Leczo do słoików na zimę
najlepszy przepis na leczo w słoikach
Leczo do słoików na zimę przygotowujemy dokładnie w ten sam sposób, jak do natychmiastowego zjedzenia, ale bez dodatku mięsnych. Właśnie takie leczo w słoikach, ratowało nas niejednokrotnie, kiedy pojawili się niezapowiedziani, ale bardzo głodni goście. Ciepły, smaczny i kolorowy posiłek do przygotowania dosłownie w piętnaście minut sprawdza się o każdej porze roku.
Leczo do słoików na zimę to leczo wegetariańskie, usmażoną kiełbasę i boczek dodajemy dopiero przed podaniem.
Leczo do słoików na zimę - składniki
proporcje na 5 - 6`słoików o pojemności ok. 1 litra)- 3 kg różnokolorowej mięsistej papryki (w naszym przypadku 2 kg czerwonej i po 0,5 kg żółtej i zielonej papryki)
- 3 kg pomidorów
- 1,5 kg cebuli
- 1 - 2 łyżeczki papryki mielonej (ostrej lub łagodnej w zależności od preferencji)
- opcjonalnie 1 płaska łyżka stołowa cukru dla podbicia smaku
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- ewentualnie 1 - 2 papryczki chili i około 0,5kg pieczarek
Jak zrobić leczo do słoików na zimę
Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki.Pomidory włożyć na minutę do wrzątku, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki
W dużym garnku na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulę. Dodać pomidory (ewentualnie także cukier) i dusić około 5 minut. Następnie dodać paprykę i nadal dusić na wolnym ogniu do czasu, aż papryka będzie na pół twarda.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką.
Gorące leczo przełożyć do czystych, wyparzonych słoików.
Słoiki dokładnie zamknąć i pasteryzować około 20 minut.
Po otwarciu słoika do tak przygotowanego leczo wystarczy dodać podsmażoną kiełbaskę lub boczek i obiad gotowy :)
Spodobał Ci się ten przepis? Polub naszą stronę na Facebooku
Uwielbiam leczo! Ja jem bez miesa, ale dodaje kabaczek:)
OdpowiedzUsuńMożna też dodać marchewkę :)
UsuńCo z pieczarkami? Podsmażyć z cebulką?
OdpowiedzUsuńtak, podsmażyć z cebulką
Usuń