2/27/2020

Ciasto marchewkowo jabłkowe

Ciasto marchewkowo jabłkowe 

przepis na ciasto z pulpy z wyciskarki


Ciasto marchewkowo jabłkowe, które długo zachowuje świeżość. Bardzo smaczne i proste do zrobienia. Można je dodatkowo przełożyć kremem lub tylko oprószyć cukrem pudrem.
Wilgotne ciasto marchewkowo jabłkowe przygotowałam z pulpy z wyciskarki, bo... nie chciało mi się ścierać marchewki na tarce. Jest po prostu idealne, miękkie, aromatyczne, ale nie przesłodzone. Super na każdą okazję dla dorosłych i dla dzieci.
Ciasto marchewkowe z pulpy z wyciskarki to już kolejny na blogu Cztery Fajery pomysł na to, aby nie marnować żywności. W podobny sposób robię ciasto pomarańczowe z migdałami
Ciekawa jestem, jakie macie sposoby na wykorzystanie wytłoków z wyciskarki.

Ciasto-marchewkowo-jablkowe
Ciasto marchewkowo jabłkowe przepis Cztery Fajery

Ciasto marchewkowo jabłkowe - składniki 

- proporcje na tortownicę o średnicy 20-22 cm lub keksówkę o wymiarach 30x10 cm
 wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • 3 małe jajka 
  • 180 g cukru pudru 
  • 150 ml oleju
  • 250 g pulpy marchewkowej z wyciskarki 
  • 100 g gęstego musu jabłkowego w wyciskarki
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • półtorej łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli 
Uwaga: 250 g pulpy marchewkowej i 100 g musu jabłkowego można zastąpić dodając 300 g pulpy marchewkowo jabłkowej i 4-5 łyżek wyciśniętego soku. Każda wyciskarka pracuje nieco inaczej, te proporcje dotyczą pulpy wytłoczonej na sitku o drobnych oczkach z modelu Ronic Zyle Semi - Professional. Jeśli wasze wyciskarki pozostawiają bardzo mokre wytłoki, to ilość musu lub soku można zmniejszyć o połowę.

Ciasto-marchewkowo-jablkowe
Marchewkę wyciskałam na sitku o drobnych oczkach

Ciasto marchewkowo jabłkowe  przepis 

Jajka ubijam na najwyższych obrotach miksera na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodaję cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym i miksuję, aż powstanie gładki krem. Cały czas ubijając wlewam powoli, wąską strużką olej. Po dodaniu całego oleju miksuję jeszcze kilka sekund.

Do powstałej masy dodaję pulpę z marchewki, mus jabłkowy i wiórki kokosowe. Całość miksuję na najniższych obrotach do połączenia składników.

Mąkę mieszam z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Przesiewam mąkę do powstałej  masy i mieszam szpatułką do uzyskania jednolitej konsystencji.

Formę wykładam papierem do pieczenia (w przypadku tortownicy boki smaruję cieniutko masłem i obsypuję mąką krupczatką lub tartą bułką, a papierem wykładam tylko dno formy). Przelewam ciasto do formy i piekę w temperaturze 150 -160 stopni, grzałka góra - dół przez około 65-70 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Ciasto-marchewkowo-jablkowe
Ciasto marchewkowo jabłkowe

16 komentarzy:

  1. Tak naprawdę nigdy nie robiłam ciasta marchewkowego, ale ogólnie mi smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe połączenie, które z przyjemnością wypróbuje. Nigdy bowiem nie dodawałam jabłek do ciasta marchewkowego, a faktycznie może smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To co mnie u ciebie fascynuje to to dążenie do ograniczenia marnotrawstwa. Sok z marchewki robiłam, a potem całą pulpę wywalałam do kosza, a przecież tyle może być fajnych zastosowań... Kuszę się na pomysł, czy zrobię ciasto nie jestem pewna, ale z pewnością będę brała przykład jak zużywać coś co jest pozornie nie do zagospodarowania. Jesteś wielka!

    OdpowiedzUsuń
  4. O dzięki wielkie za przepis, ja swoej odpady jeśli ich jest wiele, mroże i ukrywam w zupach kemach, bądź w kotletach mielonych z ziarnami !!! Na ciasto bym nie wpadła, o dzieki !!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mi ciasto marchewkowe przestało wychodzić, a lubię je i to bardzo :) za to moja córka przejęła pałeczke i wypieki wychodzą jej znakomicie :) także raz w tygodniu mamy ciasto marchewkowe do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podobnie wykorzystuję owoce i warzywa z wyciskarki. Zawsze szkoda mi je wyrzucić, a ciasta czy placki są takie pyszne!
    Twojego ciasta na pewno spróbuję i to może jeszcze dzisiaj, bo zaraz będę robić soczek 😊

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj jak dawno nie piekłam marchewkowego ciasta!
    Muszę to nadrobić...

    OdpowiedzUsuń
  8. Staram się też wszystko możliwie wykorzystywać w kuchni :) - to piękne :) Marchewkowe kocham, na pewno zrobię z Twojego przepisu bo z jabłkami. Polecam kruche marchewkowe rogaliki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam ciasto marchewkowe 😍 Trzeba będzie zrobić 😀

    OdpowiedzUsuń
  10. Wstyd się przyznać, ale nigdy nie robiłam ciasta marchewkowego... Nadrobię ten błąd z Twoim przepisem. Dodatek jabłka bardzo mi przypadł do gustu. Bardzo lubię to połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniały pomysł na wykorzystanie wytłoczyn z wyciskarki. Mamy sok, mamy ciasto i nic się nie marnuje!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto marchewkowe robię regularnie, ale z dodatkiem jabłek jeszcze nie robiłam. Nie mam wyciskarki, więc w takim przypadku jakie powinny być proporcje owoców?

    OdpowiedzUsuń
  13. Genialny pomysł na wykorzystanie pulpy. Wykorzystam pomysł na bank ☺️

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszności ! Uwielbiam piec ! Bardzo dobre jest tez marchewkowe z polewa czekoladowa

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja pulpe z marchwi zamrazam. Później dodaję do zup jarzynowych. Teraz fajnie ..dodam do ciasta.

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis