TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Szybka zupa ogórkowa z ryżem – prosty przepis na pyszną zupę

Zupa ogórkowa z ryżem to jedna z tych swojskich i smacznych zup, które pamiętam z dzieciństwa. Pyszne zupy ogórkowe robiła moja babcia i zawsze przestrzegam jej wskazówek. Zazwyczaj gotuję zupę ogórkową z warzywami i ryżem – moim zdaniem starta marchewka dodaje jej jeszcze więcej smaku. Bardzo lubię też zupę ogórkową z ziemniakami.

zupa-ogorkowa-z-ryzem
Ugotowanie zupy ogórkowej z ryżem to doskonały pomysł na szybki obiad. Zazwyczaj gotuję ogórkową na dwa dni.

Składniki na pyszną zupę ogórkową z ryżem

moja szklanka ma pojemność 250 ml.

  • 2 litry bulionu warzywnego albo rosołu,

  • 1 szklanka ryżu (to około 190 g),

  • 6-7 średnich ogórków kiszonych,

  • 2 średnie marchewki,

  • 3-4 łyżki śmietany 18%,

  • pęczek koperku,

  • sól i pieprz do smaku.


Przepis na zupę ogórkową z ryżem

Przygotowanie warzyw. Marchewkę i ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Przygotowanie pysznej zupy ogórkowej. Do bulionu dodaj starte ogórki i marchewkę i gotuj 10 minut lub do chwili, gdy będą miękkie.

Ugotuj ryż. Opłukany ryż, namocz w zimnej wodzie przez 30 minut, a następnie odcedź. Zalej ryż świeżą wodą w proporcji 1,5 szklanki wody na 1 szklankę ryżu. Doprowadź całość do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogień do minimum, przykryj garnek i gotuj 12–14 minut. Wyłącz ogień, ale zostaw ryż pod przykryciem jeszcze na 5–10 minut, aby „doszedł”.

Możesz ugotować ryż bezpośrednio w zupie. Jeśli chcesz tak zrobić, to dodaj ryż do bulionu zanim wrzucisz ogórki i gotuj około 10 minut. Po tym czasie dodaj ogórki i marchewkę i gotuj kolejne 10 minut.

Zaprawianie zupy. Gorący wywar wlewaj do śmietany małymi porcjami – łyżka po łyżce, cały czas energicznie mieszając, aby śmietana się nie zważyła. Zahartowaną w ten sposób śmietanę dodaj do zupy i krótko zagotuj.

Wolisz wegańską zupę? Zamiast śmietany dodaj do zupy od 200 do 400 ml mleczka kokosowego.

Przed podaniem nałóż ryż na talerze, zalej gorącą zupą i posyp posiekanym koperkiem lub natką pietruszki albo szczypiorkiem. Do zupy możesz też dodać pokrojone drobno mięso, na którym gotowałaś rosół.


Udostępnij przepis na zupę ogórkową z ryżem

Spodobał Ci się przepis na zupę ogórkową z warzywami i ryżem? Będzie nam miło, jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij przepis na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery. Zupa ogórkowa z indykiem zaprawiona śmietaną 18% czy bez mięsa - jaka jest Twoja ulubiona zupa ogórkowa?


Ogórki kiszone czy małosolne – jakie ogórki nadają się do  ogórkowej?

Podstawą mojej ulubionej zupy ogórkowej z ziemniakami są oczywiście ogórki kiszone. Kwaśny, słonawy ogórek kiszony sprawia, że zupa ogórkowa smakuje po prostu wyjątkowo. Nieco mniej popularna jest zupa ogórkowa z małosolniaków, ale też wychodzi bardzo smaczna.

Latem lubimy chłodniki ze świeżych ogórków i rzodkiewki. Smaczna zupa ogórkowa ze świeżych ogórków jest idealna na upały – orzeźwiająca, niskokaloryczna, ale mało pożywna.


Zupa ogórkowa z ryżem na indyku – lekka, zdrowa i bardzo domowa

Zazwyczaj gotuję ogórkową na wywarze z indyka lub z kurczaka albo na bulionie warzywnym. Zupa ogórkowa z indykiem jest bardzo smaczna. Delikatne mięso drobiowe w połączeniu z kiszonym ogórkiem daje zupę naprawdę wartą grzechu. Dodaję też startą marchewkę, bo tak robiła babcia – zupa ogórkowa z warzywami jest po prostu lepsza.

Ryż gotuję osobno metodą, której nauczyłam się w Arabii Saudyjskiej (wrzucam surowy ryż basmati na wrzątek), dzięki temu zawsze jest sypki.

zupa-ogorkowa-z-ryzem

Najlepsze przepisy na pyszne zupy ogórkowe z koperkiem – wariacje na bazie klasyka

W ostatnich latach coraz częściej można trafić na przepisy na ogórkową z różnymi dodatkami. O ile zupa ogórkowa z indykiem to już klasyka, to zupa ogórkowa z wędzonym łososiem nam nie zasmakowała. Może kiedyś się do niej przekonam? Mojemu mężowi bardzo smakuje zupa ogórkowa z czosnkiem, wystarczy dosłownie jeden mały ząbek czosnku na 3-litrowy garnek zupy i oczywiście bardzo dużo świeżego koperku.

Jak ugotować ryż basmati na sypko?

Zazwyczaj gotuję ogórkową z ziemniakami i odrobiną czosnku, bo to ulubiona zupa ogórkowa mojego męża. Jednak kiedy mamy ochotę na lżejszą wersję, do zupy dodajemy ryż. Dobrze ugotowany ryż basmati, świetnie pasuje do tej smacznej zupy.

Namoczony wcześniej przez około 30 minut i dokładnie wypłukany ryż gotuję w lekko osolonej wodzie. Przy tradycyjnej metodzie Idealna proporcja to 1 szklanka ryżu na 1,5 szklanki wody. To wystarcza na 4 porcje zupy. Warto wybrać do ogórkowej ryż basmati, jest zdecydowanie smaczniejszy niż inne gatunki. Nie korzystam z ryż „z torebki”, dobrze ugotowany ryż powinien być sypki.

zupa-ogorkowa-z-ryzem
Zupa ogórkowa z ryżem.

Komentarze