8/29/2017

Idealny arabski hummus (hummus bi tahini)

Ten hummus nie mieści się w kanonie zrób szybko, zjedz jeszcze szybciej.
To hummus idealny, o aksamitnej gładkiej konsystencji i wyjątkowym smaku.

Idealny arabski hummus (hummus bi tahini)




Niedawno trafiła w nasze ręce rewelacyjna książka Konrada Budzyka "Hummusy i pasty"
Książka dla mnie niezwykle ważna, bowiem hummus, labneh i pakistańska wołowina stanowiły w Al-Khobar jedne z głównych składników mojej diety.
To właśnie mieląc ciecierzycę na mąkę do pakory (warzywa smażone w cieście), spaliłam całkiem przyzwoity wysokoobrotowy blender. Teraz już nie mam tego problemu, robot Kohersen MyCook o ogromnej mocy 1600W radzi sobie doskonale nie tylko z przygotowaniem mąki z cieciorki, ale i wielu innych ziaren i nasion.
Ale nie o tym chciałabym dziś napisać :)
Ciecierzyca, której nazwa po arabsku brzmi właśnie "hummus" była uprawiana na Bliskim Wschodzie już 8000 lat temu, do Europy trafiła 3000 lat później, a pierwsze wzmianki o puree z ciecierzycy, podawanym na zimno pochodzą z XIII wieku.
Bogata w łatwo przyswajalne białko,witaminy, minerały i kwas foliowy sprzyja odchudzaniu, reguluje procesy trawienne, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.
Hummus bi tahini (czyli właśnie to, co w Europie w skrócie nazywamy hummusem) jest popularny na całym Bliskim Wschodzie i w krajach Maghrebu. Coraz częściej sięgają po niego także Polacy. Ma niezliczoną ilość odmian i wariantów, ale zawsze powinien mieć w składzie ciecierzycę - po prostu nie istnieje coś takiego jak hummus bez cieciorki
Książka Konrada, z pewnością dla wielu z Was będzie skarbnicą pomysłów na doskonałe pasty i różne warianty hummusu, ale dziś chciałabym Wam podać przepis na najbardziej, moim zdaniem, klasyczny hummus bi tahini.
Bez zbędnych dodatków i udziwnień.

Ten hummus nie mieści się w kanonie zrób szybko, zjedz jeszcze szybciej.
To hummus idealny, o aksamitnej gładkiej konsystencji i wyjątkowym smaku.

W krajach Zatoki Perskiej - Arabii Saudyjskiej, Omanie, Kuwejcie i pozostałych państwach tego regionu -  czas płynie inaczej, wolniej, a wszechobecne słowo bukra (pol. jutro) najlepiej oddaje charakter mieszkańców Półwyspu Arabskiego. Hummus w krajach arabskich, to nie tylko dodatek do falafela, warzyw czy płaskich arabskich chlebów. To podstawa codziennej diety, to wspólne biesiadowanie i długie godziny rozmów, wczesnym rankiem lub nocą, kiedy słońce nie jest już tak dokuczliwe.
Idealny hummus powinien być jedwabiście gładki, z wyczuwalną nutą czosnku i oliwy. W przypadku naszego robota kuchennego uzyskanie takiej właśnie gęstej, kremowej pasty bez najmniejszych grudek zajmuje o ponad połowę mniej czasu niż metodą tradycyjną, a smak jest dokładnie taki, jak hummusu który jadałam w Qatif, Jubail, Al-Hofuf...

Inne nazwy ciecierzycy: cieciorka, groch włoski

Idealny arabski hummus - składniki

  • półtorej szklanki (około 260 g) suszonej ciecierzycy (w ostateczności 2 puszki ciecierzycy po 400 g każda)
  • 3 łyżki wywaru z ugotowanej ciecierzycy
  • 3 kostki lodu lub lodowatej wody (u mnie każda kostka lodu to odpowiednik 1 łyżki wody)
  • 3 łyżki pasty sezamowej tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 lub 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej dodanej do wody, w której moczymy ciecierzycę
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie około pół łyżeczki mielonego kuminu 
Do przybrania: oliwa z oliwek do polania na wierzchu, duża szczypta kashmiri chilli (można zastąpić pieprzem kajeńskim albo ostrą papryką), orzeszki piniowe, plasterki świeżego ogórka obsypane słodką lub ostrą mieloną papryką, natka z pietruszki albo kolendry lub inne ulubione dodatki

Idealny arabski hummus (hummus bi tahini)

Idealny arabski hummus (hummus bi tahini)

Idealny arabski hummus - przygotowanie
Uwagi: 
 Po ugotowaniu ziarenko ciecierzycy powinno być idealnie miękkie, nie może być w środku białe i suche. Także ciecierzyca, którą kupujemy w puszkach lub słoikach nie jest dostatecznie miękka, dlatego warto ją jeszcze podgotować.
Ze względu na twarde skórki ciecierzycę miksujemy zawsze gorącą, ponieważ po wystudzeniu skórki twardnieją i trudniej jest uzyskać gładki hummus.
Dodatek lodu lub lodowatej wody powoduje, że hummus przybiera znacznie jaśniejszy kolor.

Idealny arabski hummus (hummus bi tahini)

Z ciecierzycy suszonej: ciecierzycę wsypać do miski, zaleć dużą ilością wody z sodą oczyszczoną. (zazwyczaj na 1 szklankę suszonej ciecierzycy wlewam 3 szklanki wody). Pozostawić na 10-12 godzin.
Następnego dnia odcedzić i opłukać, gotować w dużej ilości wody około 2 godzin.
Ciecierzycę odcedzić, wywar zachować i wystudzić, im będzie zimniejszy tym lepiej.
Z ciecierzycy z puszki: Ciecierzycę odcedzić, opłukać wodą i gotować przez około 25-30 minut.
Zalewę z gotowania pozostawić i dobrze wystudzić.
Do ugotowanej ciecierzycy dodać czosnek, pastę tahini, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku i miksować do czasu, aż pasta będzie aksamitna, bez żadnych grudek (czas miksowania zależy od mocy i jakości blendera).
Nie przerywając miksowania, do powstałej masy stopniowo dodać około 3 łyżek zimnego wywaru z ciecierzycy, kostki lodu (lub lodowatą wodę) i miksować do połączenia składników

Idealny arabski hummus (hummus bi tahini) - wariant dla użytkowników Kohersen MyCook
Z ciecierzycy suszonej: Ciecierzycę wsypać do miski, zaleć dużą ilością wody z sodą oczyszczoną  (zazwyczaj na 1 szklankę suszonej ciecierzycy wlewam 3 szklanki wody).  Pozostawić na 10-12 godzin.
Następnego dnia odcedzić, opłukać, wsypać do naczynia głównego i gotować: czas 50 minut, temperatura 100 stopni, obroty 1.
Ciecierzycę odcedzić, wywar zachować i wystudzić, im będzie zimniejszy tym lepiej.
Z ciecierzycy z puszki: Ciecierzycę odcedzić, opłukać wodą i gotować przez około 15-20 minut, temperatura 100 stopni, obroty 1.
Zalewę z gotowania pozostawić i dobrze wystudzić.
Do ugotowanej ciecierzycy dodać czosnek, pastę tahini, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku, ustawić czas 1 minuta, obroty 7.
Do powstałej masy dodać kostki lodu i wlać bardzo zimny wywar z gotowania ciecierzycy, ustawić czas 1 minuta, obroty 10, 

Gotowy hummus przełożyć do płaskiej miseczki, łyżką zrobić niezbyt głębokie rowki do których będzie spływała oliwa, polać oliwą, posypać kashmiri chili lub ostrą mieloną papryką albo udekorować plasterkami świeżego ogórka lub natką pietruszki.
Podawać z chlebem z chlebem markook, pita lub tandoori, jako dodatek do falafeli, krakersów itp.

Idealny arabski hummus (hummus bi tahini)

Idealny arabski hummus (hummus bi tahini)

Seria: Kohersen przepisy

3 komentarze:

  1. Dziś robiłam hummus z burakiem :) Uwielbiam tę pastę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. My najbardziej lubimy klasyczny hummus, bez żadnych dodatków

    OdpowiedzUsuń
  3. Twierdzę, że z popularnej ciecierzycy puszkowej nie wyjdzie kremowy ani aksamitny.
    Tylko z ciecierzycy z puszki sprzedawanej w TKmax udało mi się uzyskać zadowalający efekt.
    Najlepszy z gotowanej!

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger