Boczek pieczony w piekarniku
Jak upiec boczek surowy – najlepszy przepis na boczek pieczony w piekarniku
Tradycyjny boczek pieczony w piekarniku, pachnący przyprawami i soczysty w środku, chyba nigdy nam się nie znudzi. Wygrywa nawet z przepisem na żeberka w miodzie. Na boczek pieczony przepisy są różne, ale żeby zrobić boczek pieczony z chrupiącą skórką, wcale nie potrzeba wielu składników. Ładny kawałek boczku, trochę przypraw, piekarnik i cierpliwość w zupełności wystarczą, bo nasz przepis na boczek pieczony w piekarniku jest bardzo prosty.
Jeśli uważasz, że ten pyszny boczek pieczony z przyprawami jest „za ciężki” albo „za tłusty”, to masz odrobinę racji. To nie jest danie dietetyczne, ale my nie potrafimy z niego zrezygnować. Chcesz wiedzieć jak upiec boczek w piekarniku? Zapraszamy po nasz sprawdzony przepis na pyszny boczek pieczony z przyprawami.
Taki soczysty i bardzo smaczny pieczony boczek w piekarniku doskonale sprawdza się jako domowa wędlina. Najważniejsze, żeby udało Ci się wybrać dobry boczek, przyprawić go porządnie i dać mu trochę czasu na zamarynowanie.Soczysty boczek z piekarnika – składniki na boczek pieczony z piekarnika
1,5 kg surowego boczku bez żeberek, i najlepiej bez skóry,
1 łyżka majeranku,
1 łyżeczka słodkiej lub ostrej papryki, lub więcej do smaku,
1 łyżeczka mielonego czosnku lub 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
opcjonalnie pół łyżeczki brązowego cukru,
opcjonalnie pół łyżeczki mielonego chili lub do smaku,
1 łyżeczka soli,
pół łyżeczki mielonego pieprzu.
Tradycyjny boczek pieczony przepis krok po kroku
Przygotuj marynatę. W niedużej miseczce wymieszaj: 1 łyżkę majeranku, łyżeczkę słodkiej papryki, czosnek, pół łyżeczki mielonego chili, pół łyżeczki cukru, 1 łyżeczkę soli i około pół łyżeczki mielonego pieprzu.
Natrzyj boczek przyprawami. Przygotowanymi przyprawami natrzyj boczek ze wszystkich stron, wcierając je dokładnie w mięso. Przyprawiony boczek zawiń dokładnie w folię spożywczą i odstaw na całą noc do lodówki (czas marynowania 12 godzin jest moim zdaniem optymalny, ale zdarza nam się marynować boczek nawet 24 godziny).
Przed włożeniem do lodówki możesz boczek zrolować i związać w bawełnianym sznurkiem, jeśli chcesz przygotować np. roladę z boczku pieczonego na święta lub inną okazję.
Pieczenie boczku w piekarniku. Wyjęty z lodówki, zamarynowany boczek odwiń z folii i pozostaw na blacie na około 15-20 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200 stopni, grzałka góra-dół. Na dno żaroodpornego naczynia wlej 4-5 łyżek wody, włóż mięso tłustą stroną do góry, nałóż pokrywę i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Czas pieczenia boczku. Temperatura pieczenia 200 stopni jest optymalna, jeśli chcesz upiec mięso dość szybko, czyli w około 75-90 minut. Na ostatnie 15-20 minut polecam zdjąć pokrywę, aby boczek się zrumienił.
Przechowywanie boczku. Po wyjęciu z piekarnika zostaw mięso na 15–20 minut, żeby soki zostały w środku – wtedy domowy pieczony boczek doskonale się kroi i nie traci wilgoci. Po ostygnięciu najlepiej owinąć mięso w folię i wstawić do lodówki. Ten bardzo smaczny boczek pieczony do kanapek najwygodniej kroić, gdy jest dobrze schłodzony.
Jak podawać pieczony boczek? Ten wyjątkowo smaczny boczek pieczony w piekarniku możesz pokroić w cienkie plasterki i podać jako wędlinę. Możesz również podać pieczony boczek na ciepło. Wystarczy podsmażyć go na patelni, świetnie pasuje do ziemniaków, także tych odsmażanych.
Udostępnij przepis na boczek pieczony w piekarniku
To najlepszy przepis na boczek pieczony w piekarniku, jaki znamy. Mięciutki domowy pieczony boczek z chrupiącą skórką dosłownie rozpływa się w ustach. Jest idealny, jeśli planujesz przygotować boczek pieczony na święta. Rolada z boczku ze śliwkami i tradycyjny pieczony boczek z przyprawami to pewniaki na wszelkie rodzinne spotkania.Podoba Ci się nasz najlepszy przepis na boczek pieczony w piekarniku? Zostaw komentarz, udostępnij przepis na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Długo pieczony boczek z chrupiącą skórką – sposób przygotowania i pieczenia
Jeśli nie zależy Ci na czasie, polecam upiec mięso w niskiej temperaturze – około 90–100 stopni. Sposób przygotowania pozostaje taki sam. Jedyna różnica polega na tym, że przed włożeniem do piekarnika warto krótko obsmażyć boczek z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni. Chodzi o to, żeby lekko się zrumienił. Następnie razem z wytopionym tłuszczem przełóż go do naczynia żaroodpornego, w najgrubszym miejscu wbij termometr do mięsa. Nałóż pokrywkę i wstaw naczynie z przyprawionym boczkiem do piekarnika nagrzanego do 90-100 stopni. Piecz do momentu, aż mięso w środku osiągnie 75 stopni.
Dlaczego warto mieć dobry termometr do pieczenia?
Dobry termometr do pieczenia to taki, który precyzyjnie mierzy temperaturę i nie wymaga ciągłego otwierania piekarnika. W naszej opinii najlepsze są modele z sondą, która odczytuje temperaturę wewnątrz mięsa, chleba czy ziemniaków – nie tylko w jednym punkcie, ale w całym jego przekroju. Tak działa np. bezprzewodowy Witt CookPerfect Single, który mierzy temperaturę w pięciu miejscach.
Sposób na idealnie wypieczone mięso – nie musisz piec „na czuja”
Taki termometr automatycznie wylicza czas pieczenia i daje znać, kiedy tradycyjny boczek pieczony z przyprawami osiągnie idealne 75 stopni w środku. Nie trzeba zgadywać – wystarczy wstawić mięso do piekarnika i czekać na powiadomienie na swoim telefonie. To duże ułatwienie, jeśli chcesz, by domowy boczek pieczony doskonale wyszedł za każdym razem.
Mierzy, liczy i informuje – kontrola gotowania przez smartfona
CookPerfect Single łączy się z aplikacją mobilną (iOS i Android) przez Bluetooth i Wi-Fi, dzięki czemu możesz kontrolować temperaturę mięsa, pieczywa lub warzyw z dowolnego miejsca w domu. Aplikacja pokazuje temperaturę w czasie rzeczywistym, pozwala ustawić timer, odbiera powiadomienia i dokładnie monitoruje proces pieczenia.
Odporność na warunki kuchenne
Termometr jest wodoodporny, co ułatwia jego czyszczenie. Wytrzymuje temperaturę do 100 stopni wewnątrz mięsa i nawet 300 stopni na zewnątrz, więc świetnie nadaje się do piekarnika, na patelnię czy grill. Dodatkowo wyposażony jest w stację dokującą odporną na temperatury do 60 stopni, a system zabezpieczeń chroni urządzenie przed przegrzaniem.
Wygoda użytkowania
Zasilanie przez port USB-C, automatyczne wyłączanie i wskaźnik naładowania baterii sprawiają, że korzystanie z tego termometru jest po prostu wygodne. Jeśli zależy Ci na tym, by boczek pieczony doskonale wyszedł bez zgadywania i ciągłego zaglądania do piekarnika, to ten termometr jest dla Ciebie idealny.
Jak wybrać najlepszy boczek do pieczenia?
Żeby zrobić boczek pieczony do kanapek, poszukaj takiego kawałka, który ma wyraźne, równomierne warstwy mięsa i tłuszczu — nie powinien być ani zbyt chudy, ani zbyt tłusty. Tłuszcz i przyprawy to sekret pysznego pieczonego boczku. Unikaj mięsa z dużą ilością chrząstek.
Jeśli planujesz zrobić boczek pieczony z chrupiącą skórką, najlepszy będzie świeży, surowy boczek ze skórą.
Pyszny boczek pieczony z marynatą – jak zamarynować boczek?
Zanim wrzucisz mięcho do piekarnika, trzeba je porządnie zamarynować. Do marynaty odpowiedni będzie czosnek, majeranek, ostra papryka oraz oczywiście sól i pieprz, Można również zamarynować boczek w piwie albo miodzie.
Boczek pieczony z piwem czy z boczek pieczony z miodem?
Piwo w marynacie do boczku działa jak zmiękczacz i zostawia delikatny posmak. Pyszny boczek pieczony z piwem świetnie sprawdzi się jako domowa wędlina.
Domowy boczek pieczony z miodem ma delikatną słodkawą nutę i pięknie zrumienioną skórkę. To również doskonały boczek pieczony do kanapek.
Czas marynowania boczku – jak długo marynować boczek?
Dobrze zamarynowany boczek pieczony z przyprawami smakuje obłędnie. U nas czas marynowania to 12 godzin. Wtedy przyprawy mają szansę przeniknąć w głąb mięsa. Tym razem boczek pieczony upiekłam dopiero po 14 godzinach marynowania, ale jeśli mi się bardzo śpieszy, to skracam czas do około 3 godzin.
Jak długo piec boczek?
Sposób i czas pieczenia boczku jest bardzo ważny. Obliczając czas pieczenia boczku, najczęściej przyjmuje zasadę: temperatura 190-200 stopni, grzałka góra-dół i 1 godzina na każdy kilogram mięsa.
Można też przygotować boczek pieczony w rękawie do pieczenia, a potem go podpiec bez przykrycia – wtedy skórka robi się idealna. Boczek pieczony w rękawie ma tę zaletę, że jest soczysty i nie wysycha, a po rozcięciu rękawa i zrumienieniu ma piękną, chrupiącą skórkę.
Jak wykorzystać resztki pieczonego boczku?
Boczek świetnie się przechowuje, ale jeśli nie zjesz wszystkiego, to resztki pieczonego boczku można wykorzystać do jajecznicy, makaronu czy sałatek.
Jak podawać pieczony boczek?
Można podawać pieczony boczek na ciepło – jako danie główne z ziemniakami i kapustą, ale równie dobrze sprawdzi się na zimno, jako domowa wędlina. Boczek pieczony do kanapek pasuje tak samo dobrze, jak karkówka.
Boczek pieczony w piekarniku.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych