Pizza jak z Pizza Hut

Pizza jak z Pizza Hut

najlepsze ciasto na pizzę na grubym spodzie


Pizza jak z Pizza Hut to najlepszy, naszym zdaniem, przepis na ciasto na pizzę na grubym spodzie. Jestem przekonana, że wy też będziecie nim zachwyceni. Tradycyjna włoska pizza ma zazwyczaj tylko kilka składników i cienki spód, nasza jest bardziej w stylu amerykańskim - z podwójnym lub potrójnym serem i dużą ilością dodatków. Oczywiście sami sobie wybierzecie co chcecie dodać.

Przepis na pizzę jak z Pizza Hut jest banalnie prosty, ale wymaga trochę czasu. Ciasto drożdżowe musi wyrosnąć i to minimum 60-120 minut w ciepłym miejscu, a najlepiej przez 24 do 48 godzin w lodówce. Żeby nie zamęczyć niecierpliwych, najpierw podam wam przepis na pizzę, a pod nim, jeśli będziecie mieli ochotę, znajdziecie informacje m.in. o tym jaka jest najlepsza mąka do pizzy, jaki dodatkowy ser wybrać do pizzy, jak wyrabiać ciasto i ile czasu powinno wyrastać, żeby było idealne.

Szybki przepis na pizzę także jest już na blogu. 

Pizza-jak-z-pizza-hut
Pizza jak z Pizza Hut

Pizza jak z Pizza Hut - składniki

moja szklanka ma 250 ml pojemności, z podanych proporcji otrzymacie średnie 2 pizze
  • 2,5 szklanki mąki pszennej typ 00, ale można zastąpić mąką typ od 400 do 450
  • 1 szklanka letniej wody - temperatura wody nie powinna przekraczać 37-38 stopni
  • 2 łyżki mleka
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki suchych drożdży lub 15 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • mozzarella i ulubione sery np. Gouda lub Podlaski (w naszym przypadku z MSM Mońki)
  • ulubione dodatki do pizzy

Sos do pizzy jak z Pizza Hut

  • 1 kartonik (500g) przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy 
  • 2 małe ząbki czosnku 
  • 1 czubata łyżeczka oregano lub ziół prowansalskich
  • duża szczypta cukru 
  • sól i pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję drobno posiekany czosnek i smażę około 30-45 sekund. Dodaję pomidory i przyprawy i na niewielkim ogniu gotuję około 15-20 minut, aby odparować nadmiar płynów.


Pizza jak z Pizza Hut przepis


Uwaga: Jeśli używam drożdży suszonych to dodaję je do mąki, ale część z Was zapewne skorzysta ze świeżych drożdży, więc najpierw trzeba będzie przygotować zaczyn.
Świeże drożdże rozcieram z cukrem, aż zrobią się płynne. Dodaję 2 łyżeczki mąki i 1/4 szklanki letniej wody (z tych składników, które przygotowałam sobie na ciasto). Rozcieram łyżeczką, aby nie było grudek, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15-20 minut do wyrośnięcia.

1. Do misy miksera wsypuję mąkę i sól, mieszam przez chwilę łyżką, aby napowietrzyć mąkę. Dodaję drożdże, mleko i stopniowo pozostałą wodę. Wyrabiam za pomocą haka do ciasta drożdżowego przez około 12-15 minut. Pod koniec dodaję oliwę i wyrabiam, aż ciasto całkowicie wchłonie tłuszcz.
Ciasto na pizzę jak z Pizza Hut powinno być bardzo miękkie, ale jednocześnie powinno odchodzić od ścianek misy.

2. Wyrobione ciasto przekrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 60-120 minut. Dobrym rozwiązaniem jest rozgrzanie piekarnika do 35-40 stopni, wyłączenie go i wstawienie do środka ciasta na około 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość trzykrotnie.

3. Wyjmuję ciasto na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiam ręcznie przez kilka minut. Dzielę ciasto na 2 części.  Każdą część rozwałkowuję albo rozciągam dłońmi na grubość 5-10 mm.  Dla mnie wygodniejszą metodą jest rozciąganie ciasta, a potem przełożenie go do natłuszczonej oliwą blachy do pizzy. Uformowane pizze odstawiam do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.

4. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 250 stopni. Wierzch pizzy smaruję sosem, posypuję serem, nakładam ulubione składniki i wstawiam na środkową półkę piekarnika. Piekę około 10-15 minut w zależności od grubości ciasta (im grubsze ciasto, tym dłuższy czas pieczenia, ale nigdy nie przekraczam 15 minut). 

Pizza-jak-z-pizza-hut

Jaka mąka do ciasta na pizzę

To pytanie zadajecie nam dosyć często, a my mamy dylemat co odpowiedzieć. Zgodnie ze sztuką powinna to być drobniutko zmielona i  zawierająca bardzo dużo glutenu specjalna pszenna mąka do pizzy typ 00. Gluten powoduje, że ciasto jest sprężyste, delikatne i kruche. Ale pokażcie mi takiego odważnego, który mnie zmusi do szukania jej w sklepach, kiedy mam do zrobienia setki innych rzeczy. W sklepach często spotkacie mąki z napisem "mąka do pizzy", które zawierają dodatkowo spulchniacze. Moim zdaniem nie warto ich kupować, lepiej użyć ogólnie dostępnej mąki pszennej typ 450. Znajdziecie ją w każdym sklepie spożywczym, bo to jeden z najpopularniejszych rodzajów mąki do wypieku ciasta.

Mąkę 00 z powodzeniem zastępują wszystkie mąki pszenne, których typ mieści się w przedziale od 400 do 450, ale równie dobre ciasto otrzymuję z mąki luksusowej typ 550.
Jeśli lubicie eksperymenty możecie spróbować pizzy z innych rodzajów mąki, dobrze sprawdzają się  mąka orkiszowa, mąka ryżowa i mąka z ciecierzycy.

Wyrabianie ciasta do pizzy

Dobrze wyrobione ciasto to klucz do sukcesu. Wyrabianie ciasta mikserem zajmuje mi około 15 minut, ręcznie około 20 minut. Oliwę dodaję dopiero na około 5 minut przed końcem wyrabiania ciasta i wyrabiam do chwili, aż ciasto całkowicie wchłonie tłuszcz.

Wyrastanie ciasta do pizzy

Osobny temat to wyrastanie ciasta na pizzę. Jeśli nie mam czasu, to wyrobione ciasto odstawiam w ciepłe miejsce na 60-120 minut.  Jeśli jednak planuję wcześniej pieczenie pizzy, to przygotowuję ciasto na 24 do 48 godzin przed pieczeniem. Smak takiego ciasta jest idealny, żaden szybki przepis na pizzę nie pozwoli uzyskać takiej konsystencji i smaku.

Metoda powolnego wyrastania ciasta na pizzę w niskiej temperaturze czyli po prostu w lodówce pozwala uzyskać elastyczne i lekkostrawne ciasto. Wyrobione ciasto zakrywam podziurkowaną widelcem folią spożywczą i wstawiam do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia wyjmuję je z lodówki i pozostawiam na kuchennym blacie na około 60 minut. Ciasto jeszcze podrośnie.
Dzielę ciasto na dwie równe części i krótko wyrabiam. Teraz mam dwie opcje do wyboru
  • albo przygotowuję z nich od razu spody do pizzy i pozostawiam na około 30 minut do wyrośnięcia, po czym nakładam składniki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 250 stopni, 
  • albo wstawiam kulki ciasta na kolejne 24 godziny do lodówki i dopiero po drugim wyrastaniu i ponownym krótkim zagniataniu ciasta przygotowuję blaty do pizzy. 
Przygotowując spody do pizzy wolę je rozciągać niż wałkować, ale to już kwestia wyboru. Obie metody są dobre.

Jakie sery do pizzy

Pierwsza warstwa sera to zgodnie z włoską tradycją, mozzarella, ale z powodzeniem można użyć także dobrych jakościowo żółtych serów np. Gouda z MSM Mońki. Jeśli korzystacie z mozzarelli w kulkach w zalewie, to trzeba ją najpierw odsączyć. Jeśli uda się wam kupić ten ser w bloku lub w plastrach, to wystarczy ją drobno pokroić, zetrzeć na tarce lub nałożyć całe plasterki.  Mozzarella ląduje jako pierwsza na posmarowanym sosem pomidorowym spodzie do pizzy. Na to nakładamy kolejne składniki. Tutaj ogranicza nas wyłącznie fantazja, ale dodatki nie powinny być zbyt mokre. Zielsko np. liście bazylii, nakładamy dopiero po  upieczeniu pizzy.
Ostatnią warstwę zawsze stanowi u nas dobry żółty ser. Najczęściej dodaję stare na tarce o grubych oczkach sery Gouda i Podlaski ze wspominanej wyżej Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach wymieszane ze sobą w proporcjach 1:1. Oba są serami typu holenderskiego. Gouda, jest doskonałym serem to wszelkich dań na ciepło, łatwo się topi, natomiast ser Podlaski charakteryzuje się lekko wyczuwalną pikantną nutę i idealnie pasuje do pizzy. Tę mieszankę oprószam czasami startym na tarce o drobnych oczkach parmezanem.

Pizza jak z Pizza Hut


Komentarze

  1. Ja mam przepis, w którym tworzenie ciasta do pizzy trwa wieki. Chętnie spróbuję Twojego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Spróbuję Twojego ciasta. Mam moj przepis z Toskanii z warsztatów, ale lubię próbować innych☺️ Wygląda smakowicie i moje dzieciaki lubia grube ciasto. Dam znać jak wyszlo ☺️

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pizzę, więc kiedyś może wypróbuję też ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mąki musiałam dodać sporo więcej 🙄 pewnie drugie tyle co w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale po co? To ciasto powinno być bardzo miękkie. Ile czasu wyrastało i jakiej mąki używałaś?

      Usuń
  5. Dziś trafiłam na Waszą stronę i jestem bardzo szczęśliwa... Szukałam przepisu na chleb w garnku żeliwnym swoją drogą jutro będzie taki chleb ale teraz o pizzy... W życiu nie udało mi się takie wspaniałe ciasto, nieziemsko smakowite. Pizza Hut się chowa. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  6. Wczoraj robiłam pizzę. Mimo kilku komentarzy które zniechęcały, nie żałuję! Wyszła pyszna, pulchniutka jak bułeczka! I po zjedzeniu nie czułam ciężaru na brzuchu jak to często po pizzach bywa.
    Rzeczywiście ciasto po wyrobieniu nie wygląda jak od typowej pizzy nie odkleja się samo od ścianek miski, klei się do dłoni. Ale po odstaniu godziny w ciepłym miejscu, dobrze naoliwilam sobie dłonie i ładnie wyjęłam i rozciągnęłam na brytfanie.
    Wyszło rewelacyjne! ��������

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja. Też wydawało mi się że jest jakiś problem z proporcjami. Ale nie potrzebnie. Pizza wyszła genialna! W życiu takiej dobrej nie jadłem! Spróbujcie a się przekonacie!! Dziękuję

      Usuń
  7. Cudny przepis! Spróbowałam go robiąc jedzonko dla mojego lubego i jego kolegów. Każdy się rozpływał nad tym ciastem, ja również.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dawałem tyle mąki 00 aż konsystencja przestała się lepić do dłoni na samym końcu oliwą i oregano do ciasta. Po włożeniu do piekarnika na wyrastanie na spód dałem blaszkę i wlałem gorącą wodę aby parowało to zapobiega przesuszeniu ciasta podczas wyrastania. Ciasto stało się mega elastyczne dobrze wyrosło. Podzielona na 2 części wystarczyła. Z jednej wyszła okrągła na całą blaszkę z piekarnika. Sos plus ser i kukurydzą na 5 minut do piekarnika po tym czasie dołożyłem prosciutto i cebulę czerwoną i na 5 minut na przed ostatnią półkę piekarnika. Pizza wyszła lepiej niż nie jedna z polskiej pizzerii. Posypaną rucolą była pyszna. Nie ciężka a w całym domu dochodzi się zapach oregano. Osobiście dodałbym więcej soli ale z tym trzeba uważać.

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam, temperatura pieczenia 250 stopni pieczenie góra/ dół z wentylatorem, bez wentylatora czy tylko od dołu?

    OdpowiedzUsuń
  10. Super przepis polecam mistrzostwo

    OdpowiedzUsuń
  11. Rewelacja ,bomba lepsze jakpizza hut

    OdpowiedzUsuń
  12. Najlepsza na świecie ciasto rewelacyjne polecam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: