Lista przepisów
Alfabetyczny spis przepisów opublikowanych na blogu CzteryFajery.pl z podziałem na kategorie.
Chana Masala - kuchnia indyjska
Chrupiąca wątróbka z jabłkiem i cebulką
Faszerowana cukinia - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej
Faszerowana papryka w sosie pomidorowym
Fit obiad w wołowiną i makaronem shirataki
Grillowane ziemniaki z boczkiem i dipem musztardowym
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym
Gulasz wołowy z grzybową nutą - przepis do multicookerów
Kabsa (kepsa) - kuchnia arabska
Kaczka pieczona z jabłkami
Kaczka pieczona w ziołach
Kaczka z jabłkami i morelami - przepis wkrótce
Karkówka doskonała wolno pieczona
Karkówka na zimno z sosem tatarskim - przepis z książki "Kuchnia na plebanii"
Karkówka w sosie śliwkowym z wolnowaru
Kefta czyli kofta - kuchnia arabska
Kofta korma z czerwoną soczewicą - kuchnia indyjska i arabska
Kotlety mielone orientalne
Kotlety mielone z mięsa mieszanego - przepis z 1963 roku
Kotlety schabowe tradycyjne
Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni
Kurczak po myśliwsku w pomidorach - kuchnia włoska
Kurczak tandoori / tandoori chicken - kuchnia indyjska
Kurczak w liściach pandan lub pora - kuchnia tajska
Kurczak w marynacie teriyaki
Kurczak w sezamowej panierce
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym - kuchnia chińska
Kurczak w stylu marokańskim - kuchnia marokańska
Kurczak z cukinią i suszonymi pomidorami
Kurczak z sezamem
Marokański kurczak z figami
Obiad z resztek
Paluszki drobiowe - kuchnia arabska
Placki ziemniaczane z cebulką
Placki ziemniaczane super chrupiące
Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym
Polędwiczki wieprzowe z jabłkami - przepis z 1963 roku
Pomarańczowy kurczak z parowaru
Pulpety w sosie pomidorowym
Rolada z boczku ze śliwkami
Shawarma z kuczaka - kuchnia arabska
Stek wołowy z sosem gorgonzola i z zielonym pieprzem
Stir-fry z marynowaną wołowiną
Szparagi po mediolańsku - kuchnia włoska
Szparagi z orzechami włoskimi i parmezanem
Tajine z wołowiny - kuchnia marokańska
Tajine z wołowiny z patelni - kuchnia marokańska
Tajine z kurczaka i kwaszonych cytryn - kuchnia marokańska
Wolno duszona marynowana wołowina
Wołowina po chińsku - kuchnia chińska
Wołowina z imbirem i pędami bambusa
Ziemniaczane kuleczki z czosnkiem i ziołami
Zawijane polędwiczki wieprzowe po włosku wg Tojki
Żeberka na ostro
Żeberka w sosie barbecue - z serii "przepisy starego Wielbłąda"
Żeberka w miodzie z piekarnika albo z wolnowaru
Curry z kurczakiem i pędami bambusa - kuchnia tajska
Curry z kurczakiem, orzeszkami ziemnymi i skórką pomarańczową
Kurczak tandoori w aromatycznym sosie - kuchnia indyjska
Pomarańczowe curry z kurczaka
Proste czerwone curry z kurczaka - kuchnia indyjska
Tajskie czerwone curry / Red thai chicken curry - kuchnia tajska
Tradycyjne curry z kurczaka - kuchnia indyjska
Barszcz ukraiński tradycyjny - kuchnia ukraińska
Biały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków
Chińska zupa bogów - kuchnia chińska
Chowder kukurydziany - kuchnia anglosaska
Gulasz kolożwarski - kolozsvári gulyás - czyli rumuńska zupa gulaszowa
Harira - kuchnia marokańska
Indyjska zupa z czerwonych buraków i pomidorów - kuchnia indyjska
Krem z dyni z mlekiem kokosowym
Ogórkowa zupa krem z kaszą jaglaną - kuchnia polska
Ogórkowa z quinoa
Pikantna hiszpańska zupa pomidorowa - kuchnia hiszpańska
Pikantna zupa krem z pieczonych buraków - kuchnia indyjska
Pikantna zupa z pieczonych warzyw
Ribollita - toskańska zupa z fasoli
Rosół mojej Żony - kuchnia polska z bliskowschodnim akcentem
Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny - kuchnia staropolska
Węgierska zupa gulaszowa - kuchnia węgierska
Włoska zupa Gosi - kuchnia włoska
Zimowa zupa z jabłek, marchwi i imbiru
Zupa bieda
Zupa dyniowa krem z kukurydzą
Zupa grzybowa - kuchnia faceta
Zupa grzybowa krem
Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola
Zupa krem z pietruszki z pieczonym kurczakiem
Zupa krem ze szparagów z grzankami ziołowymi
Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym
Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną - z serii przepisy mojej Żony
Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym - przepis z książki "Kolorowa kuchnia roślinna"
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym
Zupa zaklepka kociewska - przepis regionalny z Kociewia
Zupa z buraków z komosą ryżową i imbirem
Zupa z pieczonych pomidorów i ciecierzycy
Zupa z soczewicą i mlekiem kokosowym
Zakwas na biały barszcz
Zakwas na żurek
Żurek na szynce z nogą i kiełbasie chłopskiej
Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku
Łosoś z parowaru z kiszonymi cytrynami i szczypiorkiem
Pikantne krewetki w panierce
Pstrąg grillowany z piekarnika
Ryba zapiekana w śmietanie
Ryba z kardamonem - danie z parowaru
Ryba z pomidorami i koperkiem - kuchnia wietnamska
Ryba w sosie sezamowym (tajin samak bi tahina) - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej
Śledzie marynowane z imbirem
Wigilijne śledzie w śmietanie
Bigos orientalny
Bigos staropolski
Fatteh ciecierzyca z jogurtem i chlebem pita - kuchnia arabska, wersja syryjska
Chana masala - indyjskie curry z ciecierzycy
Kheema - kuchnia pakistańska
Leczo wegańskie z selerem naciowym
Legumina drobiowa z kalafiorem i rakami
Młoda kapusta z pomidorami i koperkiem
Młoda kapusta zasmażana z koperkiem
Papryka faszerowana
Spaghetti bolognese dla cierpliwych
Sukiyaki z klasycznym japońskim makaronem Oyakata
Babka drożdżowa - przepis z 1963 roku
Babka drożdżowa na białkach - jak wykorzystać białka z jajek
Babka drożdżowa parzona
Babka jogurtowa
Babka herbaciana z bakaliami
Babka marmurkowa ucierana
Babka piaskowa wielkanocna
Babka z ajerkoniakiem
Bajaderki w wersji mini
Barazek - sezamowe ciasteczka
Batoniki owsiane
Bezy - przepis podstawowy
Bezy migdałowe
Chałwa
Chia pudding z mango i mlekiem kokosowym
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania - kuchnia polska dla leniwych
Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane
Ciasteczka czekoladowo - waniliowe - bardzo prosty przepis
Ciasteczka orzeszki z kremem czekoladowym i orzechami - przepis z czasów PRL-u
Ciasto jogurtowe z migdałami - przepis zawiera ikonografikę dla dzieci
Ciasteczka o smaku Maltesers
Ciasteczka z konfiturą z czarnej morwy i bezą
Ciasteczka z mahlabem - kuchnia turecka
Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą
Ciastka piernikowe
Cynamonowe bułeczki cinnamon rolls - kuchnia amerykańska
Czekoladowo - waniliowe muffinki z wiórkami kokosowymi
Deser kokosowo - owocowy z chia
Deser tiramisu w pucharkach - kuchnia włoska
Drożdżówki z budyniem
Faworki tradycyjne - przepis na chrusty
Domowe wiórki kokosowe
Gofry z piekarnika
Grillowane gruszki z orzechami i migdałami
Gruszki w sosie
Jabłka nadziewane kaszą jaglaną wg Pawła Małeckiego
Kardamonowe mufinki do kawy
Karmelizowane truskawki z whisky
Klonowe muffinki z orzechami lub owocami
Kokosowa kruszonka
Krakersy ziemniaczano - kukurydziane - kuchnia Pięciu Przemian
Krem orzechowo - czekoladowy - domowa nutella
Kubeczkowe ciasto jogurtowe - przepis dla dzieci
Kunafa - ciasto wyśmienite - kuchnia arabska
Lody jogurtowe bez maszyny
Mahalabiya - arabski deser - kuchnia arabska
Ma'amoul (arabskie ciasteczka z nadzieniem) - kuchnia arabska
Makowczyki (mini strucle z makiem)
Makowiec świąteczny z bakaliami
Marcepanowe ciasteczka maślane
Maślane ciasteczka z syropem klonowym
Melchmus z wetami - staropolski budyń z owocami
Migdałowy pudding z kaszy bulgur lub kuskus
Muffinki z czekoladą
Om Ali - ciasto arabskie
Paksam - ciastka z sezamem i kardamonem - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej
Pączki doskonałe Abratka (film instruktażowy) - najlepszy przepis na pączki
Pączki na zakwasie pszennym
Placki z jabłkami
Pijane śliwki w czekoladzie - kuchnia polska
Pierniczki miodowe Emilki
Piernik Dominy - kuchnia polska
Piernik gryczany ze śliwką - bez glutenu, bez cukru, bez jajek
Piernik przekładany kremem i powidłami
Piernik staropolski dojrzewający
Piernik świąteczny dojrzewający - przepis z XIX wieku
Piernik z automatu do chleba - kuchnia polska
Piernikowe ciasteczka
Podwójnie czekoladowe ciasteczka z wiśniami
Proste ciasto piernikowe - szybkie ciasto a'la piernik
Puszysty sernik z rodzynkami
Rożki z ciasta francuskiego z budyniem
Racuchy z jabłkami
Ramadanowy deser z daktylami - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej
Ryżowe ciasteczka z żurawiną i kokosem - bez glutenu
Serniczki na zimno z serków waniliowych
Sernik borówkowy na zimno z liofilizowanych borówek
Sernik jagodowy z serkiem mascarpone
Sernik tradycyjny z rodzynkami
Sernik wiedeński z rodzynkami
Sernik z blendera - błyskawiczny sernik pieczony
Skałki rumowo - czekoladowe
Spiralki waniliowo - kakaowe
Szarlotka z bezą
Szybkie ciasto cytrynowe
Tarta normandzka z jabłkami
Tarta ze śliwkami (mrożonymi)
Tarta z jabłkami
Krucha tarta z jabłkami i musem
Tarta z kremem matcha i figami
Tiramisu - ciastko managera - kuchnia włoska
Tosty francuskie czyli tosty z chałki
Torcik bezowy z bitą śmietaną
Tort na waflach z masą czekoladową - przepis z 1956 roku
Tort piernikowo - serowy
Wiśniowa fantazja z bezą
Wegańskie lody z awokado
Verrine z quinoa, musem bananowym i morelami
Gouda - najpopularniejszy ser
Jibneh shelal - ser syryjski
Kashta - ser śmietankowy do deserów - kuchnia arabska
Labneh - arabski ser jogurtowy
Masło domowe
Serowe kulki w oliwie - labneh bil zayit - kuchnia arabska
Shanklish - ser suszony na słońcu
Ricotta domowa - włoski smak w polskiej kuchni
Twaróg domowy
Ananasowy napój
Koktajl na dobry nastrój - przepis z książki "Zielone koktajle. 365 przepisów"
Koktajl z melona, pomarańczy i arbuza
Kwas chlebowy
Latte macchiato z nutą pomarańczy
Lemoniada cytrynowa z miętą limonką i imbirem
Lemoniada jabłkowo - miętowa
Napój cytrynowo miętowy - tak to się robi w Arabii Saudyjskiej :)
Napój z arbuza
Saudi champagne - saudyjski szampan
Smoothie z kiwi z zieloną herbatą
Smoothie z mango
Smoothie z sokiem marchwiowym i mango
Trójwarstwowa latte macchiato z kwiatem muszkatołowca
"Zalewajka" idealna
Zdrowa woda z truskawkami, cytryną i miętą
Caffe corretto - kuchnia włoska
Ciekawostki o kawie, które warto znać
Cold brew - kawa parzona na zimno
French press - co to jest i jak zaparzyć w nim kawę
Drip - co to jest i jak zaparzyć w nim kawę
Jaka woda do kawy
Kawa cesarzowej Marii Teresy - kuchnia austriacka
Kawa marocchino - kuchnia włoska
Kawa mielona Illy Espresso Black- recenzja kawy
Kawa mielona Kimbo Arma Gold - recenzja kawy
Karkade - egipska herbata z hibiskusa - kuchnia arabska
Kawa po arabsku - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej
Kawa z kardamonem - kuchnia arabska
Kawa z wodą różaną - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej
Kawa z wodą różaną szafranem i kardamonem - kuchnia arabska
Przepis na kawę po wiedeńsku - kuchnia austriacka
Rozmiar kubka ma znaczenie - w czym pić kawę
Golden milk - ayurwedyjskie "złote mleko"
Ginger coffee - obrzydliwie skuteczna na przeziębienie
Jak się pozbyć.... chrapania
Kiedy zioła mogą być niebezpieczne
Miód z cynamonem na kaszel i przeziębienie
Ognisty cydr ziołowy syrop na przeziębienie - tzw. fire cider
Syndrom dnia poprzedniego czyli słodki sposób na kaca
Syrop z młodych pędów sosny - na przeziębienie
Witamina C - właściwości i zastosowanie
Likier malinowy
Mojito - przepis na najlepszy drink
Nalewka malinowa i lecznicza nalewka na malinach
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z ananasem
Nalewka z kwiatów czarnego bzu i pomarańczy
Nalewka z zielonych orzechów włoskich
Orzechówka Lulu z zielonych orzechów
Syrop cukrowy do deserów, drinków i koktajli
Tradycyjna nalewka truskawkowa
Tyrolska nalewka na zielonych orzechach
Wiśniak na rumie
Baharat - mieszanka przypraw do mięsa - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej
Chimichurri pasta lub sos z natki pietruszki- kuchnia Ameryki Południowej
Dip z suszonych ogórków i labnehu lub koziego sera
Domowa przyprawa do spaghetti bolognese
Domowy majonez
Dukkah czyli dakka czyli dugga - mieszanka do pity - kuchnia arabska
Guacamole - pasta z awokado - kuchnia meksykańska
Kabsa - mieszanka przypraw - kuchnia arabska
Libańska mieszanka siedmiu przypraw - kuchnia libańska
Mandi (mandy) mieszanka przypraw do drobiu - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej
Marynata teriyaki do drobiu, mięsa i ryb
Ostry sos kokosowy - kuchnia indyjska
Ostry słodki dip z mango - kuchnia indyjska
Pasta jajeczna z natką pietruszki
Pasta jajeczna z selerem naciowym i szczypiorkiem
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem, jogurtem i musztardą
Pasta twarogowa z awokado (do kanapek lub warzyw)
Pasta z czerwonych buraków i fasoli
Przyprawa do piernika
Przyprawa węgierska
Ras el hanout - marokańska mieszanka przypraw
Salata hara (zhug) - ostry dip do mięsa i warzyw - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej
Sosy do jajek na zimno
Spaghetti bolognese - mieszanka przypraw
Sos chrzanowy e trzech wariantach
Sos mięsny do makaronu - kuchnia włosko - indyjska
Sos pomidorowy prosto z Włoch - przepis z książki "Po prostu, po włosku" - kuchnia włoska
Sos tahini - kuchnia arabska
Sos z awokado - do jajek i mięs
Suszone ogórki kiszone - dodatek do sosów i zup
Tahini - pasta sezamowa - kuchnia arabska
Tandoori masala - mieszanka przypraw - kuchnia indyjska
Tzatziki (cacyki, tzadziki) z koperkiem
Tzatziki z kalarepą czyli kuchnia grecka w nowej odsłonie
Za'atar bardzo pikantny do karkówki
Zatar (za'atar) - mieszanka przypraw - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej
Zioła zamiast soli - mieszanka przypraw
Chińskie pierożki jiaozi gotowane na parze - kuchnia chińska
Ciasto na pierogi z autoamtu
Ciasto na pizzę
Farsz pieczarkowy do naleśników i krokietów
Hiszpańskie krokiety z szynką serrano / croquetas de jamón - kuchnia hiszpańska
Jogurtowe placki z jabłkami
Kluski na parze, buchty, pampuchy
Kopytka
Krokiety serowo szparagowe
Naleśniki - przepis na ciasto
Naleśniki z mąki ryżowej i gryczanej
Paszteciki z pikantnym nadzieniem
Pierogi z mięsem
Roti z wiórkami kokosowymi - kuchnia lankańska
Sambousa (samosa) - pierożki arabskie - kuchnia arabska i indyjska
Samosa po raz drugi - kuchnia arabska i indyjska
Samosa warzywne - przepis z książki "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy" - kuchnia indyjska i arabska
Bezglutenowy chleb z ziaren i migdałów
Chałka
Chleb daktylowy z orzechami - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej
Chleb farmerski z automatu
Chleb kokosowo-orzechowy lub kokosowo-rodzynkowy
Chleb kokosowy - wersja dla niecierpliwych
Chleb na labanie (lub maślance) - polski chleb w Arabii Saudyjskiej
Chleb markook (saj bread) - kuchnia arabska
Chleb orkiszowo - konopny
Chleb naan - kuchnia arabska
Chleb pita - kuchnia arabska
Chleb pita - drugi wariant, kuchnia arabska
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Chleb pszenny
Chleb pszenny z automatu
Chleb sezamowy
Chleb z garnka żeliwnego
Chleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie - przepis z dworu Radziwiłłów
Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru
Grillowane gruszki z orzechami i migdałami
Grillowane ziemniaki z boczkiem i dipem musztardowym
Jak przygotować grilla - porady
Kurczak w marynacie teriyaki
Pomysły na grilla
Pstrąg grillowany z piekarnika
Wołowina z grilla - porady
Boczek "palce lizać" z szynkowaru
Boczek pieczony - multicooker Redmond w akcji
Biała kiełbasa
Kiełbasa resztkowa Starego Wielbłąda
Palcówka - kiełbasa dojrzewająca
Pasztet bardzo kremowy słoikowy
Pasztet bezglutenowy z ziarnami dyni
Pasztet domowy po saudyjsku
Pasztet wegetariański pieczony
Pasztet wegetariański z selerem
Pasztet mięsny pieczony by Lulu
Polędwica z szynkowaru - przepis wkrótce
Soczysta szynka z szynkowaru
Szynka peklowana w całości z szynkowaru
Cytryny i pomarańcze w syropie karmelowym
Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów
Domowa kostka rosołowa / pasta bulionowa
Duszona kapusta na zimę
Dżem z jagód goji i nasion chia
Fasolka szparagowa na zimę - kiszona i konserwowa
Frużelina truskawkowa na zimę bez żelatyny
Kalafior marynowany w curry
Ketchup domowy
Kiszone cytryny - kuchnia marokańska
Konfitura brzoskwiniowa
Konfitura morelowa z amaretto
Konfitura z arbuza
Konfitura z pomarańczy z cynamonem i goździkami
Konfitura z wiśni z cynamonem i goździkami
Korzenne powidła śliwkowe z migdałami
Leczo do słoików
Marynowane skórki arbuza - kuchnia arabska
Ogórki curry do słoików
Ogórki kiszone małosolne z estragonem
Ogórki konserwowe z kardamonem i imbirem
Pasta warzywna dla dzieci z wolno duszonych warzyw
Przecier pomidorowy bardzo gęsty
Tradycyjne pikle z arbuza - przepis z pogranicza Jemenu i Arabii Saudyjskiej
Tradycyjne powidła śliwkowe z węgierek - kuchnia polska
Żurawina do mięsa, serów i nie tylko - przepis do multicookerów
Sałatka bomba witaminowa
Sałatka izraelska Nidy Degutiene - kuchnia izraelska
Sałatka jerozolimska z granatem - kuchnia izraelska, kuchnia arabska
Sałatka tabbouleh - kuchnia arabska
Sałatka z arbuzem
Sałatka z arbuzem fetą i szpinakiem
Sałatka z cukinii i koziego sera
Sałatka z grillowanym kurczakiem i jabłkiem
Sałatka z ogórków kiszonych, majonezu i musztardy
Sałatka owocowa tropikalna
Sałatka z burakiem cukrowym
Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonych buraczków
Surówka z selera korzeniowego ze słonecznikiem
Surówka z selera, rzodkiewki i imbiru
Surówka z selera naciowego, kalarepy i jabłka
Surówka z selera naciowego z jabłkiem
Bananowe paluszki curry
Chipsy gruszkowe
Chipsy jabłkowe z cynamonem
Chipsy kiwi z truskawką
Chipsy ogórkowe z koperkiem i przyprawami
Chipsy pigwowe
Chipsy z dyni
Chipsy z mango
Cynbaty - chipsy z batatów z cynamonem
Jak suszyć śliwki węgierki w piekarniku
Pomidory suszone z ziołami
Suszona skórka pomarańczowa
Suszone ogórki kiszone
Suszone pomidory
Suszone pomidory z nutą pomarańczy i rozmarynem
Suszone śliwki węgierki
Suszone truskawki
Hiszpańskie krokiety z szynką serrano / croquetas de jamón - kuchnia hiszpańska
Korma (kuruma) - kuchnia indyjska
Nachos - domowe znaczy zdrowe - kuchnia Ameryki Południowej
Nei Choru / Ghee Rice - kuchnia indyjska
Sandwicze Hossama - kuchnia dla faceta
Shawarma z kurczaka - drugi wariant, kuchnia arabska,
Shoarma drobiowa - kuchnia arabska
Tacos z wołowiny - kuchnia argentyńska
Tacos z pikantnym grillowanym kurczakiem
Verrine z kurczakiem, kaszą, natką pietruszki i oliwkami
Verrine z purée ogórkowego z twarożkiem - wg. Susan Herrmann Loomis
Czarny ryż - właściwości i zastosowanie
Deska serów - jak przygotować i jak podawać
Dlaczego warto stosować sos sojowy
Jak obrać granat
Jak przygotować wigilijny stół
Jak wyczyścić srebrne sztućce
Jak zrobić rozczyn / zaczyn ze świeżych drożdży
Kardamon - czym zastąpić i jak przeliczyć na mielony
Komosa ryżowa - z czym to się je ?
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować ?
Marmite i Vegamite - co to jest i z czym to jeść
Mięso ze strusia - zdrowie na talerzu
Miód Manuka - na co pomaga
Olej z czarnego sezamu - właściwości i zastosowanie
Papryka Aleppo - co to jest
Parzenie herbaty czarnej i ziół
Przechowywanie serów
Stek wołowy - z jakiego mięsa, jak usmażyć ?
Sól - jaką wybrać i jak stosować
Topinambur wraca do łask - wszystko o zapomnianym warzywie
Zielona herbata - rodzaje i sposób parzenia
Blender personalny - co to takiego
Bocksbeutel - historia frankońskiej butelki
Czy warto kupić dzbanek filtrujący wodę
Do czego można wykorzystać wolnowar - film
Drip - co to jest i jak zaparzyć w nim kawę
Garnek do gotowania mleka
Garnek do gotowania ryżu czyli rice cooker
Garnek do tajine
Jak wybrać czajnik elektryczny
Jak wybrać maszynkę do mielenia mięsa
Jak wybrać oczyszczacz powietrza dla alergika
Jak wybrać wentylator przenośny
Kohersen Mycook - wielofunkcyjny robot kuchenny
Multicooker Redmond RMC-M90
Nietypowe sztućce
Noże - który do czego
Piekarnik parowy - czy warto kupić
Szynkowar - co to za stwór
Wolnowar - co to za stwór
Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać
Wybieramy ekspres do kawy
Zgrzewarki próżniowe - do czego się przydają
Zgrzewarki próżniowe - chroń jedzenie i oszczędzaj
Coraz bliżej święta - warsztaty kulinarne Kohersen Mycook
Culinary Innovators 2018
Festiwal Wódki i Zakąski 2018
Fińskie wigilijne smakołyki - przepisy szefa kuchni w rezydencji JE Hanny Lehtinen, ambasador Finlandii
Ile jest wina w winie - laboratorium autentyfkacji win
Jak przygotować wigilijną kolację - porady szefa kuchni w Hotelu Mansoor
Światowy Dzień Makaronu w restauracji "Na Skrajnej"
Warsztaty fotografii kulinarnej
Warsztaty z Gwiazdą - Anitą Sokołowską
Warsztaty z Gwiazdą - gotujemy z Ewą Szabatin i Rafałem Maserakiem
Wigilia Świętego Mikołaja - tradycja wigilijna w Finlandii
Gotuję, nie marnuję - Sylwia Majcher
Italia do zjedzenia - Bartek Kieżun
Kaukasis. Kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu - Olja Hercules
Kuchenny kredens - Minika Śmigielska
Lunchbox na każdy dzień - Malwina Bareła
Moc ziaren i orzechów
Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie - opracowanie zbiorowe
Nobel dla papryki Tadeusz Olszański
Placki niebanalnie - Karolina Polkowska
Przyprawy - Ewa Malika Szyc - Juchnowicz
Slow west wege - Katarzyna Kędzior
Strączki - Maria Banach
Siła ziół - Patrycja Machałek
Skutecznie TV - Magda Grzegorczyk
Zioła dla smaku, zdrowia i urody - Małgorzata Kaczmarczyk
Domowy peeling kawowy - jak wykorzystać fusy z kawy
Gdzie znajdziemy najwięcej wapnia
Jak zachować się w czasie burzy
Kawa dla zdrowia i urody
Kleszcze - jak się przed nimi chronić
Koreańskie maseczki do twarzy
Kosmetyki z ekstraktem z konopi
Krem antysmogowy Vichy Slow Age Noc
Krem czarny ryż - ochrona przed smogiem
Krem ochronny anti-pollution moringa i cytryniec - Orientana
Lamazuna kosmetyki ew kostce
Masła i peeling do ciała - Herbal Care
Srebro dla zdrowia i urody
Witamina K - kiedy suplementować
Dania główne
Aromatyczny gulasz drobiowy z żurawinąChana Masala - kuchnia indyjska
Chrupiąca wątróbka z jabłkiem i cebulką
Faszerowana cukinia - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej
Faszerowana papryka w sosie pomidorowym
Fit obiad w wołowiną i makaronem shirataki
Grillowane ziemniaki z boczkiem i dipem musztardowym
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym
Gulasz wołowy z grzybową nutą - przepis do multicookerów
Kabsa (kepsa) - kuchnia arabska
Kaczka pieczona z jabłkami
Kaczka pieczona w ziołach
Kaczka z jabłkami i morelami - przepis wkrótce
Karkówka doskonała wolno pieczona
Karkówka na zimno z sosem tatarskim - przepis z książki "Kuchnia na plebanii"
Karkówka w sosie śliwkowym z wolnowaru
Kefta czyli kofta - kuchnia arabska
Kofta korma z czerwoną soczewicą - kuchnia indyjska i arabska
Kotlety mielone orientalne
Kotlety mielone z mięsa mieszanego - przepis z 1963 roku
Kotlety schabowe tradycyjne
Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni
Kurczak po myśliwsku w pomidorach - kuchnia włoska
Kurczak tandoori / tandoori chicken - kuchnia indyjska
Kurczak w liściach pandan lub pora - kuchnia tajska
Kurczak w marynacie teriyaki
Kurczak w sezamowej panierce
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym - kuchnia chińska
Kurczak w stylu marokańskim - kuchnia marokańska
Kurczak z cukinią i suszonymi pomidorami
Kurczak z sezamem
Marokański kurczak z figami
Obiad z resztek
Paluszki drobiowe - kuchnia arabska
Placki ziemniaczane z cebulką
Placki ziemniaczane super chrupiące
Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym
Polędwiczki wieprzowe z jabłkami - przepis z 1963 roku
Pomarańczowy kurczak z parowaru
Pulpety w sosie pomidorowym
Rolada z boczku ze śliwkami
Shawarma z kuczaka - kuchnia arabska
Stek wołowy z sosem gorgonzola i z zielonym pieprzem
Stir-fry z marynowaną wołowiną
Szparagi po mediolańsku - kuchnia włoska
Szparagi z orzechami włoskimi i parmezanem
Tajine z wołowiny - kuchnia marokańska
Tajine z wołowiny z patelni - kuchnia marokańska
Tajine z kurczaka i kwaszonych cytryn - kuchnia marokańska
Wolno duszona marynowana wołowina
Wołowina po chińsku - kuchnia chińska
Wołowina z imbirem i pędami bambusa
Ziemniaczane kuleczki z czosnkiem i ziołami
Zawijane polędwiczki wieprzowe po włosku wg Tojki
Żeberka na ostro
Żeberka w sosie barbecue - z serii "przepisy starego Wielbłąda"
Żeberka w miodzie z piekarnika albo z wolnowaru
Curry
Curry jalfrezi z kurczaka - kuchnia indyjskaCurry z kurczakiem i pędami bambusa - kuchnia tajska
Curry z kurczakiem, orzeszkami ziemnymi i skórką pomarańczową
Kurczak tandoori w aromatycznym sosie - kuchnia indyjska
Pomarańczowe curry z kurczaka
Proste czerwone curry z kurczaka - kuchnia indyjska
Tajskie czerwone curry / Red thai chicken curry - kuchnia tajska
Tradycyjne curry z kurczaka - kuchnia indyjska
Zupy
Azjatycki bulion z wolnowaru - wolnowarBarszcz ukraiński tradycyjny - kuchnia ukraińska
Biały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków
Chińska zupa bogów - kuchnia chińska
Chowder kukurydziany - kuchnia anglosaska
Gulasz kolożwarski - kolozsvári gulyás - czyli rumuńska zupa gulaszowa
Harira - kuchnia marokańska
Indyjska zupa z czerwonych buraków i pomidorów - kuchnia indyjska
Krem z dyni z mlekiem kokosowym
Ogórkowa zupa krem z kaszą jaglaną - kuchnia polska
Ogórkowa z quinoa
Pikantna hiszpańska zupa pomidorowa - kuchnia hiszpańska
Pikantna zupa krem z pieczonych buraków - kuchnia indyjska
Pikantna zupa z pieczonych warzyw
Ribollita - toskańska zupa z fasoli
Rosół mojej Żony - kuchnia polska z bliskowschodnim akcentem
Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny - kuchnia staropolska
Węgierska zupa gulaszowa - kuchnia węgierska
Włoska zupa Gosi - kuchnia włoska
Zimowa zupa z jabłek, marchwi i imbiru
Zupa bieda
Zupa dyniowa krem z kukurydzą
Zupa grzybowa - kuchnia faceta
Zupa grzybowa krem
Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola
Zupa krem z pietruszki z pieczonym kurczakiem
Zupa krem ze szparagów z grzankami ziołowymi
Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym
Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną - z serii przepisy mojej Żony
Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym - przepis z książki "Kolorowa kuchnia roślinna"
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym
Zupa zaklepka kociewska - przepis regionalny z Kociewia
Zupa z buraków z komosą ryżową i imbirem
Zupa z pieczonych pomidorów i ciecierzycy
Zupa z soczewicą i mlekiem kokosowym
Zakwas na biały barszcz
Zakwas na żurek
Żurek na szynce z nogą i kiełbasie chłopskiej
Ryby i owoce morza
Dorsz w zielonej herbacieKarp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku
Łosoś z parowaru z kiszonymi cytrynami i szczypiorkiem
Pikantne krewetki w panierce
Pstrąg grillowany z piekarnika
Ryba zapiekana w śmietanie
Ryba z kardamonem - danie z parowaru
Ryba z pomidorami i koperkiem - kuchnia wietnamska
Ryba w sosie sezamowym (tajin samak bi tahina) - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej
Śledzie marynowane z imbirem
Wigilijne śledzie w śmietanie
Potrawy jednogarnkowe
Boeuf strogonow - przepis z 1963 rokuBigos orientalny
Bigos staropolski
Fatteh ciecierzyca z jogurtem i chlebem pita - kuchnia arabska, wersja syryjska
Chana masala - indyjskie curry z ciecierzycy
Kheema - kuchnia pakistańska
Leczo wegańskie z selerem naciowym
Legumina drobiowa z kalafiorem i rakami
Młoda kapusta z pomidorami i koperkiem
Młoda kapusta zasmażana z koperkiem
Papryka faszerowana
Spaghetti bolognese dla cierpliwych
Sukiyaki z klasycznym japońskim makaronem Oyakata
Coś słodkiego
Babeczki z kremem budyniowymBabka drożdżowa - przepis z 1963 roku
Babka drożdżowa na białkach - jak wykorzystać białka z jajek
Babka drożdżowa parzona
Babka jogurtowa
Babka herbaciana z bakaliami
Babka marmurkowa ucierana
Babka piaskowa wielkanocna
Babka z ajerkoniakiem
Bajaderki w wersji mini
Barazek - sezamowe ciasteczka
Batoniki owsiane
Bezy - przepis podstawowy
Bezy migdałowe
Chałwa
Chia pudding z mango i mlekiem kokosowym
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania - kuchnia polska dla leniwych
Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane
Ciasteczka czekoladowo - waniliowe - bardzo prosty przepis
Ciasteczka orzeszki z kremem czekoladowym i orzechami - przepis z czasów PRL-u
Ciasto jogurtowe z migdałami - przepis zawiera ikonografikę dla dzieci
Ciasteczka o smaku Maltesers
Ciasteczka z konfiturą z czarnej morwy i bezą
Ciasteczka z mahlabem - kuchnia turecka
Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą
Ciastka piernikowe
Cynamonowe bułeczki cinnamon rolls - kuchnia amerykańska
Czekoladowo - waniliowe muffinki z wiórkami kokosowymi
Deser kokosowo - owocowy z chia
Deser tiramisu w pucharkach - kuchnia włoska
Drożdżówki z budyniem
Faworki tradycyjne - przepis na chrusty
Domowe wiórki kokosowe
Gofry z piekarnika
Grillowane gruszki z orzechami i migdałami
Gruszki w sosie
Jabłka nadziewane kaszą jaglaną wg Pawła Małeckiego
Kardamonowe mufinki do kawy
Karmelizowane truskawki z whisky
Klonowe muffinki z orzechami lub owocami
Kokosowa kruszonka
Krakersy ziemniaczano - kukurydziane - kuchnia Pięciu Przemian
Krem orzechowo - czekoladowy - domowa nutella
Kubeczkowe ciasto jogurtowe - przepis dla dzieci
Kunafa - ciasto wyśmienite - kuchnia arabska
Lody jogurtowe bez maszyny
Mahalabiya - arabski deser - kuchnia arabska
Ma'amoul (arabskie ciasteczka z nadzieniem) - kuchnia arabska
Makowczyki (mini strucle z makiem)
Makowiec świąteczny z bakaliami
Marcepanowe ciasteczka maślane
Maślane ciasteczka z syropem klonowym
Melchmus z wetami - staropolski budyń z owocami
Migdałowy pudding z kaszy bulgur lub kuskus
Muffinki z czekoladą
Om Ali - ciasto arabskie
Paksam - ciastka z sezamem i kardamonem - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej
Pączki doskonałe Abratka (film instruktażowy) - najlepszy przepis na pączki
Pączki na zakwasie pszennym
Placki z jabłkami
Pijane śliwki w czekoladzie - kuchnia polska
Pierniczki miodowe Emilki
Piernik Dominy - kuchnia polska
Piernik gryczany ze śliwką - bez glutenu, bez cukru, bez jajek
Piernik przekładany kremem i powidłami
Piernik staropolski dojrzewający
Piernik świąteczny dojrzewający - przepis z XIX wieku
Piernik z automatu do chleba - kuchnia polska
Piernikowe ciasteczka
Podwójnie czekoladowe ciasteczka z wiśniami
Proste ciasto piernikowe - szybkie ciasto a'la piernik
Puszysty sernik z rodzynkami
Rożki z ciasta francuskiego z budyniem
Racuchy z jabłkami
Ramadanowy deser z daktylami - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej
Ryżowe ciasteczka z żurawiną i kokosem - bez glutenu
Serniczki na zimno z serków waniliowych
Sernik borówkowy na zimno z liofilizowanych borówek
Sernik jagodowy z serkiem mascarpone
Sernik tradycyjny z rodzynkami
Sernik wiedeński z rodzynkami
Sernik z blendera - błyskawiczny sernik pieczony
Skałki rumowo - czekoladowe
Spiralki waniliowo - kakaowe
Szarlotka z bezą
Szybkie ciasto cytrynowe
Tarta normandzka z jabłkami
Tarta ze śliwkami (mrożonymi)
Tarta z jabłkami
Krucha tarta z jabłkami i musem
Tarta z kremem matcha i figami
Tiramisu - ciastko managera - kuchnia włoska
Tosty francuskie czyli tosty z chałki
Torcik bezowy z bitą śmietaną
Tort na waflach z masą czekoladową - przepis z 1956 roku
Tort piernikowo - serowy
Wiśniowa fantazja z bezą
Wegańskie lody z awokado
Verrine z quinoa, musem bananowym i morelami
Nabiał
Camembert - najsłynniejszy francuski serGouda - najpopularniejszy ser
Jibneh shelal - ser syryjski
Kashta - ser śmietankowy do deserów - kuchnia arabska
Labneh - arabski ser jogurtowy
Masło domowe
Serowe kulki w oliwie - labneh bil zayit - kuchnia arabska
Shanklish - ser suszony na słońcu
Ricotta domowa - włoski smak w polskiej kuchni
Twaróg domowy
Napoje
Bananowy shake z quinoaAnanasowy napój
Koktajl na dobry nastrój - przepis z książki "Zielone koktajle. 365 przepisów"
Koktajl z melona, pomarańczy i arbuza
Kwas chlebowy
Latte macchiato z nutą pomarańczy
Lemoniada cytrynowa z miętą limonką i imbirem
Lemoniada jabłkowo - miętowa
Napój cytrynowo miętowy - tak to się robi w Arabii Saudyjskiej :)
Napój z arbuza
Saudi champagne - saudyjski szampan
Smoothie z kiwi z zieloną herbatą
Smoothie z mango
Smoothie z sokiem marchwiowym i mango
Trójwarstwowa latte macchiato z kwiatem muszkatołowca
"Zalewajka" idealna
Zdrowa woda z truskawkami, cytryną i miętą
Kawy i herbaty
AeroPress-co to jest i jak zaparzyć w nim kawęCaffe corretto - kuchnia włoska
Ciekawostki o kawie, które warto znać
Cold brew - kawa parzona na zimno
French press - co to jest i jak zaparzyć w nim kawę
Drip - co to jest i jak zaparzyć w nim kawę
Jaka woda do kawy
Kawa cesarzowej Marii Teresy - kuchnia austriacka
Kawa marocchino - kuchnia włoska
Kawa mielona Illy Espresso Black- recenzja kawy
Kawa mielona Kimbo Arma Gold - recenzja kawy
Karkade - egipska herbata z hibiskusa - kuchnia arabska
Kawa po arabsku - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej
Kawa z kardamonem - kuchnia arabska
Kawa z wodą różaną - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej
Kawa z wodą różaną szafranem i kardamonem - kuchnia arabska
Przepis na kawę po wiedeńsku - kuchnia austriacka
Rozmiar kubka ma znaczenie - w czym pić kawę
Ayurweda, medycyna naturalna
Domowy syrop z czosnku na odporność i przeziębieniaGolden milk - ayurwedyjskie "złote mleko"
Ginger coffee - obrzydliwie skuteczna na przeziębienie
Jak się pozbyć.... chrapania
Kiedy zioła mogą być niebezpieczne
Miód z cynamonem na kaszel i przeziębienie
Ognisty cydr ziołowy syrop na przeziębienie - tzw. fire cider
Syndrom dnia poprzedniego czyli słodki sposób na kaca
Syrop z młodych pędów sosny - na przeziębienie
Witamina C - właściwości i zastosowanie
Nalewki, likiery i drinki
Domowy likier kawowy Kahlua - kuchnia meksykańskaLikier malinowy
Mojito - przepis na najlepszy drink
Nalewka malinowa i lecznicza nalewka na malinach
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z ananasem
Nalewka z kwiatów czarnego bzu i pomarańczy
Nalewka z zielonych orzechów włoskich
Orzechówka Lulu z zielonych orzechów
Syrop cukrowy do deserów, drinków i koktajli
Tradycyjna nalewka truskawkowa
Tyrolska nalewka na zielonych orzechach
Wiśniak na rumie
Mieszanki przyprawowe, pasty, marynaty, sosy i dipy
Idealny arabski hummus - hummus bi tahiniBaharat - mieszanka przypraw do mięsa - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej
Chimichurri pasta lub sos z natki pietruszki- kuchnia Ameryki Południowej
Dip z suszonych ogórków i labnehu lub koziego sera
Domowa przyprawa do spaghetti bolognese
Domowy majonez
Dukkah czyli dakka czyli dugga - mieszanka do pity - kuchnia arabska
Guacamole - pasta z awokado - kuchnia meksykańska
Kabsa - mieszanka przypraw - kuchnia arabska
Libańska mieszanka siedmiu przypraw - kuchnia libańska
Mandi (mandy) mieszanka przypraw do drobiu - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej
Marynata teriyaki do drobiu, mięsa i ryb
Ostry sos kokosowy - kuchnia indyjska
Ostry słodki dip z mango - kuchnia indyjska
Pasta jajeczna z natką pietruszki
Pasta jajeczna z selerem naciowym i szczypiorkiem
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem, jogurtem i musztardą
Pasta twarogowa z awokado (do kanapek lub warzyw)
Pasta z czerwonych buraków i fasoli
Przyprawa do piernika
Przyprawa węgierska
Ras el hanout - marokańska mieszanka przypraw
Salata hara (zhug) - ostry dip do mięsa i warzyw - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej
Sosy do jajek na zimno
Spaghetti bolognese - mieszanka przypraw
Sos chrzanowy e trzech wariantach
Sos mięsny do makaronu - kuchnia włosko - indyjska
Sos pomidorowy prosto z Włoch - przepis z książki "Po prostu, po włosku" - kuchnia włoska
Sos tahini - kuchnia arabska
Sos z awokado - do jajek i mięs
Suszone ogórki kiszone - dodatek do sosów i zup
Tahini - pasta sezamowa - kuchnia arabska
Tandoori masala - mieszanka przypraw - kuchnia indyjska
Tzatziki (cacyki, tzadziki) z koperkiem
Tzatziki z kalarepą czyli kuchnia grecka w nowej odsłonie
Za'atar bardzo pikantny do karkówki
Zatar (za'atar) - mieszanka przypraw - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej
Zioła zamiast soli - mieszanka przypraw
Pierogi, paszteciki, kluski, krokiety, naleśniki i farsze
Arabskie pierożki z daktylami - kuchnia arabskaChińskie pierożki jiaozi gotowane na parze - kuchnia chińska
Ciasto na pierogi z autoamtu
Ciasto na pizzę
Farsz pieczarkowy do naleśników i krokietów
Hiszpańskie krokiety z szynką serrano / croquetas de jamón - kuchnia hiszpańska
Jogurtowe placki z jabłkami
Kluski na parze, buchty, pampuchy
Kopytka
Krokiety serowo szparagowe
Naleśniki - przepis na ciasto
Naleśniki z mąki ryżowej i gryczanej
Paszteciki z pikantnym nadzieniem
Pierogi z mięsem
Roti z wiórkami kokosowymi - kuchnia lankańska
Sambousa (samosa) - pierożki arabskie - kuchnia arabska i indyjska
Samosa po raz drugi - kuchnia arabska i indyjska
Samosa warzywne - przepis z książki "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy" - kuchnia indyjska i arabska
Pieczywo
Bułki pszenneBezglutenowy chleb z ziaren i migdałów
Chałka
Chleb daktylowy z orzechami - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej
Chleb farmerski z automatu
Chleb kokosowo-orzechowy lub kokosowo-rodzynkowy
Chleb kokosowy - wersja dla niecierpliwych
Chleb na labanie (lub maślance) - polski chleb w Arabii Saudyjskiej
Chleb markook (saj bread) - kuchnia arabska
Chleb orkiszowo - konopny
Chleb naan - kuchnia arabska
Chleb pita - kuchnia arabska
Chleb pita - drugi wariant, kuchnia arabska
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Chleb pszenny
Chleb pszenny z automatu
Chleb sezamowy
Chleb z garnka żeliwnego
Chleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie - przepis z dworu Radziwiłłów
Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru
Przepisy na dania z grilla
Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizoGrillowane gruszki z orzechami i migdałami
Grillowane ziemniaki z boczkiem i dipem musztardowym
Jak przygotować grilla - porady
Kurczak w marynacie teriyaki
Pomysły na grilla
Pstrąg grillowany z piekarnika
Wołowina z grilla - porady
Pasztety, wędliny domowe i wędliny z szynkowaru
Aromatyczny boczek z szynkowaruBoczek "palce lizać" z szynkowaru
Boczek pieczony - multicooker Redmond w akcji
Biała kiełbasa
Kiełbasa resztkowa Starego Wielbłąda
Palcówka - kiełbasa dojrzewająca
Pasztet bardzo kremowy słoikowy
Pasztet bezglutenowy z ziarnami dyni
Pasztet domowy po saudyjsku
Pasztet wegetariański pieczony
Pasztet wegetariański z selerem
Pasztet mięsny pieczony by Lulu
Polędwica z szynkowaru - przepis wkrótce
Soczysta szynka z szynkowaru
Szynka peklowana w całości z szynkowaru
Przepisy na zimowe przetwory z owoców i warzyw
Cytryny i pomarańcze w syropie - do herbaty, do drinków, na przeziębienieCytryny i pomarańcze w syropie karmelowym
Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów
Domowa kostka rosołowa / pasta bulionowa
Duszona kapusta na zimę
Dżem z jagód goji i nasion chia
Fasolka szparagowa na zimę - kiszona i konserwowa
Frużelina truskawkowa na zimę bez żelatyny
Kalafior marynowany w curry
Ketchup domowy
Kiszone cytryny - kuchnia marokańska
Konfitura brzoskwiniowa
Konfitura morelowa z amaretto
Konfitura z arbuza
Konfitura z pomarańczy z cynamonem i goździkami
Konfitura z wiśni z cynamonem i goździkami
Korzenne powidła śliwkowe z migdałami
Leczo do słoików
Marynowane skórki arbuza - kuchnia arabska
Ogórki curry do słoików
Ogórki kiszone małosolne z estragonem
Ogórki konserwowe z kardamonem i imbirem
Pasta warzywna dla dzieci z wolno duszonych warzyw
Przecier pomidorowy bardzo gęsty
Tradycyjne pikle z arbuza - przepis z pogranicza Jemenu i Arabii Saudyjskiej
Tradycyjne powidła śliwkowe z węgierek - kuchnia polska
Żurawina do mięsa, serów i nie tylko - przepis do multicookerów
Surówki i sałatki, potrawy z warzyw
Roladki z cukinii lub bakłażanów - przepis z książki "Mamuszka"Sałatka bomba witaminowa
Sałatka izraelska Nidy Degutiene - kuchnia izraelska
Sałatka jerozolimska z granatem - kuchnia izraelska, kuchnia arabska
Sałatka tabbouleh - kuchnia arabska
Sałatka z arbuzem
Sałatka z arbuzem fetą i szpinakiem
Sałatka z cukinii i koziego sera
Sałatka z grillowanym kurczakiem i jabłkiem
Sałatka z ogórków kiszonych, majonezu i musztardy
Sałatka owocowa tropikalna
Sałatka z burakiem cukrowym
Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonych buraczków
Surówka z selera korzeniowego ze słonecznikiem
Surówka z selera, rzodkiewki i imbiru
Surówka z selera naciowego, kalarepy i jabłka
Surówka z selera naciowego z jabłkiem
Owoce i warzywa suszone
Czas suszenia warzywBananowe paluszki curry
Chipsy gruszkowe
Chipsy jabłkowe z cynamonem
Chipsy kiwi z truskawką
Chipsy ogórkowe z koperkiem i przyprawami
Chipsy pigwowe
Chipsy z dyni
Chipsy z mango
Cynbaty - chipsy z batatów z cynamonem
Jak suszyć śliwki węgierki w piekarniku
Pomidory suszone z ziołami
Suszona skórka pomarańczowa
Suszone ogórki kiszone
Suszone pomidory
Suszone pomidory z nutą pomarańczy i rozmarynem
Suszone śliwki węgierki
Suszone truskawki
Przepisy na przekąski i inne różności
Jajka gotowane w herbacie - kuchnia chińskaHiszpańskie krokiety z szynką serrano / croquetas de jamón - kuchnia hiszpańska
Korma (kuruma) - kuchnia indyjska
Nachos - domowe znaczy zdrowe - kuchnia Ameryki Południowej
Nei Choru / Ghee Rice - kuchnia indyjska
Sandwicze Hossama - kuchnia dla faceta
Shawarma z kurczaka - drugi wariant, kuchnia arabska,
Shoarma drobiowa - kuchnia arabska
Tacos z wołowiny - kuchnia argentyńska
Tacos z pikantnym grillowanym kurczakiem
Verrine z kurczakiem, kaszą, natką pietruszki i oliwkami
Verrine z purée ogórkowego z twarożkiem - wg. Susan Herrmann Loomis
Kuchenne porady i ciekawostki kulinarne
Cynamon dobry i zły - jak rozróżnićCzarny ryż - właściwości i zastosowanie
Deska serów - jak przygotować i jak podawać
Dlaczego warto stosować sos sojowy
Jak obrać granat
Jak przygotować wigilijny stół
Jak wyczyścić srebrne sztućce
Jak zrobić rozczyn / zaczyn ze świeżych drożdży
Kardamon - czym zastąpić i jak przeliczyć na mielony
Komosa ryżowa - z czym to się je ?
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować ?
Marmite i Vegamite - co to jest i z czym to jeść
Mięso ze strusia - zdrowie na talerzu
Miód Manuka - na co pomaga
Olej z czarnego sezamu - właściwości i zastosowanie
Papryka Aleppo - co to jest
Parzenie herbaty czarnej i ziół
Przechowywanie serów
Stek wołowy - z jakiego mięsa, jak usmażyć ?
Sól - jaką wybrać i jak stosować
Topinambur wraca do łask - wszystko o zapomnianym warzywie
Zielona herbata - rodzaje i sposób parzenia
Sprzęt AGD - opinie
AeroPress - co to jest i jak zaparzyć w nim kawęBlender personalny - co to takiego
Bocksbeutel - historia frankońskiej butelki
Czy warto kupić dzbanek filtrujący wodę
Do czego można wykorzystać wolnowar - film
Drip - co to jest i jak zaparzyć w nim kawę
Garnek do gotowania mleka
Garnek do gotowania ryżu czyli rice cooker
Garnek do tajine
Jak wybrać czajnik elektryczny
Jak wybrać maszynkę do mielenia mięsa
Jak wybrać oczyszczacz powietrza dla alergika
Jak wybrać wentylator przenośny
Kohersen Mycook - wielofunkcyjny robot kuchenny
Multicooker Redmond RMC-M90
Nietypowe sztućce
Noże - który do czego
Piekarnik parowy - czy warto kupić
Szynkowar - co to za stwór
Wolnowar - co to za stwór
Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać
Wybieramy ekspres do kawy
Zgrzewarki próżniowe - do czego się przydają
Zgrzewarki próżniowe - chroń jedzenie i oszczędzaj
Wydarzenia, wywiady, warsztaty, porady szefów kuchni
Cono Sur na tragach Ferment Show 2018Coraz bliżej święta - warsztaty kulinarne Kohersen Mycook
Culinary Innovators 2018
Festiwal Wódki i Zakąski 2018
Fińskie wigilijne smakołyki - przepisy szefa kuchni w rezydencji JE Hanny Lehtinen, ambasador Finlandii
Ile jest wina w winie - laboratorium autentyfkacji win
Jak przygotować wigilijną kolację - porady szefa kuchni w Hotelu Mansoor
Światowy Dzień Makaronu w restauracji "Na Skrajnej"
Warsztaty fotografii kulinarnej
Warsztaty z Gwiazdą - Anitą Sokołowską
Warsztaty z Gwiazdą - gotujemy z Ewą Szabatin i Rafałem Maserakiem
Wigilia Świętego Mikołaja - tradycja wigilijna w Finlandii
Recenzje książek i poradników kulinarnych
Apetyt na Francję - Mimi ThorissonGotuję, nie marnuję - Sylwia Majcher
Italia do zjedzenia - Bartek Kieżun
Kaukasis. Kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu - Olja Hercules
Kuchenny kredens - Minika Śmigielska
Lunchbox na każdy dzień - Malwina Bareła
Moc ziaren i orzechów
Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie - opracowanie zbiorowe
Nobel dla papryki Tadeusz Olszański
Placki niebanalnie - Karolina Polkowska
Przyprawy - Ewa Malika Szyc - Juchnowicz
Slow west wege - Katarzyna Kędzior
Strączki - Maria Banach
Siła ziół - Patrycja Machałek
Skutecznie TV - Magda Grzegorczyk
Zioła dla smaku, zdrowia i urody - Małgorzata Kaczmarczyk
Recenzje restauracji i lokali gastronomicznych
Stek House Evil tek z rostbefu i inne pysznościZdrowie i uroda
Czy picie kawy jest zdroweDomowy peeling kawowy - jak wykorzystać fusy z kawy
Gdzie znajdziemy najwięcej wapnia
Jak zachować się w czasie burzy
Kawa dla zdrowia i urody
Kleszcze - jak się przed nimi chronić
Koreańskie maseczki do twarzy
Kosmetyki z ekstraktem z konopi
Krem antysmogowy Vichy Slow Age Noc
Krem czarny ryż - ochrona przed smogiem
Krem ochronny anti-pollution moringa i cytryniec - Orientana
Lamazuna kosmetyki ew kostce
Masła i peeling do ciała - Herbal Care
Srebro dla zdrowia i urody
Witamina K - kiedy suplementować
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych