8/21/2013

Leczo do słoików na zimę

Leczo do słoików na zimę przygotowujemy dokładnie w ten sam sposób, jak do natychmiastowego zjedzenia, ale bez dodatku mięsnych. Właśnie takie leczo w słoikach, ratowało nas niejednokrotnie, kiedy pojawili się niezapowiedziani, ale bardzo głodni goście. Ciepły, smaczny i kolorowy posiłek do przygotowania dosłownie w piętnaście minut sprawdza się o każdej porze roku.
Leczo do słoików na zimę to leczo wegetariańskie, usmażoną kiełbasę i boczek dodajemy dopiero przed podaniem.

Leczo do słoików na zimę - składniki

proporcje na 5 - 6`słoików o pojemności ok. 1 litra)
  • 3 kg różnokolorowej mięsistej papryki (w naszym przypadku 2 kg czerwonej i po 0,5 kg żółtej i zielonej papryki)
  • 3 kg pomidorów
  • 1,5 kg cebuli
  • 1 - 2 łyżeczki papryki mielonej (ostrej lub łagodnej w zależności od preferencji)
  • opcjonalnie 1 płaska łyżka stołowa cukru dla podbicia smaku
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • ewentualnie 1 - 2 papryczki chili i około 0,5kg pieczarek

    Jak zrobić leczo do słoików na zimę

    Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki.
    Pomidory włożyć na minutę do wrzątku, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
    Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki
    W dużym garnku na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulę. Dodać pomidory (ewentualnie także cukier) i dusić około 5 minut. Następnie dodać paprykę i nadal dusić na wolnym ogniu do czasu, aż papryka będzie na pół twarda.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką.
    Gorące leczo przełożyć do czystych, wyparzonych słoików.
    Słoiki dokładnie zamknąć i pasteryzować około 20 minut.
    Po otwarciu słoika do tak przygotowanego leczo wystarczy dodać podsmażoną kiełbaskę lub boczek i obiad gotowy :)

    Leczo do słoików na zimę

    Leczo do słoików

    4 komentarze:

    Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

    Drukuj lub zapisz przepis

    Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger