziemniaki pokrojone w kostkę,
  • 100 do 150 gramów koncentratu pomidorowego,
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1-2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • smalec wieprzowy lub olej do smażenia
  • sól do smaku

Węgierska zupa gulaszowa przepis

Na patelni obsmażamy boczek, kiedy wytopi się trochę tłuszczu dodajemy cebulę i smażymy, aż zacznie nabierać złotego koloru. Na koniec dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy jeszcze około 2 minut. Zawartość patelni przekładamy do garnka.
 
Ponownie bardzo mocno rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy pokrojoną w kostkę wołowinę i smażymy na ciemno brązowy kolor. Zajmuje to około 6-8 minut. Podsmażone mięso wrzucamy do garnka i zalewamy wywarem.
 
Do zupy dodajemy teraz przyprawy, koncentrat pomidorowy, krojone pomidory,  marchewkę i paprykę i gotujemy około 40-50 minut. Następnie dodajemy ziemniaki i gotujemy, aż będą miękkie. 

Węgierska zupa gulaszowa z wolnowaru.

Na patelni obsmażamy boczek, kiedy wytopi się trochę tłuszczu dodajemy cebulę i smażymy, aż zacznie nabierać złotego koloru. Na koniec dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy jeszcze około 2 minut. Zawartość patelni przekładamy do misy wolnowaru.
 
Ponownie  bardzo mocno rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy pokrojoną w kostkę wołowinę i smażymy na ciemno brązowy kolor. Zajmuje to około 6-8 minut. Podsmażone mięso przekładamy do wolnowaru.
 
Do wolnowaru wlewamy wywar, dodajemy pokrojone ziemniaki i ustawiamy czas wolnowarzenia
  • opcja low 7-8 godzin
  • opcja high 5-7 godzin
wegierska-zupa-gulaszowa
Węgierska zupa gulaszowa

Komentarze

  1. Wolnowar? Pierwsze słyszę - dziękuję za poszerzenie kuchennych horyzontów. A przepis zachowam do wykorzystania jesienią, aktualnie temperatury są aż za bardzo rozgrzewające :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wolnowar to inaczej slow cooker - mozna go kupić także w Polsce, a oszczędność czasu bardzo duża :)

      Usuń
  2. przepis jest super zupa wyśmienita

    OdpowiedzUsuń
  3. do tej zupy warto dodać czerwonego, wytrawnego wina:), gotuję bez ziemniaków, ale zupkę posypuję serem parmezanem, jest super:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: