8/25/2017

Idealne ciasto na pizzę

Idealne ciasto na pizzę
prosty przepis na spód do pizzy

Idealne ciasto na pizzę to co najmniej połowa sukcesu, a ciasto do pizzy z poniższego przepisu, zaczerpniętego z książki "Kuchnia smaków i zapachów. 300 przepisów na robota Kohersen MyCook" jest naszym zdaniem doskonałe - grubsze, ładniej wyrośnięte na brzegach i cienkie, chrupiące na spodzie, a przy tym wyjątkowo smaczne.
Z takiego ciasta na pizzę byłby dumny nawet rodowity Włoch
Z poniżej podanych proporcji otrzymaliśmy pizzę, którą najadły się trzy osoby.

Ciasto do pizzy przepis

  • 1 jajko
  • 100 ml wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 230 g mąki (używam mąki pszennej typ 450 lub 550)
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g oliwy (czasami zamiast oliwy dodaję olej kujawski rzepakowy i moim zdaniem jest to znacznie lepsze rozwiązanie)
Uwaga: przygotowywałam też ciasto z mąki do pizzy typ 00 jednego z polskich producentów, jednak nam nie przypadło do gustu.. Zamierzam niebawem zrobić pizzę z oryginalnej mąki włoskiej - ciekawa jestem czy będzie jakaś różnica w smaku

Idealne-ciasto-na-pizze

Dodatki do pizzy

Do przygotowania tej pizzy użyliśmy zaledwie kilku składników: 250 g żółtego sera, 100 g sera pleśniowego oraz po kilka dużych, ale cienko pokrojonych plastrów szynki i bekonu. Dodatkowo Paweł posypał sobie swoją porcję drobno posiekaną papryczką jalapeno. To jakich użyjecie dodatków zależy tylko od Waszej fantazji.

Jak zrobić ciasto na pizzę

Mąkę wymieszałam z suchymi drożdżami. Wszystkie składniki umieściłam w misie miksera i wyrabiałam za pomocą haka do ciast przez około 10-15  minut.
Z ciasta uformowałam kulę i pozostawiłam w ciepłym miejscu na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Ważne:
Gotowego ciasta nie wałkujemy, ale rozciągamy dłońmi na boki, powinno mieć grubość około 3 do 4 milimetrów. formujemy okrągły placek i nakłuwamy go wykałaczką.

Gotowy placek posmarowałam sosem do pizzy, posypałam startym żółtym serem, ułożyłam ulubione dodatki (zazwyczaj, te które były w lodówce). Czasami posypuję pizzę drugą warstwą żółtego sera.
Pizzę ułożyłam na blasze i piekłam w piekarniku nagrzanym do 220-240 stopni (grzanie góra - dół) przez około 15 do 20 minut.

Uwaga: naszą ostatnią pizzę upiekliśmy na papierze do pieczenia, który w naszej opinii sprawdził się znacznie lepiej, niż blachy do pizzy.

Przygotowanie ciasta na pizzę w robotach termomiksujących

Do naczynia miksującego włożyć żółty ser, rozdrobnić miksując przez 10 sekund z prędkością 8, po czym przesypać do innego naczynia.
Wszystkie składniki ciasta włożyć w podanej wyżej kolejności do naczynia miksującego. Ustawić czas 2 minuty, prędkość "wyrabianie ciast".
Ciasto pozostawiam na około 15 minut w naczyniu głównym do wyrośnięcia.
Dalej postępujemy jak wyżej


Idealne-ciasto-na-pizze
Idealne ciasto na pizzę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis