9/05/2019

Łatwa babka majonezowa

Łatwa babka majonezowa

  najszybsze ciasto świata 


Łatwa babka majonezowa - przepis na szybkie ciasto, które zawsze się udaje. Kochają je dzieci i dorośli, jest tak pyszne, że znika ze stołu jako pierwsze. Ta babka to największe marzenie każdego łasucha, do spełnienia w 5 minut.
Plus czas pieczenia oczywiście :)
Babka z majonezem jest puszysta, wilgotna i długo zachowuje świeżość, a przy tym jest tak łatwa, że przygotuje ją nawet dziecko.

babka  - przepis na szklanki

ciasto, które zawsze wychodzi

sprawdzony przepis

puszysta i delikatna babka w 5 minut


Latwa-babka-majonezowa
Łatwa babka majonezowa - Cztery Fajery

Ciasto z majonezem bez jajek to najnowsze odkrycie Agnieszki i moje. Dotychczas piekłam je na tradycyjnym majonezie, ta została upieczona z dodatkiem Cremajo - wegańskiego majonezu bez jajek i o obniżonej zawartości tłuszczu. Smakuje absolutnie genialnie.
Jeśli nie wierzycie - spróbujcie sami.

Babka majonezowa jest tak samo pyszna posypana cukrem pudrem czy ozdobiona lukrem, jak polana polewą czekoladową, nawet bez tych dodatków jest doskonała. To uniwersalne ciasto z dodatkiem majonezu pasuje na każdą okazję, nie tylko na Wielkanoc.
Łatwa babka z majonezem zawsze wychodzi, także tym, którzy pieką ciasto pierwszy raz w życiu. Można ją upiec w ozdobnej formie do babki albo zwykłej keksówce.
W babce majonezowej nie wyczujecie smaku majonezu. W tym cieście majonez zastępuje tłuszcze -  olej, margarynę lub masło.

Łatwa babka majonezowa - składniki

szklanka = 250 ml pojemności, składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Proporcje na keksówkę o wymiarach 30 x 10 cm i wysokości 7,5 cm albo na formę do babki o średnicy 24 cm albo na tortownicę o średnicy 20-22 cm
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka drobnego cukru (można  troszkę mniej)
  • 4 jajka - oddzielnie białka i żółtka
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropli aromatu waniliowego lub innego ulubionego
  • 3 czubate łyżki dobrego majonezu o łagodnym smaku
  • szczypta soli
Latwa-babka-majonezowa

Łatwa babka majonezowa - przepis 

Pieczenie: temperatura piekarnika 180 stopni, grzałka góra/dół albo 170 stopni, termoobieg
Czas pieczenia babki: około 35 - 45 minut.

Oba rodzaje mąki mieszamy ze sobą, dodajemy proszek do pieczenia i przesiewamy przez sitko. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec, nie przerywając ubijania, dodajemy łyżka po łyżce cukier i cukier waniliowy, a następnie po jednym żółtku, miksujemy przez chwilkę do uzyskania jednolitej masy.
Do powstałej masy dodajemy przesiane mąki i miksujemy na najniższych obrotach lub mieszamy szpatułką.
Dodajemy majonez i aromat i ponownie delikatnie miksujemy na jednolitą masę.
Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Upieczone ciasto majonezowe dekorujemy cukrem pudrem lub polewą

Latwa-babka-majonezowa
Łatwa babka majonezowa

2 komentarze:

  1. Znam ten przepis, jest pewny i ...babka super wychodzi.
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, to najlepsze możliwe proporcje. Świetnie wychodzi i w formie do babki i w keksówce

      Usuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis