Karkówka doskonała wolno pieczona

Jak wiadomo proste przepisy są najlepsze, a ten jest wyjątkowo łatwy.
Za to jaki efekt.... palce lizać :)

To jedno z popisowych dań Pawła, przyrządzał je zanim jeszcze powiedzieliśmy sobie sakramentalne "tak".
Najpierw marynował karkówkę przez co najmniej jedną dobę, a później piekł w piekarniku kilka godzin, zużywając przy tym nieprawdopodobne ilości prądu.
Po tym, jak nasze kuchenne królestwo wzbogaciło się o wolnowar, skrócił się czas marynowania, a wydłużył czas pieczenia.
Na szczęście nasz Crock-Pot zużywa o wiele mniej prądu niż piekarnik, a ze względu na pojemność pomieści nawet duże porcje mięsa.
Stażu małżeńskiego nam przybywa, lat zresztą też, a ja niezmiennie lubię ten moment, kiedy Paweł pyta: "a może byśmy zjedli karkóweczkę na obiad?" Tęskniłam za tym podczas pobytu w Arabii Saudyjskiej - tam nie było szans na kupienie jakiejkolwiek wieprzowiny, a taka rewelacyjnie miękka i aromatyczna karkówka, bez jakichkolwiek sztucznych dodatków jest doskonała do obiadu.
Spróbujcie sami.
Przygotowanie mięsa zajmuje Pawłowi około 15 minut plus oczywiście czas marynowania i powolnego duszenia.

Karkówka doskonała wolno pieczona - składniki

ilość przypraw jest podana w przybliżeniu, możecie ją modyfikować zgodnie z własnymi upodobaniami.
  • 2,5 kg karkówki wieprzowej
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki mielonego pieprzu
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 3-5 łyżek majeranku
  • 1,5 łyżeczki mielonej papryki (słodkiej, ostrej lub pół na pół)
  • olej do natarcia mięsa i podsmażenia cebuli
  • 4 duże cebule (u nas najczęściej 2 białe i 2 czerwone)
  • około 100 ml bulionu lub wody

Karkówka doskonała wolno pieczona - przygotowanie

Karkówkę myję, osuszam papierowym ręcznikiem i obwiązuję sznurkiem. Sznurowanie mięsa nie jest konieczne, ale ponieważ zazwyczaj przygotowujemy większe kawałki i część zamrażamy, to zależy mi na tym, aby mięso zachowało zwarty kształt.
Mięso nacieram olejem i przyprawami (solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę lub roztartym na pastę czosnkiem i papryką). Na samym końcu obsypuję obficie majerankiem, zawijam w folię spożywczą i wstawiam na minimum 10 godzin do lodówki, chociaż używając wolnowaru nie ma takiej potrzeby.
Następnego dnia, po wyjęciu mięsa z lodówki pozostawiam je na blacie w kuchni na około 30 minut do godziny. W międzyczasie kroję w piórka cebulę.
Teraz mamy do wyboru dwa warianty. Jeśli korzystacie z wolnowarów Crock-Pot z powłoką DuraCeramic, to najpierw na ostrym ogniu podsmażamy na niewielkiej ilości oleju cebulę. Jeśli korzystacie z innych modeli, to do misy najpierw wkładamy cebulę, a później mięso. Całość podlewamy bulionem lub wodą.

Karkówka doskonała wolno pieczona - czas wolnowarzenia

● opcja low - około 9 do 10 godzin
● opcja high - około 6 do 7 godzin
Karkówkę kroimy dopiero wtedy, kiedy całkowicie ostygnie, a jeszcze lepiej robić to następnego dnia, po schłodzeniu w lodówce.

Tak przygotowaną mięso można przechowywać w lodówce nawet 8-10 dni.

W podobny sposób przygotowujemy karkówkę, jako wędlinę, niebawem postaram się zamieścić przepis.


Komentarze

  1. Jesli pieke w piekarniku to do jakiej temp. nagrzac go musze i jaki czas pieczenia ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekarnik powinien być nagrzany do około 90 stopni czas pieczenia, to wówczas około 7 do 8 godzin, czasem nawet dłużej. Dlatego wolnowar jest zdecydowanie wygodniejszy, zwłaszcza, że podczas pieczenia nie muszę do niego zaglądać czy mi się coś nie przypala

      Usuń
  2. Macie już przepis jak przyrządzić karkówkę na wędlinę?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy taką zimną karkówkę, pokrojoną w plastry można podgrzać w wolnowarze? Rozumiem, że świeżo ugotowana jest trudna do pokrojenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wolnowar nie służy do podgrzewania - zajmuje to bardzo dużo czasu, ale... niekiedy tak robię :D

      Usuń
  4. Polecam z szynkowaru, to dopiero poezja smaku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam też w szynkowarze, jako wędlinę do kanapek. Istotnie jest super

      Usuń
  5. ok wolnowar nie aluzy do podgrzewania. rozumiem. ale pieke w niedziele szynke wieprzowa w piekarniku i musze go zwolnic na kurczaki. czy moge wrzucic szynke po upieczeniu w piekarniku do wolnowara na podtrzymanie ciepla? czy mam ustawic utrzymanje ciepla czy najpierw go rozgrzac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób szynkę w wolnowarze, będzie znacznie prościej i równie smacznie

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: