Pasta twarogowa z awokado (do kanapek lub warzyw)

Zdrowa, smaczna a przy tym niskokaloryczna pasta serowa z awokado doskonale sprawdzi się jako dodatek do pieczywa albo świeżych warzyw.

Składniki - przybliżone proporcje
  •  400 g gęstego jogurt greckiego lub białego sera albo labnehu (przepis na labneh)
  • 1 awokado
  • 1 pęczek drobno posiekanego szczypiorku
  • opcjonalnie 1 pęczek posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 3-4 ząbki  czosnku 
  • kilka kropli soku z cytryny lub limonki
  • sól i pieprz dla smaku
Przygotowanie
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, za pomocą łyżką wydrążyć miąższ, dodać kilka kropli soku limonki lub cytryny, aby nie ściemniał i dokładnie rozgnieść widelcem lub zmiksować.  Szczypiorek, czosnek, natkę pietruszki i chili drobno posiekać.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać lub zmiksować w blenderze
Podawać z pokrojonymi w słupki warzywami, nachos lub jako pastę do pieczywa.


Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: