Kurczak tandoori w aromatycznym sosie
Kurczak tandoori czyli tandoori chicken to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni indyjskiej.
W Arabii Saudyjskiej dostępne są też gotowe do pieczenia, zamarynowane porcje tandoori chicken - wystarczyć wrzucić je do piekarnika, na grilla lub na patelnię.
Niemal rok temu podawałam już na blogi przepis na kurczak tandoori, dziś troszeczkę inna wersja z dużą ilością sosu.
PS. Mieszanki tandoori masala używa się także do marynowania warzyw, krewetek, ryb, wołowiny i baraniny.
Kurczak tandoori - składniki
proporcje dla 3-4 osób
- około 1 kg podudzi lub udek z kurczaka lub cały kurczak pokrojony na kilka części.
- 2 łyżeczki mieszanki garam masala
- 2 łyżeczki mieszanki tandoori masala
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 3 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka startego imbiru
- 2 łyżki oleju o neutralnym smaku (np. rzepakowy lub ryżowy)
- ok. 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 1-2 łyżki soku z limonki (lub cytryny)
- sól i pieprz do smaku
- pęczek natki kolendry lub pietruszki
Składniki sosu do kurczaka tandoori
- 5-6 łyżek jogurtu
- 1 łyżka oleju o neutralnym smaku
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżeczka drobno startego imbiru
- 1 łyżeczka tandoori masala
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 duża drobno posiekana cebula
- 1 łyżka soku z limonki (lub cytryny)
- 1 lub 2 mięsiste pomidory pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w drobną kostkę lub zmiksowane albo puszka krojonych pomidorów bez skóry
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie 1 mała zielona papryka lub zielona papryczka chili
Przygotowanie sosu do kurczaka tandoori
Cebulę
zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek i starty imbir i smażyć
jeszcze około 1 minuty ciągle mieszając. Dodać tandoori masala,
koncentrat pomidorowy, zmiksowane lub pokrojone pomidory, sok z limonki, jogurt i ewentualnie paprykę i na niewielkim ogniu gotować około 10-15
minut nie doprowadzając do wrzenia. Mięso polać gorącym sosem
bezpośrednio przed podaniem.
Kurczak tandoori - przygotowanie
Mięso obieram ze skóry, myję i osuszam papierowym ręcznikiem Większe kawałki udek lub podudzi dość głęboko nacinam w dwóch - trzech miejscach. Jeżeli przygotowuję tandoori chicken z piersi kurczaka, to kroję je na kawałki o wymiarach około 2x3 cm. Pokrojone mięso przekładam do dużej miski, nacieram 1 łyżką oleju i mieszanką garam masala, skrapiam sokiem z limonki, oprószam solą i pieprzem.
Mieszankę tandoori masala mieszam z 250 ml jogurtu, olejem, posiekanym czosnkiem i imbirem.. Tak przygotowaną marynatą zalewam mięso, mieszam i odstawiam na noc do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki mięso pozostawiam na blacie w kuchni na około 30 minut, po czym układam kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub na kratce.
Tandoori z piersi kurczaka piekę w piekarniku nagrzanym do 230-240 stopni przez około 15 minut, po czym przełączam na funkcję grillowania (tylko górna grzałka) i dopiekam jeszcze 3 do 5 minut. Tandoori z udek lub podudzi piekę około 20 - 25 minut i także dopiekam pod górną grzałką przez kilka minut.
Podaję najczęściej z ryżem basmati ugotowanym z dodatkiem kurkumy lub z ryżem jaśminowym. Doskonale smakuje też z chlebem naan lub w ostateczności bagietką.
Przed podaniem można posypać posiekaną natką kolendry lub pietruszki.
Smacznego ;)
ps. jeżeli nie zjecie wszystkiego, mięso tandoori możecie użyć jako składnik nadzienia do samosów.
Mmmmmm....zaśliniłam się! To musi nieziemsko pachnieć i smakować!
OdpowiedzUsuńNiebawem podam jeszcze przepis na trzecią wersję kurczaka tandoori :)
UsuńWyglada fantastycznie! Przepis laduje w ulubionych ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się ciesę :) Niebawem będzie jeszcze jeden przepis na kurczaka tandoori :)
Usuńwygląda niesamowicie i bardzo apetycznie! Skubnę przepis! Klaudia J
OdpowiedzUsuńSmakuje jeszcze lepiej niż wygląda :)
UsuńWyglada przepysznie! Koniecznie muszę wypróbować! Świetny przepis, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSos jak najbardziej, kurczak jednka odpada, gdyz nie jem miesa.
OdpowiedzUsuńW tandoori masala możesz też marynować warzywa - są pyszne
UsuńWygląda genialnie, na pewno wypróbuję, szczególnie, że takie smaki są mi wyjątkowo bliskie. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Kuchnia indyjska to obok węgierskiej i pakistańskiej jedna z naszych ulubionych
UsuńBardzo interesujące danie, a do tego pięknie podane. Ja co prawda mięsa nie jem, ale myślę, że mój małżonek chętnie by takie danie zjadł :)
OdpowiedzUsuńTak jak napisałam wyżej - w tandoori możesz też marynować warzywa
Usuńależ apetyczne zdjęcie...a do tego właśnie takie smaki ostatnio za mną chodzą. Zapisuję sobie wasz przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis Ci się spodobał
UsuńWlasnie w nocy wrocilam z Dubaju i przywiozlam sobie sporo tej przyprawy.Oj będę gotować i kombinować.Nie moge die doczekac
UsuńSerdecznie polecam także inne indyjskie i arabskie przepisy. JEst ich dużo na moim blogu
UsuńMięsa nie jadam, ale chętnie zrobię jakąś wersję wegetariańską tego dania :)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest równie smaczna :)
UsuńJejc! Ale narobiłem sobie smaka! Przepysznie wyglada!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTo prawda, nawet posiadając w miarę wierne składniki, przyprawy, to nie odtworzy się tamtych smaków w 100%. Ze względu na brak "sprzętu" ale chyba też i... powietrza. Też tak macie? Że niby wszystko się zgadza, ale jednak "tam" smakowało jakoś inaczej? ;) Tak czy siak- świetny przepis. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNie, nie odczuwam różnicy, ale może dlatego, że używam tej samej mieszanki przypraw
UsuńKurczaczek w całkiem innej odsłonie :) wygląda przepięknie, aż chciałoby się zjeść :)
OdpowiedzUsuńzapraszam również do mnie http://pelen-brzuszek.blogspot.com/
pozdrawiam serdecznie
Iza
Dziękuję, po takim obiedzie Twój brzuszek będzie i pełny i zadowolony :)
UsuńGdzie szukać tych przypraw i dodatków? Jakiś konkretny sklep/producent polecany jest najbardziej? Ja dopiero zaczynam przygodę z indyjską kuchnią. Posmakowała mi niesamowicie!
OdpowiedzUsuńWiększość przypraw kupuję w sklepie internetowych Kuchnie Świata
UsuńWygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńI jest bardzo, bardzo smaczny :)
Usuńniemal identycznie tak robię mojego Kurczaka Tandoori, z wyjątkiem sosu - sos robię na maśle i dodaję trochę śmietanki 30% + (tłusta ma być)
OdpowiedzUsuńnigdy mi jednak nie wyszedł taki czerwony kolor kurczaka, moim zdaniem hindusi dodaja barwników
ile bym nie dała przyprawy, ile nie marynowała... bladoróżowe
Pyszne, ale jednak jasne
proszę o pomoc w zgłebiueniu tej tajemnicy :)
pozdrawiam!
Zgadza się, Hindusi uwielbiają barwinki vide święto kolorów :)
UsuńZresztą równie kolorowo wyglądają ich CV, kiedy aplikują o pracę
Ja korzystam z oryginalnych mieszanek kupowanych albo w Arabii Saudyjskiej albo w sklepie Kucnie Świata
https://sklep.kuchnieswiata.com.pl/product-pol-252-Tandoori-Masala-100g-TRS.html
czyli potwierdzacie moje przypuszczenia :)
Usuńja kupuję właśnie tę mieszankę, mieszkam w Szwecji i mamy tu sporo sklepów "arabskich", gdzie wszystkie takie przyprawy można łatwo znaleźć
dodam jeszcze, że kurczak zamarynowany w jogurcie a niezamarynowany to niebo a ziemia
to jest ulubione danie mojej rodziny, do tego stopnia, ze czasem oszukuję i daję inne przyprawy, na przykład zwykłą polska do grilla, a zamiast kolendry daje pietruszkę i/lub czosnek niedźwiedzi
syn może zjeść wtedy cały garnek (ostrego nie lubi)
mój przepis jest ze świetnej książki o Curry, z rozdziału "dania brytyjskie" :)
kiedyś opoisałam go na moim blogu: http://ksiegaziol.blogspot.se/2013/09/cziken-tikka-masala.html (wybacz reklame, zrozumiem jeśli skasujesz)
Czy nalezy przykryc folia aluminiowa blaszke w piekarniku?
OdpowiedzUsuńCzy nalezy przykryc blaszke folia alumioniowa w piekarniku podczas pieczenia?
OdpowiedzUsuńNie przykrywam mięsa folią aluminiową, czasem jedynie skracam czas grillowania
Usuń