3/06/2019

Kawa marocchino

Caffe marocchino 

Włoska kawa z czekoladą i mleczną pianką


Kawa marocchino, dość popularna we Włoszech, jest stosunkowo rzadko serwowana w polskich kawiarniach. Włoscy bariści potrafią stworzyć z niej prawdziwe dzieła sztuki i to nie tylko pod względem smaku, ale i wyglądu.
Kawa marocchino składa się z kilku, wyraźnie widocznych, warstw. Na samym dole znajduje się czekolada lub, w niektórych regionach Włoch, gęste kakao. Środkowa warstwa to mocne, słodkie espresso, a na samej górze spienione mleko, często oprószone gorzkim kakao. W mieście Alba, gdzie ma swoją siedzibę firma Ferrero zamiast czekolady, na samym dole umieszcza się nutellę. Caffe marocchino serwowana jest w małych przezroczystych szklaneczkach lub pucharkach. Patrząc na nią trudno czasami stwierdzić czy to jeszcze kawa czy może już deser.

Kawa marocchino, określana czasami błędnie jako kawa marokańska z Marokiem, oprócz nazwy, ma niewiele wspólnego. Powstała w Bar Carpano we włoskiej Aleksandrii. W pierwszej połowie XX wieku, naprzeciwko baru, znajdowała się siedziba włoskiej firmy produkującej kapelusze -  Borsalino. Kapelusze Borsalino miały w środku pasek wykonany z najwyższej jakości koziej lub owczej skóry, zwanej marocchino, a że kolor kawy był bardzo podobny do koloru skóry wykorzystywanej do produkcji pasków w kapeluszach, stąd jej nazwa - caffe marocchino.

We Włoszech, w zależności od regionu kawa marocchino  ma różne nazwy. W Piemoncie nazywana jest marocchino lub, znacznie rzadziej,  bicerin. W niektórych rejonach na południu nazywa się vetrino. Czasami kawa marocchino jest przygotowywana przez wylewanie najpierw spienionego mleka, a następnie kawy.

Kawa marocchino

 składniki na jedną porcję
  • jedna porcja espresso
  • 1-2 łyżki rozpuszczonej gorzkiej lub deserowej czekolady 
  • około 100 mililitrów mleka o zawartości tłuszczu 3,2% lub więcej
  • cukier do smaku
  • dobrej jakości kakao np. Van Houten (dostępne m.in. w sklepie Kuchnie Świata)

Przepis na kawę marocchino

Szklaną filiżankę, szklaneczkę lub pucharek ogrzać przez trzy minuty gorącą wodą. Wylać wodę i ewentualnie oprószyć ścianki kakao lub startą czekoladą. Na dno wlać od 15 do 30 ml (1 lub 2 łyżki stołowe) rozpuszczonej czekolady (można poczekać, aż stężeje w filiżance).
Zaparzyć mocne espresso i posłodzić do smaku. Espresso wlać cienkim strumieniem (tak, aby nie wymieszało się z czekoladą)  do filiżanki i oprószyć jego powierzchnię niewielką ilością kakao. Na warstwę espresso nałożyć za pomocą łyżeczki spienione mleko, aż filiżanka będzie pełna i ewentualnie także oprószyć kakao lub startą czekoladą

Kawa marocchino

Kawa marocchino

6 komentarzy:

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis