8/30/2018

Lista przepisów

Dania główne

Faszerowana cukinia - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej 
Gulasz wołowy z grzybową nutą - przepis do multicookerów
Kefta czyli kofta - kuchnia arabska 
Kurczak w stylu marokańskim  - kuchnia marokańska 
Kurczak z cukinią i suszonymi pomidorami
Kurczak z sezamem  
Marokański kurczak z figami
Paluszki drobiowe - kuchnia arabska
Placki ziemniaczane z cebulką
Placki ziemniaczane super chrupiące
Polędwiczki wieprzowe z jabłkami - przepis z 1963 roku 
Pomarańczowy kurczak z parowaru 
Stek wołowy z sosem gorgonzola i z zielonym pieprzem
Stir-fry z marynowaną wołowiną   
Szparagi po mediolańsku  
Tajine z wołowiny - kuchnia marokańska
Tajine z wołowiny z patelni  - kuchnia marokańska  
Tajine z kurczaka i kwaszonych cytryn  - kuchnia marokańska
Wolno duszona marynowana wołowina  
Wołowina po chińsku - kuchnia chińska
Wołowina z imbirem i pędami bambusa 
Ziemniaczane kuleczki z czosnkiem i ziołami

Zupy

Rosół mojej Żony - kuchnia polska z bliskowschodnim akcentem
Węgierska zupa gulaszowa- kuchnia węgierska 
Włoska zupa Gosi - kuchnia włoska 
Zimowa zupa z jabłek, marchwi i imbiru  
Zupa bieda 
Zupa dyniowa krem z kukurydzą  

Ryby

Ciasteczka z mahlabem - kuchnia turecka
Om Ali - ciasto arabskie
Paksam - ciastka z sezamem i kardamonem - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej
Pączki doskonałe (film instruktażowy) 
Placki z jabłkami 
Pijane śliwki w czekoladzie - kuchnia polska
Pierniczki miodowe Emilki
Napój cytrynowo miętowy - tak to się robi w Arabii Saudyjskiej :)
Napój z arbuza
Saudi champagne - saudyjski szampan
Guacamole - pasta z awokado - kuchnia meksykańska
Kabsa - mieszanka przypraw - kuchnia arabska
Libańska mieszanka siedmiu przypraw - kuchnia libańska 
Mandi (mandy) mieszanka przypraw do drobiu -  kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej
Ras el hanout - marokańska mieszanka przypraw 
Salata hara (zhug) - ostry dip do mięsa i warzyw - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej
Sosy do jajek na zimno  
Spaghetti bolognese - mieszanka przypraw
Sos chrzanowy -  z serii "przepisy starego Wielbłąda"
Sos mięsny do makaronu - kuchnia włosko - indyjska
Sos pomidorowy prosto z Włoch - przepis z książki "Po prostu, po włosku" - kuchnia włoska
Sos tahini - kuchnia arabska
Sos z awokado - do jajek i mięs 

Pierogi, paszteciki, kluski, krokiety, naleśniki i farsze

Roti z wiórkami kokosowymi kuchnia lankańska
Sambousa (samosa) - pierożki arabskiekuchnia arabska i indyjska
Samosa po raz drugikuchnia arabska i indyjska
Samosa warzywne - przepis z książki "Kuchnia indyjska"


Pieczywo

Bułki pszenne
Bezglutenowy chleb z ziaren i migdałów
Chałka 
Chleb daktylowy z orzechami - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej
Chleb farmerski z automatu
Chleb kokosowo-orzechowy lub kokosowo-rodzynkowy
Chleb kokosowy - wersja dla niecierpliwych
Chleb na labanie (lub maślance) - polski chleb w Arabii Saudyjskiej
Chleb markook (saj bread) - kuchnia arabska 
Chleb naan - kuchnia arabska
Chleb pita - kuchnia arabska
Chleb pita - drugi wariant, kuchnia arabska
Chleb pszenny
Chleb pszenny z automatu 
Chleb sezamowy
Chleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie - przepis z dworu Radziwiłłów
Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru  

Przepisy na dania z grilla

Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo  
Grillowane gruszki z orzechami i migdałami
Grillowane ziemniaki z boczkiem i dipem musztardowym 
Jak przygotować grilla - porady
Kurczak w marynacie teriyaki
Pomysły na grilla  
Pstrąg grillowany z piekarnika
Wołowina z grilla - porady 


Pasztety, wędliny domowe i wędliny z szynkowaru

Boczek "palce lizać" z szynkowaru 
Boczek pieczony - multicooker Redmond w akcji

Przetwory

Cytryny i pomarańcze w syropie - do herbaty, do drinków, na przeziębienie
Cytryny i pomarańcze w syropie karmelowym
Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów
Domowa kostka rosołowa / pasta bulionowa 
Marynowane skórki arbuza - kuchnia arabska  
Jajka gotowane w herbacie - kuchnia chińska
Hiszpańskie krokiety z szynką serrano / croquetas de jamón - kuchnia hiszpańska
Korma (kuruma) - kuchnia indyjska 
Nachos - domowe znaczy zdrowe - kuchnia Ameryki Południowej
Nei Choru / Ghee Rice - kuchnia indyjska 
Sandwicze Hossama - kuchnia dla faceta 
Shoarma drobiowa - kuchnia arabska
Tacos z wołowiny - kuchnia argentyńska 
Tacos z pikantnym grillowanym kurczakiem  
Verrine z kurczakiem, kaszą, natką pietruszki i oliwkami    
Verrine z purée ogórkowego z twarożkiem - wg. Susan Herrmann Loomis

Kuchenne porady i ciekawostki kulinarne


Sprzęt kuchenny

Kohersen Mycook - wielofunkcyjny robot kuchenny 

Wydarzenia, wywiady, warsztaty, porady szefów kuchni

Coraz bliżej święta - warsztaty kulinarne Kohersen Mycook
Culinary Innovators 2018  
Fińskie wigilijne smakołyki - przepisy szefa kuchni w rezydencji JE Hanny Lehtinen, ambasador Finlandii
Ile jest wina w winie - laboratorium autentyfkacji win
Jak przygotować wigilijną kolację - porady szefa kuchni w Hotelu Mansoor
Światowy Dzień Makaronu w restauracji "Na Skrajnej"
Warsztaty fotografii kulinarnej
Warsztaty z Gwiazdą - gotujemy z Ewą Szabatin i Rafałem Maserakiem 
Wigilia Świętego Mikołaja  - tradycja wigilijna w Finlandii

Recenzje książek i poradników kulinarnych

Apetyt na Francję  - Mimi Thorisson
Gotuję, nie marnuję - Sylwia Majcher   
Italia do zjedzenia - Bartek Kieżun
Kaukasis. Kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu - Olja Hercules
Kuchenny kredens - Minika Śmigielska
Moc ziaren i orzechów
Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie  - opracowanie zbiorowe
Nobel dla papryki Tadeusz Olszański 
Placki niebanalnie - Karolina Polkowska
Przyprawy - Ewa Malika Szyc - Juchnowicz
Slow west wege - Katarzyna Kędzior 
Strączki - Maria Banach 
Siła ziół - Patrycja Machałek
Skutecznie TV - Magda Grzegorczyk 
Zioła dla smaku, zdrowia i urody - Małgorzata Kaczmarczyk

Recenzje kawy i herbaty

Ciekawostki o kawie, które warto znać  
Kawa mielona Kimbo Arma Gold  
Kawa mielona Illy Espresso Black - opinia kawowego barbarzyńcy
Kawa mielona Illy Espresso Black - standardowy opis
 

Recenzje restauracji i lokali gastronomicznych 

Stek House Evil i stek ze strusia

Zdrowie i uroda 

Czy picie kawy jest zdrowe 
Jak zachować się w czasie burzy  
Kawa dla zdrowia i urody
Kleszcze - jak się przed nimi chronić 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger