tag:blogger.com,1999:blog-4570660523905837585.post7565461571533015385..comments2024-03-27T12:02:05.912+01:00Comments on Cztery Fajery - blog kulinarny. Proste przepisy dla każdego.: Orzechówka LuluSaudyjskie Wielbłądyhttp://www.blogger.com/profile/13211928066147922946noreply@blogger.comBlogger3125tag:blogger.com,1999:blog-4570660523905837585.post-36868125426609357292015-11-08T17:03:18.348+01:002015-11-08T17:03:18.348+01:00Proszę bardzo:
0,5 kg orzechów włoskich, w jak n...Proszę bardzo: <br /><br />0,5 kg orzechów włoskich, w jak największych kawałkach <br />0,5 kg dowolnego miodu<br />0,5 l spirytusu <br />250 ml ciemnego rumu<br />250 ml przegotowanej wody<br />ew. pół laski wanilii<br /><br />Do dużego słoja wrzucić orzechy, zalać spirytusem i rumem. Zakręcić słój i odstawić do jasnego pomieszczenia na ok. miesiąc. Co kilka dni potrząsać słojem, żeby orzechy lepiej oddały to, co w nich najlepsze :)<br />Po miesiącu wymieszać miód z wodą, można dodać pół laski wanilii (ewentualnie cynamon i kardamon), całość dodać do słoja z orzechami. Wymieszać, odstawić na tydzień do jasnego pomieszczenia. <br /><br />Po 7 dniach zlać nalewkę przez sitko, rozlać do butelek i odstawić do ciemnego miejsca na 4 miesiące. <br />Po tym czasie przefiltrować, wlać ponownie do butelek i znów odstawić na minimum 3 miesiące. <br />PS: najlepiej użyć orzechów z zeszłego roku ;)<br />Koneser domowych nalewekhttp://www.malinowynos.pl/article/1noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4570660523905837585.post-18966260534995719992015-11-05T21:00:50.158+01:002015-11-05T21:00:50.158+01:00A mógłbyś podać przepis na nalewkę z dojrzałych or...A mógłbyś podać przepis na nalewkę z dojrzałych orzechów włoskich ?Saudyjskie Wielbłądyhttps://www.blogger.com/profile/13211928066147922946noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4570660523905837585.post-21814288375453010842015-11-05T20:59:12.951+01:002015-11-05T20:59:12.951+01:00Domową orzechówkę lubi chyba każdy, trudno o bard...Domową orzechówkę lubi chyba każdy, trudno o bardziej smaczne lekarstwo. Jak widać, jej przygotowanie nie jest skomplikowane, najtrudniejsze jest czekanie aż będzie gotowa :) Wprawdzie teraz jest pora raczej na nalewkę dojrzałych orzechów włoskich (z rumem i miodem), ale w przepisie zaleca się użycie starszych, jednorocznych orzechów. W każdym bądź razie, orzechówka w dowolnej postaci jest warta samodzielnego przyrządzenia. Dla pokrzepienia ciała i ducha ;)Koneser domowych nalewekhttp://www.malinowynos.pl/category_filtr/index/4noreply@blogger.com