Domowy likier kawowy Kahlua

Jak zrobić domowy likier kawowy Kahlua


Domowy likier kawowy Kahlua smakiem i aromatem przewyższa oryginał. Bez problemu można przygotować go samodzielnie, dobierając takie proporcje cukru i alkoholu, aby w 100% spełniał Wasze oczekiwania. Co więcej - nie wymaga leżakowania, więc zdążycie go zrobić przed imprezą sylwestrową.
Domowy likier kawowy Kahlua jest bardzo łatwy do zrobienia. Wystarczy kilka składników, dostępnych w każdym sklepie spożywczym - rum, cukier, kawa arabika i wanilia.
Jeśli więc nie wyobrażacie sobie dnia bez kawy, to poniższy przepis jest właśnie dla Was.

Kahlua (Kahlúa) to słodki likier kawowy produkowany w Meksyku od 1936 roku. Od 2004 roku zawartość alkoholu w Kahlua wynosi 20,0%; wcześniejsze wersje były mocniejsze i zawierały 26,5% alkoholu.
Zarówno oryginalny Kahlua, jak i nasz domowy likier kawowy a'la Kahlua można pić w czystej postaci, z lodem,  z mlekiem lub wykorzystywać jako dodatek do kawy. Jednak największą sławę zyskał jako składnik kultowych drinków -  Black Russian i White Russian (spopularyzowanego przez braci Coen w filmie pt. Big Lebowski) oraz B-52.
Domowy likier kawowy Kahlua jest też świetnym dodatkiem do słodkich wypieków i lodów. 
Likier Kahlua od wielu lat plasuje się w czołówce najlepiej sprzedających się likierów na świecie, trudno byłoby znaleźć szanujący się drink bar czy restaurację, w której nie serwuje się drinków  z dodatkiem Kahlua.

Domowy likier kawowy Kahlua

Domowy likier kawowy Kahlua

- składniki
  • 1 szklanka bardzo mocnej, świeżo zaparzonej kawy (arabica)
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki białego rumu dobrej jakości (w ostateczności można zastąpić wódką)

Przepis na domowy likier kawowy Kahlua

Zaparzyć kawę, idealnym rozwiązaniem byłoby przygotowanie sześciu espresso ze świeżo zmielonej arabiki, ale jeśli nie macie takiej możliwości można je zastąpić kawą rozpuszczalną (pół szklanki granulek kawy rozpuszczonych w szklance wody).
Zaparzoną kawę (bez fusów) wlać do rondelka, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć nieco płomień i gotować około 10 minut, do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Dodać ekstrakt waniliowy i rum, dokładnie wymieszać i rozlać do butelek.
Domowy likier kawowy Kahlua jest gotowy do spożycia już następnego dnia.

Uwagi. Ilość cukru, rumu i ekstraktu z wanilii możecie dostosować do swoich upodobań. Dla mnie oryginalna Kahlua jest nieco za słodka, więc w przepisie zamiast dwóch szklanek cukru użyłam jednej.
Żeby uzyskać jeszcze bardziej zbliżony smak zamiast cukru trzcinowego można użyć syropu z trzciny cukrowej lub dodać 2-3 łyżki cukru trzcinowego Dark Muscovado (oba znajdziecie w większości marketów spożywczych).

Domowy likier kawowy Kahlua

Domowy likier kawowy Kahlua

Domowy likier kawowy Kahlua

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: