Leczo do słoików na zimę

Leczo do słoików na zimę

najlepszy przepis na leczo w słoikach 


Leczo do słoików na zimę przygotowujemy dokładnie w ten sam sposób, jak do natychmiastowego zjedzenia, ale bez dodatku mięsnych. Właśnie takie leczo w słoikach, ratowało nas niejednokrotnie, kiedy pojawili się niezapowiedziani, ale bardzo głodni goście. Ciepły, smaczny i kolorowy posiłek do przygotowania dosłownie w piętnaście minut sprawdza się o każdej porze roku.
Leczo do słoików na zimę to leczo wegetariańskie, usmażoną kiełbasę i boczek dodajemy dopiero przed podaniem.

Leczo do słoików na zimę - składniki

proporcje na 5 - 6`słoików o pojemności ok. 1 litra)
  • 3 kg różnokolorowej mięsistej papryki (w naszym przypadku 2 kg czerwonej i po 0,5 kg żółtej i zielonej papryki)
  • 3 kg pomidorów
  • 1,5 kg cebuli
  • 1 - 2 łyżeczki papryki mielonej (ostrej lub łagodnej w zależności od preferencji)
  • opcjonalnie 1 płaska łyżka stołowa cukru dla podbicia smaku
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • ewentualnie 1 - 2 papryczki chili i około 0,5kg pieczarek

    Jak zrobić leczo do słoików na zimę

    Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki.
    Pomidory włożyć na minutę do wrzątku, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
    Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki
    W dużym garnku na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulę. Dodać pomidory (ewentualnie także cukier) i dusić około 5 minut. Następnie dodać paprykę i nadal dusić na wolnym ogniu do czasu, aż papryka będzie na pół twarda.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką.
    Gorące leczo przełożyć do czystych, wyparzonych słoików.
    Słoiki dokładnie zamknąć i pasteryzować około 20 minut.
    Po otwarciu słoika do tak przygotowanego leczo wystarczy dodać podsmażoną kiełbaskę lub boczek i obiad gotowy :)

    Spodobał Ci się ten przepis? Polub naszą stronę na Facebooku

    Leczo do słoików na zimę

    Leczo do słoików

    Komentarze

    Prześlij komentarz

    Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

    Formularz kontaktowy

    Nazwa

    E-mail *

    Wiadomość *


    Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

    Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


    Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

    Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

    A teraz ugotujmy coś wspólnie
    Ola i Paweł

    Znajdziesz nas tutaj

    Znajdziesz nas tutaj: